reklama
To ja wstawię pierwszy przepis, który ostatnio wypróbowałam
Sharma
Filet z kurczaka pokroić na drobno, oprószyć przyprawa do drobiu i pozostawić na godzinkę. Rozmącić jajko i dodać rozgnieciony czosnek (1 ząbek). Mięso wrzucić do jajka a następnie wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć tylko do zarumienienia. Potrawa gotowa. Do tego można zrobić sos majonezowo-keczupowy lub jak ktoś lubi na ostro to czosnkowy. Podawać z ziemniakami, ryżem lub frytkami.
Sharma
Filet z kurczaka pokroić na drobno, oprószyć przyprawa do drobiu i pozostawić na godzinkę. Rozmącić jajko i dodać rozgnieciony czosnek (1 ząbek). Mięso wrzucić do jajka a następnie wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć tylko do zarumienienia. Potrawa gotowa. Do tego można zrobić sos majonezowo-keczupowy lub jak ktoś lubi na ostro to czosnkowy. Podawać z ziemniakami, ryżem lub frytkami.
mrozik_j
Sierpniowa mama'07
- Dołączył(a)
- 27 Luty 2007
- Postów
- 4 367
To ja podaję przepis na mój ulubiony zawijaniec
1.pierś z kurczaka rozbijamy (moze być też schabowy jak kto woli.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy zmiażdżony ząbek czosnku. Jak sie zeszkli dorzucamy szpinak (teraz używam mrożonego). Jak juz będzie wszystko gorące dorzucamy przyprawy - duzo soli (trzeba próbowac), pieprz i troszkę gałki muszkatołowej.
3. Dodajemy śmietany (ja dodaję 2 czubate łyżki, bo lubie taką konsystencje). Mieszamy
4. Dodajemy roztrzepane jajko. Krótko mieszamy. Zdejmujemy z ognia
5. Rozbitego fileta smarujemy z jednej strony masełkiem i kładziemy plasterek żółtego sera (cieniutki). smarujemy masą szpinakową (też cieniutko). Zawiajamy
6. Obtaczamy w jajku i bułce tartej
7. Smażymy na głębokim oleju. Ja to robie we frytownicy bo równo się smaży.
Podajemy z ziemniaczkami i surówką (jaką kto lubi :-))
Smacznego
Poprawiłam
1.pierś z kurczaka rozbijamy (moze być też schabowy jak kto woli.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy zmiażdżony ząbek czosnku. Jak sie zeszkli dorzucamy szpinak (teraz używam mrożonego). Jak juz będzie wszystko gorące dorzucamy przyprawy - duzo soli (trzeba próbowac), pieprz i troszkę gałki muszkatołowej.
3. Dodajemy śmietany (ja dodaję 2 czubate łyżki, bo lubie taką konsystencje). Mieszamy
4. Dodajemy roztrzepane jajko. Krótko mieszamy. Zdejmujemy z ognia
5. Rozbitego fileta smarujemy z jednej strony masełkiem i kładziemy plasterek żółtego sera (cieniutki). smarujemy masą szpinakową (też cieniutko). Zawiajamy
6. Obtaczamy w jajku i bułce tartej
7. Smażymy na głębokim oleju. Ja to robie we frytownicy bo równo się smaży.
Podajemy z ziemniaczkami i surówką (jaką kto lubi :-))
Smacznego
Poprawiłam
NataK
Mamusia Kubusia :-)))
- Dołączył(a)
- 11 Luty 2008
- Postów
- 1 061
KIRA jak dla mnie to super wątek, uwielbiam gotowac i u nas w domku obiadek jest codziennie, tyle, ze ja gotuje "z głowy" ale chetnie podziele sie przepisami, postaram sie rowniez podac miary chociaz tak na "oko",bo ja to wszystko na wyczucie robię aha i mysle, ze moglabys w tytule watku dopisac, ze to dla mamus, zeby bylo jasne ;-)
mrozik dawaj dawaj, nie daj sie prosic ;-)
madziara brzmi kusząco, ale powiedz mi czy to mieso sie nie skleja na patelni z tym jajkiem? tzn. czy nie robi sie z tego taka jajecznica? aha no i co jest w skladzie tej przyprawy do kurczaka, bo tu tego nie ma, ale jak podasz jej sklad to zawsze mozna cos wykombinowac
dobra to ja wrzucam przepis
RYZ Z TUNCZYKIEM, MARCHEWKA I GROSZKIEM W SŁODKO-KWASNYM SOSIE KOPERKOWYM-pychotka i dosyc szybkie.
1 szklanka ryzu ( do ugotowania )
1 duzy słoik marchewki z groszkiem taki ok.500 gram lub wiecej
2 puszki tunczyka w sosie wlasnym
2 duze cebule
mąka ok. 2 łyzek stołowych
przyprawa Kucharek lub Vegetta ok. 2 łyzeczek
koperek-suszony lub świezy
sok z połowy cytryny
cukier ok. 2 łyzeczek
pieprz-odrobina
oliwa lub olej
masło ok. 1/5 kostki
-gotujemy ryz w osolonej wodzie, odstawiamy do napęcznienia
- do osobnego garnka wlewamy oliwe, podsmazamy na niej pokrojona cebulkę, az do zeszklenia, wsypujemy ugotowany ryz, tuńczyka (bez zalewy) i na samym koncu dodajemy marchew z groszkiem, chwilke podgrzewamy, dosalamy i dopieprzamy do smaku. tylko ostroznie, bo zarowno tunczyk jak i marchew z groszkiem sa juz słone.
