reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kupki-temat rzeka

Dziewczyny, może wy coś poradzicie na mój problem.
Dzidziuś ma już 3 miesiące i od kiedy przeszedł na mleko modyfikowane nie robi samodzielnie kupki, zawsze potrzebna jest pomoc, np. czopkiem. Wydaje mi się, że już się przyzwyczaił i teraz czeka na pomoc zamiast samodzielnie zrobić kupkę.

Karmię NANem HA, ale od tego kupka była zielona i zapach był też nieciekawy bo mały robi kupkę raz na 2 dni. Jak zmieniłam na Bebilon dla dzieci mających zaparcie to robił ładne żółte kupki i aż tak nie śmierdziało, ale mały nie chciał go jeść, więc trzeba było znów wrócić do Nana HA. Teraz kupiłam na próbę Bebilon HA mając nadzieję, że sam zacznie się wypróżniać, ale jakoś stracił apetyt i jakiś marudny się zrobił. Je tak ok. 60-90ml co 1,5h godziny, czy to normalne? A i tak dzisiaj trzeba było pomóc czopkiem :(

reklama
Koniecznie powinnaś poradzić się lekarza. To nie jest normalne aby tak wypróżniać dziecko. Ilości wypijane są ok (mój jadł 90 co 4 godziny) ale lepiej byłoby podać 120 150 co 3 godziny (mleko modyfikowane sie trawi dłużej i trzeba dac brzuszkowi odpocząć. pomyśl sobie jak byś się czuła mając cały czas pełny na maxa brzuch) Nan jest najgorszym mlekiem jeżeli chodzi o zatwardzenia (zawiera najwięcej żelaza stąd zielone kupki ale i zaparcia) Musisz też uważać ze zmianami mleka. Nie kupuj na próbę. Jeśli już się zdecydowałaś zmienić to musisz być konsekwentna. Zmieniasz po jednej miarce po jednym karmieniu (zajmie Ci to ok tydzień) Po dwóch tygodniach będziesz wiedziała czy jest lepiej. (taka zmiana jedna na miesiąc to i tak bardzo dużo) Każda zmiana to rewolucja dla takiego brzuszka dziecko ma prawo być marudne, płaczliwe i tracić apetyt po prostu je brzuszek boli.
Może niepotrzebnie poddałaś się z tym bebilonem comfort w Twoim przypadku to najlepsze rozwiązanie. Może powinnaś dłużej próbować. Może by sie przyzwyczaił. Na pewno dobrze by mu też zrobiło małe przegłodzenie a może jak by zgłodniał to zjadł by ten comfort i problem z głowy.
Na pewno nie możesz podawać więcej czopków bez konsultacji z lekarzem. Chyba możesz tak małemu zwieracze zepsuć. Do lekarza:)

Moja mała po urodzeniu sama robiła kupki. Problem pojawił się po powrocie do domu, dziecko nie potrafiło samo wypchnąć kupki. Zmienialiśmy mleko 5 razy i co..... zero efeków:( dopiero jak Gabrysia skończyła 4 miesiące i tydzień, wszystko się unormowało. A do tego czasu leciałam na czopkach glicerynowych!!! Pediatra mówiła, że dziecko się przyzwyczaji, ale tym razem się pomyliła:) Spokojnie trzeba czekać i samo się reguluje:)Też jesteśmy na zwykłym BEBILONIE

DEBRIDAT jak zaczełam podawać to doszedł nam kolejny problem kolki. Dziewczyny moja mała w pewnym momencie dostawała tyle leków na unormowanie stolca i kolki, że doby było mało żeby wszystko na czas jej podać:( Zaczeła wymiotować bo to dla takiego malucha to zbyt dużo. Teraz ma 5 miesięcy i wszystko samo doszło do normy. Odsawiłam wszystkie leki. Tylko czopki na kupke i proszek troisty na kolki, a i espumisan na gazy:) bo u nas to było trzy w jednym!!! Koszmar bo męczyło się dziecko, a my chodziliśmy po ścianach ze zmęczenia:(

Dziękuję karolino za odpowiedź. Z Bebilonem się poddałam i wróciłam do Nana HA dlatego bo moje dziecko nawet na głodnego nie chciało go jeść...jest też taki problem, że mleko momentami robi się gęste - konsystencja jak kisiel...i jak dziecku się ulewa to nie może wypluć, wczoraj nawet do nosa mu poszło...musiałam znowu dać mu Nan to już się nie kręcił przy jedzeniu.

Nie wiem co zrobić z wypróżnianiem się. Bez pomocy nie chce sam robić. Jak pytałam się ostatnio pediatry to mówiła tylko, żeby go poić herbatą i wodą. Wodę mały nie pije, herbatę troche, ale i tak sam nie robi. Tylko płacze i wije się z bólu, a przeć nie chce...

Ja właśnie zastosowałam czopek glicerynowy i kupka a raczej kupisko!!! wyszszło od razu po czetech dniach nie robienia. Moja lekarka polecała mi jeszcze Viburcol ale on nie pomógł bo to na kolki bardziej niż zaparcia. Wiem tylko że nie powinno sie stosować glicerynki zbyt często bo to faktycznie rozleniwia jelitka.
Moja córeczka ma dwa i pół miesiąca i męczą nas dodatkowo okropne kolki więc jest również non stop na kropelkach sab simpex, bobotik ale one również nie pomogają na kupke wię tylko ta glicerynka.

czesc, ja mialam podobne problemy z moim synkiem.rowniez mieszkam za granica,rowniez karmie piersia. moj maly raz robi jedna kupke codziennie a teraz znowu czekamy 3dzien.dzwonilam do pediatry i polecil mi zrobic mu lewatywke....ale moze trzeba zmienic twoja diete?buraczki i kasza pomagaja na jelita poczytaj ten artykul ,http://www.rodzice.pl/niemowle/zdrowie/Uff-ta-kupka.html.ja mojemu synkowi pomagam tez czasami termometrem i wcale jak mowia nie przyzwyczail sie...pozdrawiam

Karmię moja małą mlekiem Hipp BIO. W dzien je 130 ml na raz co 4 godziny ostatni posiłek o pojemności 170 ml zjada o 20-21 i zasypia mi do 5-6 rano bez dokarmiana w miedzy czasie. Między posiłkami daje małej herbatke potrafi mi wypic 2 butelki po 250 ml dziennie i kupki robi dobre. Jeśli jednak wypije tej herbatki mniej odrazu ma zaparcia. Musisz dawac więcej plynów dziecku. A jak to nie pomoże koniecznie skontaktuj się z pediatrą.

reklama
Ja karmię piersią i wiem od mojego pediatry że przy takim karmieniu dziecko spokojnie może nie robić kupki nawet 5 dni. Na początku też pomagałam Małemu ale nie czopkami tylko zginałam mu nożki, teraz tego zaprzestałam żeby do tego się nie przyzwyczaił. Robi kupki co 2-3 dni sam. Ty też zapytaj lekarza jak długo jest bezpieczne nie robienie kupek. No i nie zmieniał tak często tego mleka, robisz Dziecku rewolucję. Przy zmianie mleka po pierwsze trzeba czekać na efekty klika dni a po drugie konsultuje się je z pediatrą.

Do góry