reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

reklama
asus u nas podstawowy skład zupki to marcchewka, ziemniak, kawałek piertuszki i selera. do tego kalafior, brokuł, kalarepa, buraczek, koperek i groszek też już był:-) muszę spróbować pomidora:-) ale to tak normalnie wrzucić do zupy, czy robicie to jakimś tajnym sposobem:zawstydzona/y::confused2: ja kompletnie zielona w gotowaniu;-)

larkaa u nas maleńkie grudki mogą być, ale takie większe jak są w bobovitach od 6 nie idą jeszcze:no: ewentualnie gerbery od 6 są papkami:sorry:

dostałam wór śliwek:szok: część się przerobi ale chciałabym też młodemu dać spróbować tylko nie wiem jak je zrobić:zawstydzona/y: pomożecie kuchareczki:sorry:

Anius a Oliwia całkiem niedawno wciągnęła pół śliwki obranej ze skórki:szok: sama byłam w szoku i nic jej nie było potem, ale to pewnie nie bardzo żeby tak wcinała i to był jedyny raz wtedy :-)
Co do grudek to Oliwia wcina bez problemu, no prawie bo czasem jej się cofnie jak jej tam coś gdzieś utknie, ale tak to zajada i ostatnio wciągnęła słoik po 8 miesiącu pomidorową z ryżem i całe ziarenka ryżu tam były i nie było problemów żadnych.

muszę spróbować pomidora:-) ale to tak normalnie wrzucić do zupy, czy robicie to jakimś tajnym sposobem:zawstydzona/y::confused2: ja kompletnie zielona w gotowaniu;-)
dostałam wór śliwek:szok: część się przerobi ale chciałabym też młodemu dać spróbować tylko nie wiem jak je zrobić:zawstydzona/y: pomożecie kuchareczki:sorry:
Anius ja pomidorka obieramze skórki wyjmuję srodek z pestkmi a resztę wrzucam do warzywek i gotuję .Później dodaję mleko w proszku ,troszkę jogurtu naturalnego i pomidorowa jest
a co do śliwek to węgierki też obieram ze skórki,rozdrabniam widelcem ,kładę do słoiczków i gotuję słoiczki ,a brzoskwinki to obieram kroję na ćwiartki i tak samo jak węgierki .Jak otworzę słoiczek to dodaję do tego jabłuszko ,gruszkę albo ten mus daję do kaszki i jest deserek

My jogurtu jeszcze nie wprowadzilismy,ale zaczne od naturalnego i czasami ten specjalny dla niemowląt,

Z pomidorem dobry pomysł:-) Ostatnio myslałam co by dodac do zupki żeby zmienic smak.Baze robie podobnie jak wy;marchweka ,ziemniak seler pietruszka czasami brokuł kalafior żółtko albo mięsko do tego.

A gotujecie już zupki na miesie?

Larkaa Gab juz przelyka grudki tzn mieli bo wczesniej to sie dlawil
ale robi to bez entuzjazmu widze ze woli papki i teraz jak mu pogniote tylko widelcem to sie krzywi i zjada mniej ale mysle ze powoli powinno sie juz grudki wprowadzac bo wyczytalam ze ma to nawet wplyw na rozwoj mowy ale oczywiscie nic na sile i w swoim czasie , mozesz odczekac tydzien i znow sporobowac widelcem zmielic

Jeszcze nie probowalismy jogurtow

A dzis Gabrys jadl kawalek gruszki w tym takim smiesznym urzadzonku do smaodzielnego jedzenia o ktorm pisalyscie wczesniej i biedny tak niefortunnie ciumal ze przegryzl sobie kasownikami jezyczek :-D plakal malutki ale tylko chwilke

reklama
ja właśńie myślałam o jakimś naturalnym i dodać owoce do tego.
te Danonki jakoś mi nie podchodzą.

ja uwielbialam Danonki :tak: rozejrzalam sie i sa tez innych firm jogurty dla dzieci wiec pewnie sie w to zaopatrze, no a oprucz tego to naturalny z moksem z owocow ;-)

My jogurtu jeszcze nie wprowadzilismy,ale zaczne od naturalnego i czasami ten specjalny dla niemowląt,

Z pomidorem dobry pomysł:-) Ostatnio myslałam co by dodac do zupki żeby zmienic smak.Baze robie podobnie jak wy;marchweka ,ziemniak seler pietruszka czasami brokuł kalafior żółtko albo mięsko do tego.

A gotujecie już zupki na miesie?

Jak gotowalam pomidora to dalam ćwiartke pomidora (sparzonego zeby latwiej odeszla skorke) do zupki ktora gotowalam na 4 dni. Niby niewielka ilosc, ale bylo czuc tego pomidorka w zupce :tak: Malemu smakowala zupka.

Podaje kurczaka i cielecine, ale gotuje miesko osobno od warzyw i potem miksuje wszystko razem. Lekarka zalecila mi podac tez rybke, tylko nie moge znalesc łososia w sklepach :-p

Do góry