w kolejnym garnku lub na patelni rozpuszczamy masło, posypujemy mąką-robiąc zasmażke, ale uwaga, aby nie przypalic, zalewamy stopniowo i ciagle mieszajac wodą, az do uzyskania konsystencji sosu, dosypujemy 2 lyzeczki Kucharka, koperek (ja lubie duuuuzo) 2 lyzeczki cukru i sok z cytryny ( sos musi byc slodko-kwasny jak potrawka do ryzu i kurczaka)zreszta doprawiajcie wedlug wlasnego uznania, te wartosci sa w przyblizeniu, a ja i tak robie na "oko"
gotowe, nasze "risotto" polewamy sosem i wcinamy :-)
mrozik dawaj dawaj, nie daj sie prosic ;-)
madziara brzmi kusząco, ale powiedz mi czy to mieso sie nie skleja na patelni z tym jajkiem? tzn. czy nie robi sie z tego taka jajecznica? aha no i co jest w skladzie tej przyprawy do kurczaka, bo tu tego nie ma, ale jak podasz jej sklad to zawsze mozna cos wykombinowac
dobra to ja wrzucam przepis
RYZ Z TUNCZYKIEM, MARCHEWKA I GROSZKIEM W SŁODKO-KWASNYM SOSIE KOPERKOWYM-pychotka i dosyc szybkie.
1 szklanka ryzu ( do ugotowania )
1 duzy słoik marchewki z groszkiem taki ok.500 gram lub wiecej
2 puszki tunczyka w sosie wlasnym
2 duze cebule
mąka ok. 2 łyzek stołowych
przyprawa Kucharek lub Vegetta ok. 2 łyzeczek
koperek-suszony lub świezy
sok z połowy cytryny
cukier ok. 2 łyzeczek
pieprz-odrobina
oliwa lub olej
masło ok. 1/5 kostki
-gotujemy ryz w osolonej wodzie, odstawiamy do napęcznienia
- do osobnego garnka wlewamy oliwe, podsmazamy na niej pokrojona cebulkę, az do zeszklenia, wsypujemy ugotowany ryz, tuńczyka (bez zalewy) i na samym koncu dodajemy marchew z groszkiem, chwilke podgrzewamy, dosalamy i dopieprzamy do smaku. tylko ostroznie, bo zarowno tunczyk jak i marchew z groszkiem sa juz słone.
w kolejnym garnku lub na patelni rozpuszczamy masło, posypujemy mąką-robiąc zasmażke, ale uwaga, aby nie przypalic, zalewamy stopniowo i ciagle mieszajac wodą, az do uzyskania konsystencji sosu, dosypujemy 2 lyzeczki Kucharka, koperek (ja lubie duuuuzo) 2 lyzeczki cukru i sok z cytryny ( sos musi byc slodko-kwasny jak potrawka do ryzu i kurczaka)zreszta doprawiajcie wedlug wlasnego uznania, te wartosci sa w przyblizeniu, a ja i tak robie na "oko"
gotowe, nasze "risotto" polewamy sosem i wcinamy :-)
Mięso nie skleja się z jajkiem, gdyż używasz tylko jednego jajka a mięsa - jeden lub dwa filety.
Jesli chodzi o przyprawę to jest to przyprawa złocista do kurczaka firmy Kamis lub ostatnio kupiłam podobna w Biedronce (Przyprawy Świata).
A jeśli chodzi o skład to można zrobić taka przyprawę z: soli, curry, papryki, pieprzu.
Jesli chodzi o przyprawę to jest to przyprawa złocista do kurczaka firmy Kamis lub ostatnio kupiłam podobna w Biedronce (Przyprawy Świata).
A jeśli chodzi o skład to można zrobić taka przyprawę z: soli, curry, papryki, pieprzu.
reklama
mrozik_j
Sierpniowa mama'07
- Dołączył(a)
- 27 Luty 2007
- Postów
- 4 367
NataK -dobrze że zapytałaś. Jasne ze w panierce robię -jajko najpierw a później bułka i smażymy.
Pisałam w pracy 2 minuty przed wyjściem i z pośpiechu nie napisałam. Przepraszam
Mięsko samo się trzyma. zakładam też boczki, żeby nie wypływało. Myślę że można wykałaczką złapać, jeśli komuś sie nie uda bez.
Dawno nie robiliśmy tego dania bo nie moge jeszcze smażonego, ale jak tylko będziemy robić, to strzelę fotki i zamieszczę ;-)
Pisałam w pracy 2 minuty przed wyjściem i z pośpiechu nie napisałam. Przepraszam
Mięsko samo się trzyma. zakładam też boczki, żeby nie wypływało. Myślę że można wykałaczką złapać, jeśli komuś sie nie uda bez.
Dawno nie robiliśmy tego dania bo nie moge jeszcze smażonego, ale jak tylko będziemy robić, to strzelę fotki i zamieszczę ;-)
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 11
- Wyświetleń
- 189 tys
- Odpowiedzi
- 9
- Wyświetleń
- 42 tys
- Odpowiedzi
- 103
- Wyświetleń
- 34 tys
- Odpowiedzi
- 130
- Wyświetleń
- 12 tys
Podziel się: