reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

A ja zupe gulaszową będę robić, pierwszy raz, ale wyglada na łatwe więc... a barszczyk za mna chodzi od jakiś 3 tygodni tylko że ja nie umiem, marze o barszczu mojej babci, boże jaki on dobry.
 
reklama
Gotowanie to moja branza ;-) Ja dzis pomagalam tesciowej szykowac na jutro, zrobilam dewolaje z serem, salatke gyrosa i bigos. Caly dzien mam chec na cos slodkiego. . . . Moze naciagne M na krowki jak wroci z pracy :-)
 
ja dzisiaj zrobilam barszczyk czerwony z nalesnikami z kapusta i grzybami... mniam mniam

ardzesh
daj przepis prosze na lazanki bo nigdy w zyciu ich nie jadlam a w jakos teraz mam wielka ochote na wszystko co nowe :rofl2:
 
Zuzia24 :-) nie jadłaś łazanek??? :oo:
Podać przepis mogę, ale z proporcjami może być mały problem, bo robię wszystko "na oko" :tak:
ŁAZANKI
Potrzebujesz: kawałek boczku wędzonego (ok 200g), cebulę, kapustę kiszoną (ok 500 g) i 250 g makaronu typu "łazanki".
(czasem można dodać też plasterki kiełbasy wędzonej. A niektórzy jeszcze dodają pieczarki - ja nigdy)
(tu z proporcjami mogę namieszać, bo nie wiem ile waży mój kawałek boczku czy kapusta, ale w przyszłym tygodniu planuję znowu zrobić łazanki więc w razie czego popatrzę na proporcję!)
Boczek kroisz w nieduże kawałki i przysmażasz, cebulkę też. (tu ewentualnie smażysz też kiełbaskę)
Makaron gotujesz wg wskazówek na opakowaniu :tak:.
Do wysmażonego boczku i cebuli dodajesz kapustkę kiszoną (czasem wymaga pokrojenia, bo jest zbyt duża i długa). Wymieszaj i zostaw na jakieś 10 - 15 min na gazie. Przyprawiasz solą, pieprzem wg gustu,. Dodajesz makaron. Niech się kilka minut wszystkie rzeczy przegryzą smakiem. I wtedy wcinasz! :cool2::rolleyes2::elvis::blink:
 
A mi od rana tak jakos smutasno, ze chyba znow czas na bigos...:sorry2: Dobrze, ze ostatnio troche zawekowalam;-)
 
reklama
-Naleśniki z pieczarkami i włoską kapustą- ;-)
Zrobić ciasto na naleśniki..( mąka, jajko, mleko ..ciutek wody gazowanej);-)
FARSZ
-kapusta włoska
-opakowanie 200-250g. pieczarek
-duża cebula
-kostka knoora (kolorowy pieprz)
-sól morska
-pieprz świeżo mielony

Kapustę poszatkować i gotować w małej ilości wody ok.10-15 minut
Pieczarki pokroić.. podsmażyć razem z pokrojoną cebulką
zlać wodę z kapusty, dodać do pieczarek i cebulki ( na dużej patelni) wszystko razem wymieszać i doprawić...smażyć jakieś 5-7 minut razem na małym ogniu
Farsz ułożyć na połowie naleśnika i złożyć w kopertę lub zwinąć w rulon:-)
Gotowe naleśniki przełożyć do żaroodpornego naczynia ..do piekarnika 180 stopni ..posypać serem i zapiekać 15 minut:-D
Podawać na gorąco z keczupem;-)
-SMACZNEGO-
 
Do góry