reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kupki-temat rzeka

jak karmilam piersia maly mial kupki raz na tydzien i bardzo sie meczyl... mialam mu podac w 3 msc sok jablkowy na to, ale wczesniej musialam mu wprowadzic modyfikowane mleko Humane i ona zalatwila sprawe :tak: jedna kupka na dzien teraz jest
na modyfikowanym dziecko powinno robic ze 2-3 kupki dziennie ale to jest tylko teoria, w praktyce to zalezy od dziecka :tak:

jesli masz watpliwosci lepiej idz do lekarza....

dodam jeszcze ze ja na kupki stosowalam herbatke koperkowa, rumiankowa, wspomagajaca trawienie Hipp i nic nie pomoglo:no:

reklama
Kontynuuj nawadnianie dziecka, najlepiej przy pomocy odpowiednio w tym celu stworzonych doustnych płynów nawadniających. Sama stosuje Orsalit, który poleciła mi kuzynka. Najlepiej płyny podawać schłodzone, w małych ilościach ale często. Aby skrócić czas trwania biegunki możesz zastosować jeszcze Lactoral(to samo co stosuje się przy antybiotykach jako osłonę).

Udaj się jak najszybciej do lekarza. Postępowanie należy rozpocząć od zaraz, odkąd pojawią się pierwsze oznaki biegunki. Trzeba odpowiednio nawadniać dziecko. Najlepiej w tym celu użyć doustnych płynów nawadniających(np Orsalit) Dzięki odpowiednio dobranym składnikom zalecanymi przez WHO optymalnie nawadnia organizm i uzupełnia utracone elektrolity. Sama dodatkowo stosuje probiotyk Lactoral.

Moja córeczka też ma problemy z kupką i jeszcze dokuczają jej wzdęcia.Jeśli nie może zrobić kupy i puścić bączka to płacze.Może któraś mi mama pomoże?ESPUNISAN na wzdęcia nam nie pomaga.

Moja córeczka też ma problemy z kupką i jeszcze dokuczają jej wzdęcia.Jeśli nie może zrobić kupy i puścić bączka to płacze.Może któraś mi mama pomoże?ESPUNISAN na wzdęcia nam nie pomaga.
Nam espumisan tez nie pomagał, mały dodatkowo miał wtedy kolki. Bardzo fajny był Debridat, po nim zaczął robić kupki regularnie. Kładź też dziecko na brzuszku, masuj, i jak widzisz że zaczyna robić kupkę, to przybliż mu nóżki do brzuszku, ale te sposoby już napewno znasz. Debridat naprawdę skuteczny, ale na receptę, warto spróbować.

Mielismy problemy z robieniem kupki u syna... a potem doszly kolki.... to byl koszmar :-p dwa miesiace sie meczylismy i nic nie pomoglo - koperek, rumiankek, plantex, ani espuminssan....
Gdy skonczyl 3 msc zycia kazano nam podac sok jablkowy na poprawe trawienia :tak: ale na razie obylo sie bez tego bo kupki sie unormowaly same :-D

najlepiej idz do lekarza bo wiem ze moga przepisac jakis lek na kupki :tak:

Moze plakac bo ma wzdecia, kolki, bo mu zimno, za goroaco, bo jest zdenerwowany, - powodow jest mnustwo ;-) niekoniecznie musi byc od jedzenia
jednak alis moze miec racje z nienajadaniem... :tak: moj syn tez plakal zawsze po karmieniu a powod taki ze mial za malo mleka- teraz go dokarmiam modyfikowanym...

Przez pierwsze dwa miesiace jadlam warzywa, owoce, gotowane mieso i chlep z serem bialym - pilam soki i mleko :tak: wiecej na temat diety mamy karmiacej mozesz poczytac tutaj na forum w dziale karmienia

Karmienie piersią - Forum BabyBoom

Dopiero teraz zaczelam wprowadzac inne pokarmy i juz moge jesc np czekolade i smazone kotlety:-D

reklama
Mani55580 - Po pierwsze nie panikuj! To najgorszy doradca...To co piszą dziewczyny wcześniej to prawda. Ja nie miałam kłopotu z kupkami u syncia, po za dwoma czy trzema sytuacjami, ze nie robił 3, 4 dni. Ale ja problemu nie widziałam ( w przeciwieństwie do wszystkich babć ;-) - zaczeły sie kretyńskie porady z wkładaniem termomrtru do ...i co nie tylko !!! Broń BOże tego nie rób i nie słuchaj - bo można tylko dziecku krzywde zrobić ) Lekarka na spokojnie również wspomniała o całkowitym wchłanianiu i powiedziała ze niemowleta zwłaszcza do 3, 4 miesiaca życia mogą do tygodnia nie robić kupki i jest to wszystko całkowicie normalne. Kazdorazowa zmiana mleka, właczanie kolejnych produktów może być efektem, małego zastoju ( choć to chyba nie najlepsze określenie, skoro wszystko zostaje wchłonięte nie ;-) )

Co do debridatu - u małego nieskutkował ( co prawda dostał go na kolke ) ale jedyny efekt był taki, ze jest to bardzo słodkie , o owocowym smaku i małemu sie tak spodobało ze nie chciał pić mleka...

Do góry