reklama
Większość z Was wstawiła już jakieś przepisy , a ja nie , a mam kilka fajnych , więc postanowiłam się podzielić z Wami na początek przepisem na sałatkę . Dałam już ten przepis dziewczynom z forum starające się (bo tam kiedyś zaczynałam i nadal mam znajome) i im wszystkim smakowało , więc i Wam polecam
Podwójny filet z kurczaka pokroić w kostkę (1cm na 1cm) i usmażyć na oleju z przyprawą do gyrosa Kamis . Przyprawy musi być dużo bo nie dodaje się już do mięsa nic innego i musi być słone . Spróbujcie . Jak już jest miękkie - wystudzić .
- 2 duże pomidory - w kostkę
-3 ogórki zielone szklarniowe obrane - w kostkę
-1 duża surowa czerwona papryka - w kostkę
- ser feta (Favita) niebieski jedno opakowanie pokroić w kostkę
- makaron muszelki z Lubelli są takie maciupkie ugotować 1/3 opakowania - wystudzić
-kukurydza 1 puszka
- majonez kielecki , ten średni słoik
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , aż feta prawie się rozpuści . NIE SOLIĆ, ja już jej niczym nie doprawiam , ale to rzecz gustu , więc na tym etapie należy spróbować i samemu zdecydować .
Polecam , na prawdę pychota
SMACZNEGO !
Jak Wam posmakuje to służę dwoma przepisami na warstwowe sałatki z tuńczykiem lub inną z kalafiorem.
Podwójny filet z kurczaka pokroić w kostkę (1cm na 1cm) i usmażyć na oleju z przyprawą do gyrosa Kamis . Przyprawy musi być dużo bo nie dodaje się już do mięsa nic innego i musi być słone . Spróbujcie . Jak już jest miękkie - wystudzić .
- 2 duże pomidory - w kostkę
-3 ogórki zielone szklarniowe obrane - w kostkę
-1 duża surowa czerwona papryka - w kostkę
- ser feta (Favita) niebieski jedno opakowanie pokroić w kostkę
- makaron muszelki z Lubelli są takie maciupkie ugotować 1/3 opakowania - wystudzić
-kukurydza 1 puszka
- majonez kielecki , ten średni słoik
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , aż feta prawie się rozpuści . NIE SOLIĆ, ja już jej niczym nie doprawiam , ale to rzecz gustu , więc na tym etapie należy spróbować i samemu zdecydować .
Polecam , na prawdę pychota
SMACZNEGO !
Jak Wam posmakuje to służę dwoma przepisami na warstwowe sałatki z tuńczykiem lub inną z kalafiorem.
pbg
mama Zuzanki ;)
- Dołączył(a)
- 25 Lipiec 2008
- Postów
- 1 572
asus hehehe ja to przyrzadzam pod nazwą Słatka Kebab
tylko, że wolę przyprawę do kurczaka, lub marynatę staropolską (obie z Kamisa), ogórek preferuję konserwowy, a majonez Pomorski i keczup nie daje tez makaronu, ale kapustę pekińską ... mniam
tylko, że wolę przyprawę do kurczaka, lub marynatę staropolską (obie z Kamisa), ogórek preferuję konserwowy, a majonez Pomorski i keczup nie daje tez makaronu, ale kapustę pekińską ... mniam
pbg czyli prawie połowa składników się nie zgadza , więc wniosek nasuwa się sam : to zupełnie inne sałatki a tą Twoją też znam , ale uwierz mi na słowo - moja lepsza;-)
A sałatka z kalafiorem - proszę bardzo :
- kalafior rozdrobnić i obgotować w słonej wodzie - wystudzić
-3 pomidory duże bez skór - w kostkę
- pęczek szczypiorku - drobno pokroić
1-2 surowe czerwone papryki - w kostkę
-5 jajek na twardo -w kostkę
- pęczek rzodkiewki - w kostkę
-2 zielone surowe ogórki - w kostkę
- majonez kielecki
- sól , pieprz do smaku
wszystkie składniki połączyć i wymięszać
SMACZNEGO :-)
A sałatka z kalafiorem - proszę bardzo :
- kalafior rozdrobnić i obgotować w słonej wodzie - wystudzić
-3 pomidory duże bez skór - w kostkę
- pęczek szczypiorku - drobno pokroić
1-2 surowe czerwone papryki - w kostkę
-5 jajek na twardo -w kostkę
- pęczek rzodkiewki - w kostkę
-2 zielone surowe ogórki - w kostkę
- majonez kielecki
- sól , pieprz do smaku
wszystkie składniki połączyć i wymięszać
SMACZNEGO :-)
hania83
Zaciekawiona BB
Kurcze a ja sie zastanawiam jak ja sie bede nadawac na matke, bo mam po prostu garowstret . Zjesc to i owszem :-) ale ugotowac - to najgorsza kara jaka moze dla mnie byc ...nooo moze oprocz ugotowania wody na herbate, zrobienia sushi czy ewentualnie czegos prostego typu spagetti z sosem ze sloika... I ciagle slysze, szczegolnie od damskiej czesci mojej rodziny "jak ty sobie z dzieckiem poradzisz, jak nic ugotowac nie umiesz ?". Umiec jak umiec, ale ja tego po prostu nienawidze . Maz juz bardziej garnie sie do kuchni, ale znowu tez nie zawsze ma czas... ehhhh czuje ze dzidzia da nam niezla szkole...
