reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

Yawla , możesz podać zupkę osobno z kaszka, z kluseczkami itp. a potem osobno warzywka.
Oleńka na cycku madal ale je tylko 2 nocy ze 2 razy, troszke ciumka i po kąpieli, czasem trzy łyczki za dnia..
Mary brzoskwinie dawno daję, w zasadzie wszstkie owoce oprocz
A moja gwiazda dzis przebija wszystko. Zjadła gołąbka.....no bez kapusty.
Miała swój obiadek ale nie chciała bo do słoiczka Hippa indyk dynia( papka) dodałam ryżu ale i tak mój gołąbek był pycha....wtryniła chyba z pół z mojego talerza. Powiem tylko ,że tam czosnku i oregano było duzo....i nic jej nie było. Sos pomidorowy do tego i heja!
A na kolacje zjadła kilka makaroników...Ola lubi jak jej na miseczke kłade , makaronik ( pełnoziarnisty) albo warzywka. I tak sobie sama to gryzie.
A ostatnio moje pieczone bułeczki maślane są hitem.
Ja juz tam sama nie wiem co dawać jak ona lubi jesc to co my!Więc ja tam zawsze dam jej do kosztowania. Ostatnio juz pięknie się z kubka pic nauczyła i sama sobie pije...

reklama
U nas grudy przechodza..chociaz grudy marchewki tak jak wchodza, tak samo wychodza :)) czyli co ? nie trawi tego? za wczesnie?

Yawla wlasnie wyjelas mi zapytanie z ust boja tez sie zastanawialam Gabrys zje grudki i grudki wychodza czyli nie gryzie dokladnie ale brzuszek nie boli to chyba ok
A po 9 miesiacu zalecaja juz obiad dwudaniowy czyli zupka i warzywka na drugie danie moze mozna juz przyjac ten system wczeniej

Dagy a jak ty te rzeczy podajesz do samodzielnego jedznia tzn jak duze kawalki i nie dlawi sie a makaronik jak gotujesz i podajesz takie kwaleczki czy jakos drobnisz?

Gabrys oprocz mleka je raz obiadek i raz deserek a wlasnie kiedy powinno sie ta ilosc mleka zmniejszyc i na poczet czego :confused2:

Dziewczyny moja Zocha też dostaje jeden posiłek wszystko do raczek, kawałek mięcha albo ryby i warzywa w kawałeczkach, no i mięso i rybe szybciutko wcina a warzywka muszę rozgnieść zazwyczaj i jej dać łyżeczką. A jak wy dajecie osobno warzywa skoro zupki są z warzyw? Któras napisała żeby zupkę osobno i warzywa osobno, ale zupka jest przecież z warzyw,no to ma się dublować? Pytam bo mam haos w głowie,a też myślę o dwu daniowych obiadkach.
Nam też się cyc wreszcie trochę zredukował, wychodzi z 5-6 razy na dobę.
Ana dzieci w tym wieku potrzebują ok pół litra mleka na dobę: cycate same sobie to regulują ssąc, sztucznie karmione trzeba redukować na rzecz stałych posiłków. Lepiej pogadać z lekarzem jeszcze.

w szpitalu mi to tak tłumaczono. Dąrzymy do tego aby dzieci jadły idealnie czyli pięć posiłków dziennie. Złoty standard to do 2 roku życia rano i wieczorem posiłki mleczne ( ja np na śniadanie I podaję cyca) potem 3 posiłki niemleczne ( II śniadanie, obiad, deserek) i kolacja mleczna. Moja koleżanka która już nie karmi piersią daje kaszki . Ja jeśli bym nie karmiła piersią wolałabym dawać szklankę mleka modyfikowanego, bo te kaszki .. mam mieszane uczucia- (tuczą, mają wiele sztucznych składników, są słodkie) albo kleik na mleku.

Ana ja makaronik daje w kawałkach ale gotuje zeby był mięciutki. Warzywka tez w kawałkach takich aby umiała złapać w paluszki, brokuła do łapki. Ola pieknie je i się nigdy nie dławiła. Zaczęłam tak dawać jak mi podjadała z talerza. Chlebus od dawna je. Bułeczki uwielbia i mogłaby zjeść całą nawet ale nie daję tak dużo.
Jolek podaje przepis- tylko ja to w termomixie robie więc jest ekspresowo i u nas wszyscy sie zajadają ( dla nas dodaje ziarna dyni)
40 g drozdze
100 cukru
2 zółtka
250 mleka (lekko ciepłego)
cukier waniliowy
to wymieszać potem dodac
500 g mąki,
70 miękkiego masła( mozesz roztopić)
1/2 łyz. soli
wyrobic ciasto, ok 1/2 h zostawic do wyrosniecia, uformowac bułki, piec 20-25 min temp. 180-200 st.
Pycha!! Do srodka mozna dac po kostce czekolady dla was....

Mój jakos tego kupnego nie chce. Najlepszy obiadek to mamusi i to z talerza. Dareczkowi daje juz zupke mało przetartą. W niedziele ugotowałam rosołek dla niego, i normalnie ugotowałam makaronik. Tylko wszytsko troszeczke rozgniotłam widelcem, żeby czasem się nie zadławił. Ciapek nie lubi. Ostatnio także dałam mu usmażoną rybkę, ale ze środka. Wcinał aż mu się uszy trzęsły i nic mu nie było.
A wy jak dajecie?przyprawiacie troszeczke?
Dareczek nie zje już obiadku jak nie jest mało przyprawione

To podpowiedziałyście mi jak uczyć gryzienia - makaronik i warzywa w kawałkach to rewelacyjny pomysł. Młoda jakoś ostatnio chrupek kukurydzianych nie chce, biszkoptów jeszcze nie daję - gluten, a owoc do łapki obgryza i się krztusi. Makaronik będzie miękki, więc może lepiej pójdzie.
A zastanawiam się jeszcze jak to z tymi obiadkami dwudaniowymi - w jakich odstępach czasowych podawać zupkę i drugie danie? Bo chyba od razu to bąble nie dadzą rady zjeść.

reklama
yawla mozesz dodawac do mleka modyfikowanego kleik kukurydziany, ryzowy i kaszke ryzowa (zwykla albo owocowa) - wszystko bez gotowania. Mozesz zrobic jakis kotajl z owocow zmiksowanych z mlekiem. Kiedys do linkowni wrzucilam stronke z przepisami dla niemowlat i tam masz chyba wiecej pomyslow :tak:

halmarta ja nie uzywam przypraw jeszcze ;-)

Do góry