reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kupki-temat rzeka

reklama
często zielone kupki są wynikiem tego co my mamusie jemy ,a alergeny które uczulaja nasze maleństwa ukazuja się u nich nawet do dwóch tygodni pod postacia chrostek lub własnie zielonej kupki

Mój synek wprawdzie nie miał nigdy kolek, ale profilaktycznie podawałam od 1 miesiąca bobotic. teraz przeszłam na espumisan, bo w aptece nie było Bobotica i....od tego czasu mój synek nie robił kupy, czyli dziś jest 10 dni!!
Podobno przy karmieniu piersią to dwa tygodnie bez kupy to nic takiego, bo pokarm się prawie cały wchłania, ale jednak mnie to niepokoi. Czy miałyście podobnie? karmię tylko piersią
jutro pójdę chyba po Bobotic, bo mimo, że składnik podstawowy w tych wszystkich kroplach to symeticon, to chyba różnie działają.
Także dobrze jest podawać profilaktycznie, nawet jak dziecko nie ma kolek, bo ten lek sie nie wchłania, a pomaga pozbyć się gazów. Mojemu synkowi pomaga jeszcze leżenie na brzuszku.

OlaK,my tez tak kiedys mielismy.myslelismy nawet ze bylo to wynikiem wprowadzenia u malej witaminy A,( bo tak sie zbieglo w czasie ) Monika miala wtedy 3 tygodnie i tez nie miala kupki, gdybym jej nie wymusila po 4 dniach to pewnie tez by szybko jej nie miala. Jadlam wtedy przez dwa dni marchweke duszona do obiadu i zrobilam sobie jeszcze grysik (taki gesty bo lubie ) i to te dwie rzeczy tak naprawde spowodowaly zaparcia u malej. a wymusilismy kupke podajac herbatke z kopru.A o tym ze taka marchew moze spowodowac zaparcia dowiedzialam sie długo póżniej.Poszukaj może w swym jadlospisie , moze tam bylo coś takiego co moglo spowodowac takie rewolucje, może ryż??

RYŻ! Nie wiedziałam że ryż może powodować zaparcia, a jem dużo ryżu.
Właśnie dzwoniłam do pediatry i kazała podać czopki glicerynowe i Dufalog w syropie. Powiedziała, że to zdecydowanie za długo. Jak nie pomoże to mały musi pójść na lewatywę. Jestem wystraszona tym co powiedziała. Lewatywa u takiego maleństwa. :( Dzięki za pomoc, bo z tym ryżem bym nie wpadła
f20kn.gif

OlaK my tez mileista takie przestoje ( 7dni) nawet czopki nie pomagaly bo to nie bylo zaprcie tylko caly pokarm wchlaniany byl.Ale radze ci przepajaj dzidzie herbarka hippa ulatwiajaca trawienie- nam bardzo pomogla!!!

herbatki sa dobre ale ponoc najlepsza jest zwykla nie dosladzana przegotowana woda!!! a co do kolek to polecam suszarke (poza tym ze ogrzewa to sam jej szum jest dla dziecka uspokajajacy!) polecam tez esputikon albo bobotik z tym ze bobotik jest malinowy i np moj syn dostal od niego wysypke. masowanie brzuszka lae w przeciwnym kierunku do ruchu wskazowek zegara i masaze ale kregoslupa od szyi w dol znaczy moze nie konkretnie samego kregoslupa tylko plceckow to wtedy gazy schodza. butelki antykolkowe tez sa dobre ja np mam canpol babys ale najwaniejszy jest smoczek zeby byl z odpowietrzaczem polecam nuka. ja przezywalam koszmar przez 3 miesiace i chyba wszystkiego sprobowalam. viburkol tez jest dobry ale to jest raczej wyciszjacy lek i polecam ale jesli dziecko w nocy ma kolki albo na dobry sen. ja dawalam jak hubert bardzo plakal i spac nie mogl to zeby chociaz to co wyplakal odespal! jest to do przezycia!
ja jeszcze kozystalam z masowania stopek przychodzila znajoma mamy i masowala odpowiednie receptory na stopach dziecka i na poczatku jak dotknela to miejsce gdzie jelitka sa to tak sie darl!!!!!!! a ona tylko dotykala. potem jak juz kolki mijaly to mogla go tam masowac i masowac a jemu juz sie to podobalo!!! to byla dla mnie najlepsza metoda!!! jesli ktos ma mozliwosc to najbardziej polecam!!!!!

U nas kolek nie bylo.
A probowa;iscie maluszkowi dac pis jak zaczyna plakac albo np wsadzis do wanny ( wykapac)
- dziecko trzeba ukladac na brzuszku i nie odgazowauje, ale nie oczywiscie wtedy ja juz ma histerie ale jak jest spojne!
To moje zdanie!!

reklama
OlaK,mozna jeszcze dać jeszcze marchewkę tylko surową albo sok z marchwii, to działa na popych dla układu trawiennego, po tym może być czerwona kupka ale to nic nie szkodzi.

Do góry