Witajcie dziewczyny,
pozna juz godzina, a ja spac nie moge. Postanowilam podzielic sie moim przepisem na super salatke. Przyrzadza sie szybciutko i wszystkim bardzo smakuje
Salatka bosco z sosem honey-mustard
Skladniki:
swiezy szpinak (najlepiej mlody szpinak, bo jest najsmaczniejszy)
2 pomidory
avocado
30 dkg pieczarek
swieza mozarella
ogorek
papryka
sos: 2 lyzki miodu plus 2 lyzki muszatardy mieszamy w szklance lyzka do uzyskania lejacej konsystencji
Na talerzach ukladacie swieze, umyte listki szpinaku, na to pokrojone w cwiartki pomidory, avocado w plasterkach, ogorek, papryke, mozarelle. Pieczarki smazymy na patelni z dodatkiem przypraw: pieprzu, papryki, oregano, bazylii i soli. Na koniec polewamy wszystko sosem miodowo musztardowym, ktory przygotowujemy mieszajac 2 lyzki miodu (lejacego) z 2 lyzkami musztardy.
Salatka jest przepyszna, polecam!
pozna juz godzina, a ja spac nie moge. Postanowilam podzielic sie moim przepisem na super salatke. Przyrzadza sie szybciutko i wszystkim bardzo smakuje
Salatka bosco z sosem honey-mustard
Skladniki:
swiezy szpinak (najlepiej mlody szpinak, bo jest najsmaczniejszy)
2 pomidory
avocado
30 dkg pieczarek
swieza mozarella
ogorek
papryka
sos: 2 lyzki miodu plus 2 lyzki muszatardy mieszamy w szklance lyzka do uzyskania lejacej konsystencji
Na talerzach ukladacie swieze, umyte listki szpinaku, na to pokrojone w cwiartki pomidory, avocado w plasterkach, ogorek, papryke, mozarelle. Pieczarki smazymy na patelni z dodatkiem przypraw: pieprzu, papryki, oregano, bazylii i soli. Na koniec polewamy wszystko sosem miodowo musztardowym, ktory przygotowujemy mieszajac 2 lyzki miodu (lejacego) z 2 lyzkami musztardy.
Salatka jest przepyszna, polecam!
pbg
mama Zuzanki ;)
- Dołączył(a)
- 25 Lipiec 2008
- Postów
- 1 572
hania83 nie przejmuj się bo nie każdy musi umieć gotować, ja tam lubię wszystko to co przyrządza się nie dłużej niż 20 min, bo dłużej to w kuchni nie wystoję - ale jest multum takich potraw i to wcale nie gotowych dań :-) a teraz to dzidzia przez 4msc tylko mleczko pija, potem to i tak wychodzi taniej, szybciej i bezpieczniej rozszerzać dietę słoiczkami niż gotowac codziennie te zupki dla malucha
reklama
Hej to jak chcecie przekładać Tłusty Czwartek to ja wam proponuję bardzo łatwe PYSZNE PĄCZKI Z BUDYNIEM
10 dkg drożdży
marmolada
1 kg mąki
5 łyżeczek cukru
cukier puder
1 cukier waniliowy
2 łyżki octu
0,5 kostki margaryny
5 żółtek
3 szkl mleka
budyń śmietankowy na 0,5 l mleka
1,5 l oleju do smażenia
Budyń ugotować w 2,5 szkl mleka do ciepłego dodać margarynę. Drożdże rozrobić z 1 łyżeczką cukru i 0,5 szkl mleka.Zostawić do wyrośnięcia. Ubić żółtka. Przesiać mąkę do miski, dodać drożdże i letni budyń. Zagnieść ciasto, zostawić do wyrośnięcia. Formować kulki ,nałożyć marmoladą .Smażyć na rozgrzanym oleju.
Bardzo łatwe do zrobienia i pyszne .
SMACZNEGO;-)
10 dkg drożdży
marmolada
1 kg mąki
5 łyżeczek cukru
cukier puder
1 cukier waniliowy
2 łyżki octu
0,5 kostki margaryny
5 żółtek
3 szkl mleka
budyń śmietankowy na 0,5 l mleka
1,5 l oleju do smażenia
Budyń ugotować w 2,5 szkl mleka do ciepłego dodać margarynę. Drożdże rozrobić z 1 łyżeczką cukru i 0,5 szkl mleka.Zostawić do wyrośnięcia. Ubić żółtka. Przesiać mąkę do miski, dodać drożdże i letni budyń. Zagnieść ciasto, zostawić do wyrośnięcia. Formować kulki ,nałożyć marmoladą .Smażyć na rozgrzanym oleju.
Bardzo łatwe do zrobienia i pyszne .
SMACZNEGO;-)
Podziel się: