reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

Aga fakt masz racje. Ma kto w domu gotować i dlatego. Ps. Ale u mnie to ojciec jest świetnym kucharzem a nie mama. Ale w niedziele obiad jako taki zrobiłam :)

reklama
Większość z Was wstawiła już jakieś przepisy , a ja nie , a mam kilka fajnych , więc postanowiłam się podzielić z Wami na początek przepisem na sałatkę . Dałam już ten przepis dziewczynom z forum starające się (bo tam kiedyś zaczynałam i nadal mam znajome) i im wszystkim smakowało , więc i Wam polecam :tak:

Podwójny filet z kurczaka pokroić w kostkę (1cm na 1cm) i usmażyć na oleju z przyprawą do gyrosa Kamis . Przyprawy musi być dużo bo nie dodaje się już do mięsa nic innego i musi być słone . Spróbujcie . Jak już jest miękkie - wystudzić .
- 2 duże pomidory - w kostkę
-3 ogórki zielone szklarniowe obrane - w kostkę
-1 duża surowa czerwona papryka - w kostkę
- ser feta (Favita) niebieski jedno opakowanie pokroić w kostkę
- makaron muszelki z Lubelli są takie maciupkie ugotować 1/3 opakowania - wystudzić
-kukurydza 1 puszka
- majonez kielecki , ten średni słoik
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , aż feta prawie się rozpuści . NIE SOLIĆ, ja już jej niczym nie doprawiam , ale to rzecz gustu , więc na tym etapie należy spróbować i samemu zdecydować .
Polecam , na prawdę pychota :tak::tak::tak:
SMACZNEGO !

Jak Wam posmakuje to służę dwoma przepisami na warstwowe sałatki z tuńczykiem lub inną z kalafiorem.

asus hehehe :-D:-D ja to przyrzadzam pod nazwą Słatka Kebab:-D
tylko, że wolę przyprawę do kurczaka, lub marynatę staropolską (obie z Kamisa), ogórek preferuję konserwowy, a majonez Pomorski i keczup :tak: nie daje tez makaronu, ale kapustę pekińską ... mniam:-p:-p

pbg czyli prawie połowa składników się nie zgadza , więc wniosek nasuwa się sam : to zupełnie inne sałatki :tak: a tą Twoją też znam , ale uwierz mi na słowo - moja lepsza;-)
A sałatka z kalafiorem - proszę bardzo :
- kalafior rozdrobnić i obgotować w słonej wodzie - wystudzić
-3 pomidory duże bez skór - w kostkę
- pęczek szczypiorku - drobno pokroić
1-2 surowe czerwone papryki - w kostkę
-5 jajek na twardo -w kostkę
- pęczek rzodkiewki - w kostkę
-2 zielone surowe ogórki - w kostkę
- majonez kielecki
- sól , pieprz do smaku
wszystkie składniki połączyć i wymięszać
SMACZNEGO :-)

asus no muszę koniecznie twoją wersję wyprubować, no ale na bank przejdę się jutro na bazarek po jakieś warzywka i stworzę tą z kalafiora :-D:-p:-p

Kurcze a ja sie zastanawiam jak ja sie bede nadawac na matke, bo mam po prostu garowstret :eek:. Zjesc to i owszem :-) ale ugotowac - to najgorsza kara jaka moze dla mnie byc :baffled: ...nooo moze oprocz ugotowania wody na herbate, zrobienia sushi czy ewentualnie czegos prostego typu spagetti z sosem ze sloika... I ciagle slysze, szczegolnie od damskiej czesci mojej rodziny "jak ty sobie z dzieckiem poradzisz, jak nic ugotowac nie umiesz ?". Umiec jak umiec, ale ja tego po prostu nienawidze :wściekła/y:. Maz juz bardziej garnie sie do kuchni, ale znowu tez nie zawsze ma czas... ehhhh czuje ze dzidzia da nam niezla szkole...

Witajcie dziewczyny,
pozna juz godzina, a ja spac nie moge. Postanowilam podzielic sie moim przepisem na super salatke. Przyrzadza sie szybciutko i wszystkim bardzo smakuje

Salatka bosco z sosem honey-mustard

Skladniki:

swiezy szpinak (najlepiej mlody szpinak, bo jest najsmaczniejszy)
2 pomidory
avocado
30 dkg pieczarek
swieza mozarella
ogorek
papryka

sos: 2 lyzki miodu plus 2 lyzki muszatardy mieszamy w szklance lyzka do uzyskania lejacej konsystencji

Na talerzach ukladacie swieze, umyte listki szpinaku, na to pokrojone w cwiartki pomidory, avocado w plasterkach, ogorek, papryke, mozarelle. Pieczarki smazymy na patelni z dodatkiem przypraw: pieprzu, papryki, oregano, bazylii i soli. Na koniec polewamy wszystko sosem miodowo musztardowym, ktory przygotowujemy mieszajac 2 lyzki miodu (lejacego) z 2 lyzkami musztardy.

Salatka jest przepyszna, polecam!

hania83 nie przejmuj się bo nie każdy musi umieć gotować, ja tam lubię wszystko to co przyrządza się nie dłużej niż 20 min, bo dłużej to w kuchni nie wystoję - ale jest multum takich potraw i to wcale nie gotowych dań :-) a teraz to dzidzia przez 4msc tylko mleczko pija, potem to i tak wychodzi taniej, szybciej i bezpieczniej rozszerzać dietę słoiczkami niż gotowac codziennie te zupki dla malucha

reklama
Hej to jak chcecie przekładać Tłusty Czwartek to ja wam proponuję bardzo łatwe PYSZNE PĄCZKI Z BUDYNIEM
10 dkg drożdży
marmolada
1 kg mąki
5 łyżeczek cukru
cukier puder
1 cukier waniliowy
2 łyżki octu
0,5 kostki margaryny
5 żółtek
3 szkl mleka
budyń śmietankowy na 0,5 l mleka
1,5 l oleju do smażenia
Budyń ugotować w 2,5 szkl mleka do ciepłego dodać margarynę. Drożdże rozrobić z 1 łyżeczką cukru i 0,5 szkl mleka.Zostawić do wyrośnięcia. Ubić żółtka. Przesiać mąkę do miski, dodać drożdże i letni budyń. Zagnieść ciasto, zostawić do wyrośnięcia. Formować kulki ,nałożyć marmoladą .Smażyć na rozgrzanym oleju.
Bardzo łatwe do zrobienia i pyszne .
SMACZNEGO:blink:;-)

Do góry