reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

reklama
ja zrobiłam dziś zakupy na to ciasto snickers i wyszło 30zł :O
mam nadzieję, że będzie wart swojej ceny, dziś ugotuje już mleko skondensowane, a jutro będzie ciacho :)

sadystki normalnie!!! Slinotoku dostalam i tak wygladam:-p:-p:-p Jutro zrobie krokiety z kapustka, grzybami i serem, mniam!:-p:-p:-p

Upiekłam ciasto SNICKERS - rewelacja!!!!

Przepis:
Biszkopt z 5 jaj (5 jajek, 250 g cukru i mąki, łyżeczka proszku do pieczenia i 50 gram oleju)

Ubijamy całe jajka z cukrem, następnie dodajemy olej i na koniec mąke z proszkiem. Pieczemy biszkopt 25 min w temp. 180 stopni.(forma prostokątna)

Składniki na mase:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- 1 masło
- 200 gram bakalii (orzechy włoskie, migdały, co kto lubi)
- 2 paczki herbatników
- rum

Gotujemy mleko w puszce 3 godziny na małym ogniu w garnku. Następnie studzimy i wyciągamy karmel. Ucieramy karmel z 1 kostka masła i wsypujemy do środka bakalie.
Smarujemy biszkopt otrzymana masą, następnie na wierzch układamy zamoczone herbatniki w rumie (proporcja 2 rumu - 1 wody)(moczyć dosłownie sekundę bo się rozpadają).
Po wierzchu polewamy polewą czekoladową:

Przepis na polewę czekoladową (stopić wszystko razem i polać):
2 łyżki masła
- 2 łyżki kakaa
- 4 łyżki cukru pudru

SMACZNEGO :)

Wkleje potem fotki, mniaaaaaaaaaam

ja mam taki:

ugotować makaron al dente (spaghetti, tagiatelle jaki kto lubi)

wrzucić go na patelnię na której wcześniej przysmażyliśmy boczek (15 dkg) pokrojony w kosteczkę na oliwie z oliwek

i na tą patelnie na koniec wlewamy zrobiony wcześniej sos:

3 żółtka
10 - 15 dkg parmezanu (drobno starty)
niektórzy dodają śmietanę co by masa była bardziej lejąca
sól i pieprz

wlewamy na patelnie z gorącym makaronem z boczkiem, mieszamy, nie podgrzewamy
jemy :)

reklama
larkaa to mleko w puszce ja kupuję już gotowe o smaku krówkowym i jest takie samo a oszczędzasz 3 godziny :tak:
A Snikers ja robię tak :
ciasto1
7 jaj
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto upiec i przekroić na 2 części.
ciasto2
25 dkg mielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto.
masa
5 żółtek
1/2 szklanki słodkiego mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 i 1/2 kostki masła ( ja biorę Kasię)
Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować ,ciągle mieszając. Masło utrzeć , dodając przestudzoną masę żółtkową i kieliszek spirytusu.
dodatki
1 puszka mleka skondensowanego (gotować przez 3 godz lub kupić gotowe o smaku krówkowym)
wiórki czekoladowe do dekoracji
przełożenie ciasta
ciasto1 (część) - 3/4 masy - ciasto2- mleko skondensowane- druga część ciasta1 - pozostała masa na wierzch . Posypać wiórkami czekoladowymi .
SMACZNEGO :-)

Do góry