reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kupki-temat rzeka

Moja mała miała również problemy z zaparciami ale to najprawdopodobniej z mleka które jej daje (Nutramigen). Teraz odkąd zaczęłam wprowadzać jabłuszko i stałe jedzenie (tzn. kaszki) to robi kupki regularnie. Nawet czasem dwie w ciągu dnia :-)

reklama
Gabrysia ma prawie 7 mc i daje jej już sporo różnego jedzenia i po nim własnie ją zatyka, bo jak wracamy tylko do cycka jest dobrze. Ale jak juz się zatka to nic nie pomaga, tylko czopek i wtedy kupy są takie plastelinowate, a moje pytanie jest właśnie takie jak sobie poradzić kiedy juz nie robi kupki 5 dni tak żeby nie stosować czopka żeby sie nie przyzwyczaiła do takiego sposobu?

Ja tez mam taki problem jak ankasiarka, z tym ze moj maluszek ma 1,5 miesiaca i od jakiegos czasu ma problem ze zrobieniem kupki ( tzn bardzo sie meczy i prezy a kupki nie moze zrobic), kupki sa konsystencji musztardy. Pediatra przepisala mu Debridat i kupki robi tak co 5 dni ale tez z wielkim wysilkiem, wczoraj dostal czopek i jak znowu nie zrobi kupki w ciagu 5 dni to podac czopek. Zmiemian mu tez powoli mleko z Bebiko na Nan, nie wiem juz od czego ma problem z kupkami, dodam tez ze dostaje tez moje mleczko ale w wiekszosci jest na sztucznym

Moj maluszek ma 5 miesiecy i zdecydowanie ,, na kupki'' najlepsze są jabłka,ewentualnie sok ze sliwek...gdy byl mniejszy rewelacyjne działała wystudzona woda z brązowym cukrem...czas cierpien skorocony do ok.10 min.;-)Polecam:tak:

no ja właśnie też mam ten problem. kupki są plastelinowate, zielone i co 3-4dni. Pręży się synuś ale wypycha bez płaczu. Dawałam Debrisdat nic nie pomogło, mleko zmieniłam, na początku było rewelacyjnie a teraz znów dramat. Daję jabłuszko, teraz nawet zupki i zobaczymy...

Moje szczescie na 4,5 miesiaca i mialo zaparcia do czasu jak zmienilam mu mleczko. Tesciowa przyslala mi nawet czopki glicerynowe (tu nie moglam znalezc) bo kupke robil co 2-3 dni ale strasznie sie przy tym meczyl, czopek byl dla niego ukojeniem. No ale jak wspomnialam po zmianie mleczka i powolnym wprowadzaniu dodatkowego jedzonka zaparcia (ODPUKAC) zniknely.
Pozdrawiam i trzymam kciuki na poprawe.

Czy któraś mogłaby coś więcej napisać o wodzie z brązowym cukrem. W jakich ilościach itd. Kiedyś mój pediatra coś napomknął ale nie rozwinął tematu.

Moja Hania ma 5 miesięcy i tez ma problemy z zaparciami, lekarka poleciła wprowadzić do diety jabłko, ale niewiele to pomogło...mój sposób jest taki, zeby ja w ciągu dnia dobrze napoić (soczek jabłkowy rozcieńczony z wodą) wtedy raczej zawsze przed kąpielą zrobi kupkę, chociaż raczej nie przychodzi jej to z łatwością..

reklama
Cynamonka-do przegotowanej,wystudzonej wody dodajesz brazowy cukier-bez zagotowywania,musi sie rozpuscic oczywiscie:-)...zalecaja na 90 ml wody 1 łyzeczke od herbaty..ja podawalam na 90 ml 1/4 łyczeczki i tez bylo efektywne...musisz wyprobowac..jak dzieciaczek bardzo sie meczy lepiej przyrzadzic roztwor o wiekszym stezeniu.Przy silnych zaparciach taki napoj mozesz podawac dwa razy dziennie.
Pozdrowienia

Do góry