reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kupki-temat rzeka

Tez karmie nan ha i jest to mleko z wieksza zawartoscia zelaza, stad kupki moga byc zielonkawe. Nieprzyjemny zapach moze oznaczac cos niepokojacego, np. moja corcia robila brzydkie kupki (wreczciemnoszarozielone, o nieprzyjemnym zapachu) jak sie przechlodzila. Takie same robila gdy podawalam jej wode kranowke, gotowana oczywiscie, do mleczka. Teraz jej gotuje zywca niegaz do mleczka i jest ok.
Jesli chodzi o picie herbatki to dawalam raz dziennie, np. po kapieli, bo podobniez dziecku po kapieli chce sie pic, ale mala woli sama wode. Wode daje roznie. Zawsze wtedy gdy mi sie wydaje ze chce jej sie pic, np. po placzu, i w nocy, gdy sie budzi.

reklama
witam, my tez karmiliśmy Kube Nanem i tez bałam się o te zielone kupy, szukałam pomocy na forum i u lekarza, nic mu nie było to mleko tak działa, na trawienie pomagała mu własnie herbatka hipa.Ulewał jak nie z tej ziemi wszyscy mi mówili że to normalne a ja się upierałam i jeździłam do lekarza, nic się jednak nie działo niepokojącego jak skończył 3 misiące to wszystko się unormowało. Co mogę poradzić na ulewanie to dużo i często nosic na pionowo po jedzonku. Głowa do góry napewno i w waszym przypadku jest ok ale jak bedziecie sie martwić to idzcie do lekarza zbada małą i powie co i jak. Tak jest bezpieczniej. pozdrawiam

Dziekuje pieknie za sugestie,
wyladowalismy dzisiaj u pediatry, okazuje sie ze dzidzia przybrala 350 gram w 9 dni wiec jest w pozradeczku, kupkami jak to Panie mowicie sie nie nalezy przejmowac i faktycznie teraz jakos nie widze problemu, natomiast tak jak podejrzewalismy i juz Panie wspominalyscie wczorajsze 5 minut ataku to byl....poczatek kolki. Pediatra powiedzial ze wlsnie to kolka i...dzisiaj wieczorem przez 90 minut nasze dziecko zanosilo sie od placzu. Nie pomaga nic i wg mnie nic sie nie da zrobic. I to chyba w tej chwili jest najgorsze, bo juz mamy swiadomosc ze jutro znowu sie pojawi i bedzie to samo. To jest straszne jedyne co pozytywnego wyczytalem tu na forum to chyba informacja iz najskuteczniejszym lekiem na kolke jest sab simplex. Czy na ten lek mam sie ukierunkowac z pediatra? Przepisala ona nam dzisiaj esputicon, ale jakos nie wierze w jego dzialanie. W kazdym razie nadchodza ciezkie pewnie z 2 miesiace kolkowe. Nie wiem jak to zniesiemy ale zdaje sobie sprawe ze nie tylko nas to dotyczy i trzeba to przejsc :-(

Witam,

Kolka moze byc spowodowana mlekiem, skoro karmicie mlekiem modyfikowanym, moze lepiej wyprobowac inne. Czesto czytalam, ze nan wywoluje kolki, zreszta wiele zlego na jego temat czytalam ::)
Skoro jest alergikiem, to spytajcie pediatre o inne mleko, po co odrazu stosowac jakies leki na kolke.

Pozdrawiam,

[Witam na kolke jest lekarstwo ale polecam Bobotic to to samo co sab simpleks tylko polskie łatwiej dostepne i tańsze a skład ten sam. Mojej córci dawałam najpierw Esputicon pomagał dopóki karmiłam tylko piersią jak zaczęłam dawac Nan przestał pomagac za to Bobotic świetnie sie spisał. Dziecko nie to samo własciwie nie pamietam już tego przeraźliwego płaczu. Tylko Bobotic mozna stosowac jak dziecko skończy 28 dni. Od mojej pediatry dowiedziałam się że nan najrzadziej powoduje kolki co kraj to obyczaj. Spróbujcie Bobotic jest dostepny bez recepty. Ale Esputicon tez może pomóc na każde dziecko podobno działa co innego.
Ja tez potrzebuje pomocy moja córcia od dwóch dni robi żółtą, ale taka granulkową kupke. I klei się jak guma czy to śluż? Niezbyt przypomina, ale jak rozkładam pieluszke to klei się jak roztopiony ser. co to pomóżcie??

