reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

emkamek w kasiazce "zdrowy strat " kategroycznie odradzaja pisza ze zachodzi wtedy reakcja krzyzowa i dziecko ponoc szybko rowniez sie uczuli na mleko kozie i owcze.
A sojowego nie probowalam to mleczko odradzaja chlopcom bo w soi jest duzo fitoestrogenow co moze wplywac na zaburzenia dojrzewania u chlopakow :szok: bo to hormon zenski , normalnie zwariowac mozna nie wiadomo co dziecku dac

reklama
U nas bez problemu przechodza sloiczki z grodkami z HIPPA:tak: a jesli sama gotuje, to przyprawiam ziolami, czosnkiem.;-)
Dziewczyny, pomozcie, nie wiem co zrobic. Maly ma skaze bialkowa, a chcialabym mu urozmaicic diete i wprowadzic troche wiecej wapnia. Nie moge mu podawac danonkow, jogurtow itd. z mleka krowiego i tak sie zastanawiam, czy moglabym przygotowac cos na mleku kozim? czytalam troche w necie, ale jedni pisza, ze jest hipoalergiczne, inni, ze alergizuje... i badz tu madry, a lekarza nawet nie mam co pytac...:crazy: Pamietam, ze pediatra w Polsce mowil mi, kiedy karmilam jeszcze piersia, zebym zamiast kroich, spozywala produkty kozie. Kupilam juz to mleko i pomyslalm, zeby ugotowac np. budyn, bo mam soczek malinowy domowej roboty, kurcze, troche sie boje. jak myslicie, sprobowac?

spróbuj dać mu troszkę i zobaczysz jaka będzie reakcja

Dzieki dziewczyny, chyba jednak odpuszcze to mleko, ech. Widocznie dziecie skazane na ten nieszczesny nutramigen:-( Na swieta lecimy do Polski, wiec porozmawiam z 'naszym' pediatra, moze cos doradzi...

Dziewczyny, pomozcie, nie wiem co zrobic. Maly ma skaze bialkowa, a chcialabym mu urozmaicic diete i wprowadzic troche wiecej wapnia.

Emkamek ... ja podaję malej Cow&Gate pepti i mam go za darmo na karte medyczna :tak: W ogole to puszka kosztuje prawie 10 euro;-)To tak na marginesie
Mi moja ciocia powiedziala ...ze moge podac ewentualnie jogurcik (tylko!) ale jeszcze zaczekam ... i nie zmieniaj na razie zadnego mleka :no:..poczekaj jeszcze pare m-cy ...dzieci czesto wyrastaja z tego miedzy 10 a 12 m.z :-)
Ardzesh ;-):-)

A tu kochana masz inne żródla wapnia niz mleko:-)
Na pewno Adasiowi go nie zabraknie jak bedziesz odpowiednio komponowac diete;-)
produkt 100g wapń w mg
Sardynka w oleju 330
Sardynka w pomidorach 250
soja, nasiona suche 240
pietruszka liście 193
fasola biała 163
jarmuż 157
żółtko jaja kurzego 147
mleko spożywcze 3,5% 118 (to dla porównania)
boćwina 97
szczypiorek 97
szpinak 93
sardynka świeża 84
chrzan 78
kapusta biała 67
jaja kurze całe 47
seler korzeniowy 40
groszek zielony 40
marchew 36
pikling 32
śledź świeży 32
chleb żytni razowy 25
chleb graham 22
chleb zwykły 17
białko jaja kurzego 6

Nie wiem dlaczego na tej liście nie ma brokułów, dopisuję z innego źródła:
pietruska - nać 165-325
soja 227
brokuły 80-130
patison 66
soczewica 56
fasolka szparagowa 40-65
szparagi 40-51
cebula 30-32
brukselka 25-34
kabaczek 25
groszek zielony 20-34
dynia 21-23
kalafior 17-22
cukinia 20

Dziekuje nimfii:)

Mi moja ciocia powiedziala ...ze moge podac ewentualnie jogurcik (tylko!) ale jeszcze zaczekam ... i nie zmieniaj na razie zadnego mleka :no:..poczekaj jeszcze pare m-cy ...dzieci czesto wyrastaja z tego miedzy 10 a 12 m.z :-)

Dzieki lajficzku, bendziem komponowac wg Twojej listy:tak: Ja mu nie chce odstawic nutramigenu, tylko szukalam jakiegos urozmaicenia. Aaaaa i mlesio tez mamy za darmo:tak: Wczoraj kupilam swiezutka natke pietruszki i szczypiorek, wiec zaraz ugotuje i doloze do obiadku, bo moja bestyjka w koncu zasnela i jak sie obudzi, to wciagnie wszystko, co mu dam:-p
Larkaa, nawet nie wiedzialam, ze to mleko jest takie drogie:szok: na ile wystarcza taka puszka?

reklama
moje dziecko zjada danonka i nie ma żadnej reakcji alergicznej, jest z nią problem bo nie lubi jeść więc jak mi zje jeden kubeczek malutki to nic złego w tym nie widzę, nie ochronimy naszych dzieci przed całym złem świata, a jaką mamy pewnośc w jakich warunkach dojrzewały owoce, jeżeli namawiasz nas do robienia samodzielnie jogurtu naturalnego z nimi... nasze dzieci muszą się przyzwyczajać powoli do wszystkich rodzajów jedzenia. Takie jest moje zdanie poza tym jedzą wiele innych rzeczy więc jeden danonek napewno nie "zrujnuje życia" naszych dzieci cytuję artykuł.

Do góry