pieszczoszka1988
Jestem mamusią
BARSZCZYK PO 7 MIES
Składniki
[*=left]chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
[*=left]1 mała marchewka
[*=left]½ pietruszki
[*=left]mały kawałek selera
[*=left]½ pora
[*=left]½ dużego ziemniaka
[*=left]½ buraka
[*=left]natka pietruszki
[*=left]łyżeczka masła
Niezbędne urządzenia kuchenne
[*=left]2 garnuszki
[*=left]blender lub tarka
[*=left]nóż
[*=left]deska do krojenia
Sposób przyrządzenia
Do leciutko osolonego wrzątku wrzucam obrane i umyte warzywa, poza burakiem, którego gotuje nie obranego w osobnym garnku. Gotuję aż warzywa będą miękkie ok. 20-30 min.
W osobnym garnku gotuję umyte mięsko (kawałek wielkości ok.1/3 dłoni), które również wrzucam do leciutko osolonego wrzątku.
Wyjmuję warzywa i kroje na kawałki: marchewkę, pora, ziemniaka, buraka i wrzucam z powrotem do garnka. Dodaję masło i natkę, chwilkę jeszcze gotuję i zupka gotowa.
Uwagi
[*=left]Seler może uczulać.
[*=left]Zupkę można zamrozić w małych plastykowych pojemniczkach i rozmrażać bezpośrednio przed podaniem.
[*=left]Dla niemowlaka do ok. 9 miesiąca zupkę należy miksować, później należy podawać jedzenie coraz mniej rozdrobnione, warzywa można drobno kroić lub ucierać na tarce do jarzyn.
[*=left]Jak maluch ma zaparcia można dać mu więcej buraka.