reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

martussa mozesz tez sprobowac rece wysmarowac sobie olejem wtedy latwiej sie formuje takie kulki bo ciasto nie powinno sie lepic do rak. Ja tak zawsze robie jak mam klejace sie ciasto:tak:

mary ja zawsze pieke w zwyklych foremkach i najczesciej wykladam je papierem do pieczenia bo mi sie nie chce smarowac foremek ;-) do tego papieru nigdy mi sie nic nie przylepilo :no:
drozdzowki wygladaja przepysznie :tak:

Jak juz jestesmy przy temacie ciast to ja poprosze o jakis przepis na ciasto ananasowe:cool2::blink:
Z anansow w puszczce albo takich suszonych. Mam w domu takie i takie ic che je jakos wykorzystac :tak: Jak do tej pory ciasa ananswoe mi sie rozplywaly poniewaz ananas ma jakies wlasciwosci rozpuszczajace :dry: Ale moze ktos z Was ma sprawdzony przepis?

Ostatnia edycja:
reklama
Jak juz jestesmy przy temacie ciast to ja poprosze o jakis przepis na ciasto ananasowe:cool2::blink:
Z anansow w puszczce albo takich suszonych.

ja robiłam ostatnio z ananasami z puszki takie:

Pianka

• Upiec cienki biszkopt kakaowy.
Składniki na masę:

• 0,5 l mleka;
  • 25 dkg masła;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 8 łyżek kokosu;
  • 5 żółtek;
  • 3-4 łyżki cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
Wykonanie:
Z mleka, mąki, żółtek, cukru kryształu, cukru waniliowego, kokosu ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i połączyć z przestudzonym budyniem.

Składniki na piankę:

• 5 białek;
  • 3/4 szklanki cukru kryształu;
  • 1 łyżeczka żelatyny;
  • 2 czubate łyżki galaretki czerwonej;
  • 3 łyżki wody;
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w wodzie. Dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać. Białak ubić z cukrem, pod koniec dodać letnią żelatynę z galaretką.

Dodatki:

• 1 puszka ananasów;
  • 3-4 kostki czekolady;
Przełożenie ciasta:
Ciasto biszkoptowe (można delikatnie naponczować sokiem z ananasów)-połowa masy budyniowej-owoce ananasa-pozostała część masy budyniowej-pianka-starta czekolada.

maltanka dzieki :tak:
Mialam wlasnie taki pomysl aby to jakos zrobic na budyniu ale nie bylam pewna czy sie utrzyma ;-)

Martussa82 właśnie tez patrzyłam na ten przepis:-D zasmakowały mi te drożdżówki:tak::-D:-D no ja nie robiłam rozczynu tyko właśnie już w misce tak jak pisałam zrobiłam na środku dołek w mące tam nakruszyłam drożdży trochę cukru i ciepłego mleka Następnym razem spróbuje z rozczynem zobaczę czy będą jeszcze lepsze:-)

maltanka a ty robiłaś rozczyn? t

nimfii ja robiłam z ananasem to Ananasek Z Czekoladą - Forum Kulinarne Smaczny.pl rodzince smakowało

ciasto marchewkowe to chyba najprostsze ciasto jakie w zyciu robilam no i oczywiscie ze pycha:tak::tak::tak::tak:

a na drozdzowki dziewczyny zrobilyscie mi smaka i chyba juztro polece po drozdze i tez zrobie :-p

maltanka dzieki :tak:
Mialam wlasnie taki pomysl aby to jakos zrobic na budyniu ale nie bylam pewna czy sie utrzyma ;-)

:-)nimfii mi wyszło super to ciasto, czytałam też opinie, że ta różowa piana czasami oddziela się od ciasta, mi się nie oddzielała.

maltanka a ty robiłaś rozczyn? t

mary ja robiłam rozczyn, ale moja mama znowu robi tak jak ty, dołek w mące. Mi ciasto dość dobrze odchodziło się od ręki, kulki też dobrze się robiły. Trochę się zaczęlo rozdzierać jak smarowałam nadzienie, ale mi jakieś twardawe wyszło (pewnie dlatego, że kupiłam chałwę z orzechami, bo nie było innej) i ciężko było rozsmarować, więc pewnie dlatego. Wyszło mi 10 drożdżówek, a nadzienia starczyło na 6, reszta z dżemem była.

Nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego, ale bardzo je lubię :-) Przepis rzeczywiście tak prosty, że aż grzech nie spróbować - zrobię na sobotę :-)

Czytam Was, czytam i z podziwu wyjść nie mogę jak szalejecie z tymi wypiekami. A ja, jako ogromny łakomczuch gapię się na te zdjęcia gotowych pyszności i aż mi ślinka cieknie, wyśmienite. Nie odzywam się, bo cóż rzec w temacie, gdy jest się laikiem. Co rusz jednak coś sobie zapisuję, realizację odkładam w czasie na lepszy czas dla mnie. Mierze siły na zamiary :)

reklama
Rufka kazdy zaczyna od zera ;-) pamietaj ze poczatkujacy ma zawsze szczescie i to co przygotowujesz po raz pierwszy zazwyczaj wychodzi przepysznie :blink: wyslij męża z dzieckiem na dlugi spacer aby nikt ci nie przeszkadzal i szalej w kuchni

A ja chce wrocic do tematu obiadkow naszych maluchow....
Maciek od dwoch tygodni odmawia mi jedzenia zupki :zawstydzona/y: Wlasciwie to juz przestalam ja gotowac bo kazdy sloiczek wyrzucalam do kosza. Probowalam mu urozmaicac na rozne sposoby, gotowalam rozne zupki, bo myslalam ze sie znudzil, ale to nie to :no: Gdy tylko widzi lyzeczke z zupka od razku zamyka pyszczek, nawet nie sprobuje :dry: Tylko sakd on wie ze akurat chce mu zupke dac, a nie kaszke to ja nie wiem :shocked2: Chyba jego intuicja dziala :dry:
W kazdym razie od kilku dni zaczelam gotowac mu "drugie danie" zamiast zupki, zeby choc troszke zjadal warzyw i mieska. Co prawda pol godziny zajmuje mu ciamkanie tego :-p Ale troszke mieska zje, warzyw niekoniecznie :no: Jednak jest to za malo mieska niz on potrzebuje i juz nie wiem co robic aby go zachecic :sorry2:

Ma ktos teraz podobne problemy antyzupkowe? :confused:

Do góry