reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

BARSZCZYK PO 7 MIES
Składniki

• [*=left]chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
    [*=left]1 mała marchewka
    [*=left]½ pietruszki
    [*=left]mały kawałek selera
    [*=left]½ pora
    [*=left]½ dużego ziemniaka
    [*=left]½ buraka
    [*=left]natka pietruszki
    [*=left]łyżeczka masła

Niezbędne urządzenia kuchenne

• [*=left]2 garnuszki
    [*=left]blender lub tarka
    [*=left]nóż
    [*=left]deska do krojenia

Sposób przyrządzenia

Do leciutko osolonego wrzątku wrzucam obrane i umyte warzywa, poza burakiem, którego gotuje nie obranego w osobnym garnku. Gotuję aż warzywa będą miękkie ok. 20-30 min.

W osobnym garnku gotuję umyte mięsko (kawałek wielkości ok.1/3 dłoni), które również wrzucam do leciutko osolonego wrzątku.

Wyjmuję warzywa i kroje na kawałki: marchewkę, pora, ziemniaka, buraka i wrzucam z powrotem do garnka. Dodaję masło i natkę, chwilkę jeszcze gotuję i zupka gotowa.

Uwagi

• [*=left]Seler może uczulać.
    [*=left]Zupkę można zamrozić w małych plastykowych pojemniczkach i rozmrażać bezpośrednio przed podaniem.
    [*=left]Dla niemowlaka do ok. 9 miesiąca zupkę należy miksować, później należy podawać jedzenie coraz mniej rozdrobnione, warzywa można drobno kroić lub ucierać na tarce do jarzyn.
    [*=left]Jak maluch ma zaparcia można dać mu więcej buraka.

reklama
muffinki1.jpgmuffinki3.jpg

MUFFINKI CZEKOLADOWO - BANANOWE

- 3 dojrzałe banany
- 125 ml oleju
- 2 jaja
- 100g cukru
- 225g mąki pszennej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- łyżeczka sody

Składniki mokre połączyć w osobnej misce, a suche w osobnej, następnie wymieszać je razem.
Piec w temp. 180 st. C przez 20 - 25 min.

Smacznego.

wczoraj na obiad jadłam pysznego indyka w wykonaniu mojego męża zżeranego wyrzutami sumienia po imprezowym humorku o 2 w nocy:)

Moja pierś z indyka z farszem - Indyk - Drób - przepisy - Gotujmy.pl warzywa do farszu z braku innych użyliśmy marchewki, groszku i szparagów. było booosko, choć ja następnym razem zrobię z serem, mięsem i przyprawami:D

anik - pamiętam o przepisie na faszerowane jajka:zawstydzona/y:jak się ogarnę to napiszę

e: Nutka śpi więc mam w końcu czas:)

Jajka faszerowane szynką i pieczarkami:
składniki:
- 5-10 dużych jajek
- 20 dag szynki - ja kupuję wiejską, swojską, sopocką, albo zwykłą drobiową
- 30 dag pieczarek
- cebula
- pęczek kopru/ szczypiorku/ pietruszki
- 2 łyżki majonezu/ jogurtu naturalnego
- vegeta, pieprz
jajka gotuję na twardo, przekrawam na pół, wzdłuż, żółtka do miski. Pieczarki, cebula i szynka w maleńką kostkę - pieczarki z cebulą smażę na odrobinie margaryny, przyprawiam. szynkę podsmażam osobno, tak samo, nie solę, wrzucam do żółtek. koper siekam i do miski. majonez do tego i dokładnie wymieszać. małą łyżeczką nakładam do białka w miejscu żółtka, szalejąc wbijam w farsz maleńką gałązkę kopru lub posypuję siekanym szczypiorkiem.

Jajka z wędzonym łososiem
składniki:
-
jajka
- 100g wędzonego łososia
- 2 łyżki sera mascarpone, można jaki się lubi
- 1 łyżeczka masła
- koperek, cytryna
jajka j/w. Łososia drobno posiekać, dodać do żółtek, sera, masła i kopru. całość wymieszać i doprawić solą i pieprzem. dekoruję trójkącikami z cytryny.

robię też ze smażonym kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem. tak właściwie to można zrobić z czym się chce - zawsze są pyszne i u nas znikają jako pierwsze - ku rozpaczy innych kobiet, które piekły ciasta i robiły sałatki, a mojej wielkiej uciesze:)

Ostatnia edycja:
Ja robię .
Owoce umyć i w zależności co masz to odszypułkować czy obrać .
Lekko rozdrobnić i 3/4 z całości zmiksować .
Pozostałą część rozdrobnić nożem lub lekko zmiksować ,ale tak by były kawałeczki (jeśli lubicie z kawałkami)
Masę przelać do garnka ,zagotować dodać cukier żelujący i gotować 5 minut .
Napełnić słoiki gotującym dżemem ,zakręcić i przekręcić do góry dnem .
Pozostawić do zaciągnięcia i do ostygnięcia .
Gotowe .

Pieszczoszko - obiecany przepis dla Ciebie :))

Tajskie curry z kurczakiem

2 średnie piersi z kurczaka
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka startego, świeżego imbiru
2 szalotki
1 papryczka chilli
2 łyżki curry
trawa cytrynowa lub sok z połowy cytryny/limonki
łyżka czerwonej pasty curry

Pierś pokroić, oprószyć delikatnie curry, podsmażyć na oliwie z oliwek. Cebulkę pokroić, chilli posiekać na drobne kawałki. Cebulę dodać do kurczaka. Dusimy aż będzie miękkie. Następnie wlać mleczko kokosowe, wrzucić pokrojone chilli, imbir, pastę curry i sok z cytryny. Dusić aż do zgęstnienia. My najbardziej lubimy z ryżem dziki+parboiled. Jak ktoś lubi może dorzucić pędy bambusa i malutkie kolby kukurydzy :)

MINI TORTILLE (idealna przekąska na stół)

tortille.jpg

SKŁADNIKI według uznania, ja daję:
-4tortille
-podwójna pierś z kurczaka
-przyprawa do gyrosa/kebaba
-kap. pekińska
-pomidor
-ogórek
-papryka
-żółty ser (starty)
-sos czosnkowy na majonezie
-ketchup
-WYKAŁACZKI - ja zapominam je zawsze kupić, stąd duuuuże litery:D

Pierś kroję w paski, dodaję troszkę oliwy, przyprawy, mieszam i zostawiam na ok. godzinę. smażę na odrobinie oliwy, aż się zarumienią. Placki kroję na 4 części - dwoma średnicami. Kapustę rwę na kawałek odpowiadający wielkością kawałkowi placka i układam go na nim. daję na to kawałek piersi, łyżeczkę sosu, kapkę ketchupu (ostry najlepszy), półplaster pomidora, plaster ogórka ze skórką, ew. pióro cebuli, szczyptę sera i składam - placek leży wierzchołkiem do góry, zbieram prawy koniec, na to lewy, na wykałaczkę nabijam kawałek papryki i wbijam w złożoną tortillę.

tortille znikają w zastraszającym tempie, wszyscy je lubią, bo mają w sobie składniki ogólnie lubiane, ale można do nich włożyć co się tylko chce!

Załączniki

• tortille.jpg
    tortille.jpg
    24,4 KB · Wyświetleń: 99
reklama
Do góry