BIGOS – wieeeelki gar – najlepiej cześć zamrozić w pojemnikach
-średnia główka świeżej kapusty
-litr kiszonej kapusty – wypłukać dwa razy w ciepłej wodzie i odcisnąć
-1 kg łopatki wieprzowej
-0,5 kg boczku wędzonego
-2 duże cebule
-klika suszonych grzybów
-ząbek czosnku
-przecier pomidorowy do smaku
Kapustę kiszoną i białą z wodą gotować do miękkości osobno, a do kiszonej pod koniec gotowania dodać 6 ziarenek angielskiego ziela i 2 liście laurowe . Łopatkę pokroić w kostkę i podrumienić, podobnie cebule i boczek- włożyć do garnka zalać wodą do połowy, przykryć i dusić i pod koniec duszenia doprawić i dodać przecieru pomidorowego i jeszcze poddusić. Kapusty połączyć dodać, podduszone mięsa wymieszać i doprawić pieprzem maga i solą do smaku – można dodać kostkę wołową rosołową. Jeżeli będzie za rzadka to do szklanki rozpuścić 2 łyżki mąki z ciepłą wodą i dołożyć do gara.
Moja mama właśnie nam ugotowała. Nie dajemy do bigosu kiełbasy bo ja mam po niej ogromną zgagę, a nawet bez niej jest lepszy :-)
-średnia główka świeżej kapusty
-litr kiszonej kapusty – wypłukać dwa razy w ciepłej wodzie i odcisnąć
-1 kg łopatki wieprzowej
-0,5 kg boczku wędzonego
-2 duże cebule
-klika suszonych grzybów
-ząbek czosnku
-przecier pomidorowy do smaku
Kapustę kiszoną i białą z wodą gotować do miękkości osobno, a do kiszonej pod koniec gotowania dodać 6 ziarenek angielskiego ziela i 2 liście laurowe . Łopatkę pokroić w kostkę i podrumienić, podobnie cebule i boczek- włożyć do garnka zalać wodą do połowy, przykryć i dusić i pod koniec duszenia doprawić i dodać przecieru pomidorowego i jeszcze poddusić. Kapusty połączyć dodać, podduszone mięsa wymieszać i doprawić pieprzem maga i solą do smaku – można dodać kostkę wołową rosołową. Jeżeli będzie za rzadka to do szklanki rozpuścić 2 łyżki mąki z ciepłą wodą i dołożyć do gara.
Moja mama właśnie nam ugotowała. Nie dajemy do bigosu kiełbasy bo ja mam po niej ogromną zgagę, a nawet bez niej jest lepszy :-)