My też mielismy problem z ulewaniem i lekarz zaproponował aby kłasc główke dziecko troche wyżej i pomogło ulewania sie prawie skończyły.
My jesteśmy na bebiku i też czasami kupki są zielonkawe zwłaszcza jak nie odrazu znienimy pieluszkę, czasami poprostu nie zauwazyny niespodzianki. Lekarz powiedział że kupka może sie utleniac i dlatego znienia kolor.
Co do ilosci herbatki to u nas jest bardzo róznie sa dni ze wypije 20ml a sa ze ok 100. Ja daje pic jak zauwaze ze maluszek oblizuje wargi a nie tak dawno jadł.

moj malusze ma skaze bialkowa,zielona kupka jest objawem alergii. tez karmilismy nanem i jak przeszlismy na nutramigen,to kupki zmienily kolor na zolty. prawidlowa kupka powinna miec kolor zolty albo brazowy. kolki i nadmierne ulewanie rowniez moga byc objawem alergii. moj maluszek ma zielona kupke jak zjem jakis alergen,karmie go rowniez piersia. radzilabym zapytac lekarza. radze wejsc na babyboom dla alergikow. pozdrawiam

My na kolki stosowalismy Viburcol N. Jest homeopatycznym lekiem i mozna go stosowac od urodzenia. My dawalismy pol czopka, bo tak zaproponowal lekarz. Te kolki pojawily sie tez jak przestalam karmic piersia i przeszlam na nan ha ale potem wszystko doszlo do normy. Przy zmianie mleczka, czy przejscia na karmienie sztuczne, dziecko musi sie przestawic i dlatego moga pojawic sie kolki. Nie sugeruje zmainy mleka bo my z nan ha jestesmy zadowoleni. Mala miala wysypke jak ja karmilam piersia wiec najprawdopodobniej miala skaze bialkowa a i tak lekarz zaproponowal nan ha. Dodam ze nutramigenu nie chciala pic. Moze zapach ja odrzucal:) Poza tym jest tez nan ha r czy cos takiego, dla dzieci ktore ulewaja. pozdrawiam

Witam ponownie, dziekuje za kolejne podpowiedzi, w tej chwili od wczorajszego popoludnia jestesmy na nutramigenie. Kupki staly sie żoltawe. Ale mysle ze to nie jest w tej chwili tak wazne. Nasz ogromny problem polega na tym ze kolka kolką, ale nasza dzidzia ma te kolki co karmienie!!! Przeeciez to niemozliwe chyba ??Rano po karmieniu o 9 - wyrazny atak kolki 15 minu, o 14 po karmieniu kolejny atak z 20 minut, o 18 atak kolki chyba z 30 minut. Teraz ja pisze a mama trzyma placzaca niunke juz z 20 minut, nozki , cale cialko sztywne z bolu, napiania, aczkolwiek moze przechodzi to minimalnie lagodniej, nie ma zanoszacego sie placzu, ale i tak placz jest intensywny. Prosze mi tylko powiedziec czy kolki sa mozliwe 3 -4 razy dziennie? i to od razu po karmieniu ? Czy mam jutro lekarza kierunkowac na cos innego niz kolki ? Co karmienie to kilkanascie minut bolu...Czy ktos mial z dzidziusiem cos podobnego z Panstwa ?
Mala byla badana, lekarka wczoraj powiedzial ze wsztsko oki, mala przybrala 350 gram w 8 dnu chyba, a tu takie klocki.
Kurczee...

reklama
Tatko - mój synek nie cierpiał na kolki, ale raz jeden jak dostał mleko z butelki, to coś w rodzaju kolki zaczęło się natychmiast po karmieniu - chodziło o to, że przy jedzeniu nałykał się strasznie dużo powietrza o to go męczyło. Potem jak sporadycznie miał podawaną butlę, to bardzo pilnowaliśmy, żeby pił powoli, podnosiliśmy do beknięcia w trakcie jedzenia i było lepiej. Nie jestem ekspertką w temacie kolkowym, ale z tego co wiem, to może mieć taki przebieg jak u Was. Współczuję. :(

Asia1980 - mój synek kilka razy zrobił taką kupkę jak opisujesz, ale nie było innych niepożądanych objawów i jak przeszłam nad tym do porządku dziennego, potem się znów unormowały... tylko że ja karmiłam tylko piersią i położna poinstruowała nas, że u dzieci cycowych możliwe są wszelkie kolory i konsystencje kup, jedyne niepokojące to zielone oraz małe bobki "plastelinowe" (zaparcie).

Do góry