reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kupki-temat rzeka

probelmy z kupka i ja mam....

nie dosc ze zadko to maly strasznie sie przezy i napina :baffled: widac ze go bardzo boli... bralam plantex i zwykly koper wloski ale tylko na kolki pomogl... kupek nadal brak. Musialam uzywac czopka glicerynowego. no i mi teraz polecili herbatke hippa na trawienie, ale zanim to wezme podalam malemu rumianek z koprem wloskim i jak na razie zadzialal :-D dzis dwie kupki - co sie dawno nie zdarzalo :tak:

gdyby to nie pomagalo lekarka zalecila mi juz wprowadzic sok jablkowy z przecieranych jablek a potem marchewkowy :tak: ale moj syna ma juz prawie 3 msc

reklama
ponadto zapraszam cie na forum dzieci urodzonych w lutym 2009 tak czesto poruszamy takie tematy :tak: ewentualnie przejrzyj sobie forum dzieci z marca 2009 - moze blizsze tobie

Tez przez 2 miesiace się meczyliśmy z kupkami jak tylko wprowadziłam nowe pokarmy. Niekiedy miała nawet zatwardzenia że płakała jak robiła kupe. Nie pomagały nawet herbatki z kopru. Dawałam 2 razy w tygodniu sliwki w słoiczku, tarte jabłko-ale musi być surowe bo gotowane zatwardza-i Espumisan w kropelkach. Po 2 tygodniach Zuzia zaczęła robić kupki codziennie.

Moja 4-miesięczna córeczka ma od 2tygodni biegunkę. Nie wymiotuje ani nie ma gorączki. Ma apetyt,dużo pije.Wcześniej robila tylko 1 kupkę dziennie,a teraz co karmienie. Karmię ją mlekiem modyfikowanym i za każdym razem gdy wypije mleczko to kupka, jest bladożółta,średnio rzadka, czasem ze śluzem.Byłam u lekarza,ale nic nie przepisał,tylko kazał dodawać więcej wody do mleka,niestety bez zmian. Pytałam też położnej i mówiła,że przejdzie(mieszkam w Anglii i tutaj nie jest najlepsza opieka w przychodni). Próbowałam tez dawac do picia marchwiankę i kleik ryżowy i dalej kupki. Moze znacie jakieś inne skuteczniejsze domowe sposoby,aby pozbyć sie tej biegunki u niemowlaka,aby nie zaszkodzic. PROSZĘ O ODPOWIEDZI.

Jeśli jest śluz, to już nie jest zbyt smieszne i sugeruje jednak jakieś nadkażenie, myslę, że musisz się udać znowu do lekarza, bo jednak to zbagatelizował (widocznie przy badaniu maluszek był w dobrym stanie więc się nie przejął i pomyśląl że przejdzie). U niemowlęcia nie leczy się biegunki lekami (tym bardziej domowymi!), jedyna rzecz, jaką można zrobic, to nie dopuścić do odwodnienia, które u tak malego dziecka może pojawić się błyskawicznie. Jeśli wg lekarza nie ma potrzeby nawadniania pozajelitowego to np. u nas w aptekach sa specjalne preparaty np. Gastrolit do nawadniania doustnego . Poza tym, możesz podać dużą ilość probiotyków (Lakcid, acidolac, czy co Wy tam macie, no jakieś bakterie w każdym razie i TO KONIECZNIE)
ale powiem Ci, że to trwa już długo i przydałaby się właśnie w warunakch szpitala próba diety zero, choćby kilkunastogodzinnej - wtedy byłoby wiadomo, jaki charakter ma biegunka - w zależności od tego, czy by ustała czy nie (ale w domu ze względu na wiek malucha nie możesz tego zrobić, bo się szybko odwodni).
Tylko nie dawaj żadnych preparatów typu smecta itd bo to może sie skończyć bardzo źle(zatrzymywanie na siłę biegunki doprowadza do zwiększonego wchłaniania si ę toksyn z przewodu pokarmowego...).

Ja tez mieszkam w Anglii, i my mielismy podobny, aczkolwiek odwrotny problem... Moja mala wymiotowala po kazdym karmieniu z 5 razy... Dochodzilo nawet do tego, ze wymiotowala z 15 razy dziennie... Wiem, ze zwracanie u dzieci po jedzeniu jest normalne, ale to nie bylo... Poszlismy do lekarza, kazal nam wstrzymac wszelki pokarm na 24 godziny (wiem, ze to samo robia w przypadku biegunki) i dal nam preparat, ktory mielismy podawac malej co 3 godziny... Pomoglo, wrocilismy do zmniejszonej ilosci jedzenia i stopniowo zwiekszalismy... Ja to bym sie wybrala z powrotem, powiedz, ze minelo 2 tygodnie i dalej bez zmian, bo czasami to faktycznie z lekarzami tutaj ciezko ;-) (gdzie mieszkasz?)... Pozdrawiam :-)

Witajcie,

znacie jakies domowe sposoby na rozluznienie stolca u takiego malego dziecka? Moja coreczka od piatku nie zrobila kupki,nie ma kolek,nie boli ja brzuszek.Karmie ja od 2 tygodni Nestle,bo mi pokarm przestal leciec.Podaje jej herbatki: koperkowa,mietke i rumianek.I nic.Troche zaczynam sie martwic,bo to raczej nie jest normalne.

Podobno przy mleku modyfikowanym to calkiem normalne, tym bardziej , ze dziecko dobrze się czuje uważam, że nie masz powodu do zmartwień. Jesli się obawiasz możesz zastosować połówkę czopka glicerynowego do odbytu. Mozna je dostać w aptece bez recepty. Pozdrawiam!

Jezeli nic ją nie boli to ja bym nic nie robiła... Podobno u niemowląt często zdarza się bezresztkowe wchłanianie pokarmu - i wtedy nie ma kupki... Słyszałam, ze nawet tydzień może taki maluszek kupki nie robić:baffled:
Ale lekarzem nie jestem, nie chcę źle doradzić. :baffled:
Moje dziecko czasem ma 2 dni bez kupki, a potem trzeciego dnia robi taką mega wielką, że z każdej strony wychodzi...:-):-):-)

reklama
Jest to normalne jak pisza dziewczyny, ale jesli chcesz, zeby maluch zrobil kupke to rozrob sobie w 90 ml przegotowanej wody (poczekaj, az temperatura bedzie dobra do picia dla dziecka) 15 ml nieslodzonego naturalnego soku jablkowego, sposob sprawdzony i skuteczny... :-);-) Ale bardzo sie nie przejmuj, bo to sie zdarza...

Do góry