reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

no właśnie gluten się zaczyna podawać albo:
od 5 miesiąca dla dzieci cycowych
od 6 miesiąca dla dzieci butelkowych
albo dla wszystkich po 10 miesiącu życia
podawanie w innych okresach zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na tą celiakie.

my kogo byśmy pytali, czy lekarza prywatnego czy z przychodni to kazali nam iść starym systemem, czyli po 10 miesiącu, bo podobno ten nowy system nie jest sprawdzony, ale czort tam ich wie. Skoro takie są zalecenia to widocznie jest to dobre. No, ale nic. My posłuchaliśmy się lekarek i teraz czekamy jeszcze 3 miesiące.

reklama
Larkaa nasz pediatra też zaleca iść starym sytemem i my tak idziemy. Gluten dopiero w 10 miesiącu, choć babcia dała już skórkę chleba do pociamkania :wściekła/y:

u nas dzisiaj zaliczona rybka . Wczoraj Kamil był na rybach i złowił 2,5 kg sandacza no i dzisiaj prawdziwy obiadek dla wszystkich .Ziemniaczki, marchewka i rybka och jak smakowało.Ja gluten wprowadzałam na własne ryzyko ,nikt mi nic o tym nie mówił a lekarki zawsze zapomniałam pytać no i jest jak jest czyli ok.

larkaa ale ja gluten daje dopiero od kilku dni :tak: spro mam jeszcze go nie podaje, a tak naprawde to czy sie go da w 5 msc czy w 10 msc to dziecko zachorowac i tak moze i bedzie to wielka niewiadoma :tak: moja lekarka zdziwila sie ze wczesniej go nie podalam niz teraz :sorry:a wiec stwierdzilam ze nie bede czekac... o ma byc to bedzie :tak:

My się raczej nie trzymamy tych schematów. Co osoba to odmienne zdanie na temat glutenu. Skórka od chleba cudnie działa na dziąsła młodej więc co parę dni daję do ciumkania.
Zastanawiam się nad podaniem kaszki orkiszowej, ale poczekam jeszcze z miesiąc.

pbg orkisz to taki typ zboża jak podejrzewam :tak: tak jak robia na tym chleb orkiszowy, nawet smaczny :-) ale przyznam ze tez nie spotkalam sie z kaszka orkiszowa ;-)

reklama
Do góry