reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

U mnie też jest przyjęte że nie jemy mięsa w wigilię a na wigilię jadę do mamy jak co roku a będą takie potrawy jak :
-Karp (uwielbiam podstawa wigili w mojej rodzinie :)
-kapusta z grochem
-barszcz z uszkami
-kasza gryczana
-śledzie
-pierogi z kap i grzybami
A u siebie robię w domu sernika , shreka sałatkę gyros i barszczyk z uszkami ... A do mamy myślałam zrobić rybę po grecku macie jakieś fajne przepisy ????

reklama
Anik a do tego sledzia po rusku dodaje sie ocet albo majonez?? Jeszcze jedno dlugo moga stac sledzie po rusku i te w pomaranczach?? chce zrobic na wigilie i nie wiem czy moge w niedziele juz zrobic.

a gdzie sie je mieso na wigilie?:szok: w pl??:szok: bo chyba do tyłu jestem:dry:

a u mnie jest:
-barszcz z uszkami
-barszcz z czerwona fasolką
-krokiety z grzybami i kapustą
-karp i inne ryby
-sledzik w cebulce i jeszcze jakis tam :p
-sałatki warzywne
-pierogi
-zupa fasolowa
-zupa grochowa
-kapucha z grzybami
-ciasto
to tyle co pamietam:D

Ostatnia edycja:
U nas w Wigilię jest post aż do wieczerzy, jeśli wigilia wypada w piątek to bez mięsa, a jeśli nie - to jedynie krokiety są "mięsne". Kościół katolicki dopuszcza jedzenie mięsa w Wigilię - więc w tym dniu na naszym stole goszczą krokiety do barszczu :)

Aga - do sledzi po rusku tylko to, co napisałam, nic więcej :) Długo Ci nie należą, ale spokojnie można je zrobić w niedzielę - nawet lepiej, bo najdą smakiem. Ach - z przypraw pieprz, bo nie pamiętam, czy pisalam ;)

Pieszczoszka tak jak Anik pisze Kościol dopuszcza jedzenie mięsa więc jak ktoś chce i lubi to dlaczego nie ;-) u nas od początku sie przyjeło że nie jemy i już tak zostało po prostu ;-) ale mi akurat wystarczy rybka po grecku,krokiety i pierogi na wigilie reszta może nie istnieć:-)

Kasiu chodzi ci przepis na rybe po grecku tak : my to robimy z włoszczyzny i cebuli ( wloszczyzne na tarce ,cebule kroimy ),smazymy na oleju do miekkosci i mozna dolac wody od czasu do czasu zeby sie nie przyfajczylo ,na koniec dodaje sie przecier pomidorowy pieprz i sól do smaku i tyle :-) aaa ryba dowolna oczywiscie :p

Ostatnia edycja:
Mniaaam... Przypomnialo mi sie to co najlepszego wynioslam z malzenstwa - u nich na wigilie byly ziemniaki gotowane w calosci podane ze sledziem z cebulka, jablkiem i jogurtem/smietana.... mniaaaam

Flaurka u mnie, w domu rodzinnym, zamiast obiadu w Wigilię - ziemniaki w mundurkach i po śledziku w occie - mniam. Mąż jakoś nie kontynuuje tejże tradycji, bo ziemniaków nie lubi - a szkoda...

u mnie w Wigilie nie ma obiadu dopiero jest wieczerza wigilijna i wtedy jemy konkretnie a tak to poscimy tzn cos tam zawsze sie skubnie ale obiadu jako tako nie ma. Do stołu siadamy ok godziny 17.00 w tym roku pewnie bedzie to troszke wczesniej. Wszystko zalezy od tego jak sie w kuchni wyrobimy :)

U nas też obiadu nie ma, a do stołu zawsze późno siadaliśmy - stąd każdy po ziemniaku do ręki, śledziu do drugiej - i jazda gotować dalej ;)

reklama
Mówie mamie: MAMO A WIESZ,ŻE MOŻNA JEŚĆ MIĘSO NA WIGILIE??
mama: TY CHYBA JESTEŚ CHORA!!!!:wściekła/y: POST JEST !!!:wściekła/y: CO TO BY BYLA ZA WIGILIA JAK BY SIE JADŁO MIESO JAK NA CODZIEN:wściekła/y:
ja:DOBRAAA MAMA WYLUZUJ TYLKO CI MÓWIE A TY NA MNIE WYLATUJESZ JAK JAKIŚ OBROŃCA KRZYŻA :sorry2:

Do góry