reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

A ja zupe gulaszową będę robić, pierwszy raz, ale wyglada na łatwe więc... a barszczyk za mna chodzi od jakiś 3 tygodni tylko że ja nie umiem, marze o barszczu mojej babci, boże jaki on dobry.
 
reklama
Gotowanie to moja branza ;-) Ja dzis pomagalam tesciowej szykowac na jutro, zrobilam dewolaje z serem, salatke gyrosa i bigos. Caly dzien mam chec na cos slodkiego. . . . Moze naciagne M na krowki jak wroci z pracy :-)
 
ja dzisiaj zrobilam barszczyk czerwony z nalesnikami z kapusta i grzybami... mniam mniam

ardzesh
daj przepis prosze na lazanki bo nigdy w zyciu ich nie jadlam a w jakos teraz mam wielka ochote na wszystko co nowe :rofl2:
 
Zuzia24 :-) nie jadłaś łazanek??? :oo:
Podać przepis mogę, ale z proporcjami może być mały problem, bo robię wszystko "na oko" :tak:
ŁAZANKI
Potrzebujesz: kawałek boczku wędzonego (ok 200g), cebulę, kapustę kiszoną (ok 500 g) i 250 g makaronu typu "łazanki".
(czasem można dodać też plasterki kiełbasy wędzonej. A niektórzy jeszcze dodają pieczarki - ja nigdy)
(tu z proporcjami mogę namieszać, bo nie wiem ile waży mój kawałek boczku czy kapusta, ale w przyszłym tygodniu planuję znowu zrobić łazanki więc w razie czego popatrzę na proporcję!)
Boczek kroisz w nieduże kawałki i przysmażasz, cebulkę też. (tu ewentualnie smażysz też kiełbaskę)
Makaron gotujesz wg wskazówek na opakowaniu :tak:.
Do wysmażonego boczku i cebuli dodajesz kapustkę kiszoną (czasem wymaga pokrojenia, bo jest zbyt duża i długa). Wymieszaj i zostaw na jakieś 10 - 15 min na gazie. Przyprawiasz solą, pieprzem wg gustu,. Dodajesz makaron. Niech się kilka minut wszystkie rzeczy przegryzą smakiem. I wtedy wcinasz! :cool2::rolleyes2::elvis::blink:
 
A mi od rana tak jakos smutasno, ze chyba znow czas na bigos...:sorry2: Dobrze, ze ostatnio troche zawekowalam;-)
 
reklama
-Naleśniki z pieczarkami i włoską kapustą- ;-)
Zrobić ciasto na naleśniki..( mąka, jajko, mleko ..ciutek wody gazowanej);-)
FARSZ
-kapusta włoska
-opakowanie 200-250g. pieczarek
-duża cebula
-kostka knoora (kolorowy pieprz)
-sól morska
-pieprz świeżo mielony

Kapustę poszatkować i gotować w małej ilości wody ok.10-15 minut
Pieczarki pokroić.. podsmażyć razem z pokrojoną cebulką
zlać wodę z kapusty, dodać do pieczarek i cebulki ( na dużej patelni) wszystko razem wymieszać i doprawić...smażyć jakieś 5-7 minut razem na małym ogniu
Farsz ułożyć na połowie naleśnika i złożyć w kopertę lub zwinąć w rulon:-)
Gotowe naleśniki przełożyć do żaroodpornego naczynia ..do piekarnika 180 stopni ..posypać serem i zapiekać 15 minut:-D
Podawać na gorąco z keczupem;-)
-SMACZNEGO-
 
Do góry