reklama
Zuzia24
Fanka BB :)
larkaa
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 8 Czerwiec 2008
- Postów
- 3 100
Upiekłam ciasto SNICKERS - rewelacja!!!!
Przepis:
Biszkopt z 5 jaj (5 jajek, 250 g cukru i mąki, łyżeczka proszku do pieczenia i 50 gram oleju)
Ubijamy całe jajka z cukrem, następnie dodajemy olej i na koniec mąke z proszkiem. Pieczemy biszkopt 25 min w temp. 180 stopni.(forma prostokątna)
Składniki na mase:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- 1 masło
- 200 gram bakalii (orzechy włoskie, migdały, co kto lubi)
- 2 paczki herbatników
- rum
Gotujemy mleko w puszce 3 godziny na małym ogniu w garnku. Następnie studzimy i wyciągamy karmel. Ucieramy karmel z 1 kostka masła i wsypujemy do środka bakalie.
Smarujemy biszkopt otrzymana masą, następnie na wierzch układamy zamoczone herbatniki w rumie (proporcja 2 rumu - 1 wody)(moczyć dosłownie sekundę bo się rozpadają).
Po wierzchu polewamy polewą czekoladową:
Przepis na polewę czekoladową (stopić wszystko razem i polać):
2 łyżki masła
- 2 łyżki kakaa
- 4 łyżki cukru pudru
SMACZNEGO
Wkleje potem fotki, mniaaaaaaaaaam
Przepis:
Biszkopt z 5 jaj (5 jajek, 250 g cukru i mąki, łyżeczka proszku do pieczenia i 50 gram oleju)
Ubijamy całe jajka z cukrem, następnie dodajemy olej i na koniec mąke z proszkiem. Pieczemy biszkopt 25 min w temp. 180 stopni.(forma prostokątna)
Składniki na mase:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- 1 masło
- 200 gram bakalii (orzechy włoskie, migdały, co kto lubi)
- 2 paczki herbatników
- rum
Gotujemy mleko w puszce 3 godziny na małym ogniu w garnku. Następnie studzimy i wyciągamy karmel. Ucieramy karmel z 1 kostka masła i wsypujemy do środka bakalie.
Smarujemy biszkopt otrzymana masą, następnie na wierzch układamy zamoczone herbatniki w rumie (proporcja 2 rumu - 1 wody)(moczyć dosłownie sekundę bo się rozpadają).
Po wierzchu polewamy polewą czekoladową:
Przepis na polewę czekoladową (stopić wszystko razem i polać):
2 łyżki masła
- 2 łyżki kakaa
- 4 łyżki cukru pudru
SMACZNEGO
Wkleje potem fotki, mniaaaaaaaaaam
zapmarta
Karolkowa mama
Larkaa, nie masz sumienia !!!
larkaa
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 8 Czerwiec 2008
- Postów
- 3 100
ja mam taki:
ugotować makaron al dente (spaghetti, tagiatelle jaki kto lubi)
wrzucić go na patelnię na której wcześniej przysmażyliśmy boczek (15 dkg) pokrojony w kosteczkę na oliwie z oliwek
i na tą patelnie na koniec wlewamy zrobiony wcześniej sos:
3 żółtka
10 - 15 dkg parmezanu (drobno starty)
niektórzy dodają śmietanę co by masa była bardziej lejąca
sól i pieprz
wlewamy na patelnie z gorącym makaronem z boczkiem, mieszamy, nie podgrzewamy
jemy
ugotować makaron al dente (spaghetti, tagiatelle jaki kto lubi)
wrzucić go na patelnię na której wcześniej przysmażyliśmy boczek (15 dkg) pokrojony w kosteczkę na oliwie z oliwek
i na tą patelnie na koniec wlewamy zrobiony wcześniej sos:
3 żółtka
10 - 15 dkg parmezanu (drobno starty)
niektórzy dodają śmietanę co by masa była bardziej lejąca
sól i pieprz
wlewamy na patelnie z gorącym makaronem z boczkiem, mieszamy, nie podgrzewamy
jemy
reklama
larkaa to mleko w puszce ja kupuję już gotowe o smaku krówkowym i jest takie samo a oszczędzasz 3 godziny
A Snikers ja robię tak :
ciasto1
7 jaj
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto upiec i przekroić na 2 części.
ciasto2
25 dkg mielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto.
masa
5 żółtek
1/2 szklanki słodkiego mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 i 1/2 kostki masła ( ja biorę Kasię)
Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować ,ciągle mieszając. Masło utrzeć , dodając przestudzoną masę żółtkową i kieliszek spirytusu.
dodatki
1 puszka mleka skondensowanego (gotować przez 3 godz lub kupić gotowe o smaku krówkowym)
wiórki czekoladowe do dekoracji
przełożenie ciasta
ciasto1 (część) - 3/4 masy - ciasto2- mleko skondensowane- druga część ciasta1 - pozostała masa na wierzch . Posypać wiórkami czekoladowymi .
SMACZNEGO :-)
A Snikers ja robię tak :
ciasto1
7 jaj
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto upiec i przekroić na 2 części.
ciasto2
25 dkg mielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto.
masa
5 żółtek
1/2 szklanki słodkiego mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 i 1/2 kostki masła ( ja biorę Kasię)
Żółtka roztrzepać z mlekiem i cukrem, zagotować ,ciągle mieszając. Masło utrzeć , dodając przestudzoną masę żółtkową i kieliszek spirytusu.
dodatki
1 puszka mleka skondensowanego (gotować przez 3 godz lub kupić gotowe o smaku krówkowym)
wiórki czekoladowe do dekoracji
przełożenie ciasta
ciasto1 (część) - 3/4 masy - ciasto2- mleko skondensowane- druga część ciasta1 - pozostała masa na wierzch . Posypać wiórkami czekoladowymi .
SMACZNEGO :-)
Podziel się: