reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

U mnie też jest przyjęte że nie jemy mięsa w wigilię a na wigilię jadę do mamy jak co roku a będą takie potrawy jak :
-Karp (uwielbiam podstawa wigili w mojej rodzinie :)
-kapusta z grochem
-barszcz z uszkami
-kasza gryczana
-śledzie
-pierogi z kap i grzybami
A u siebie robię w domu sernika , shreka sałatkę gyros i barszczyk z uszkami ... A do mamy myślałam zrobić rybę po grecku macie jakieś fajne przepisy ????

reklama
Anik a do tego sledzia po rusku dodaje sie ocet albo majonez?? Jeszcze jedno dlugo moga stac sledzie po rusku i te w pomaranczach?? chce zrobic na wigilie i nie wiem czy moge w niedziele juz zrobic.

a gdzie sie je mieso na wigilie?:szok: w pl??:szok: bo chyba do tyłu jestem:dry:

a u mnie jest:
-barszcz z uszkami
-barszcz z czerwona fasolką
-krokiety z grzybami i kapustą
-karp i inne ryby
-sledzik w cebulce i jeszcze jakis tam :p
-sałatki warzywne
-pierogi
-zupa fasolowa
-zupa grochowa
-kapucha z grzybami
-ciasto
to tyle co pamietam:D

Ostatnia edycja:
U nas w Wigilię jest post aż do wieczerzy, jeśli wigilia wypada w piątek to bez mięsa, a jeśli nie - to jedynie krokiety są "mięsne". Kościół katolicki dopuszcza jedzenie mięsa w Wigilię - więc w tym dniu na naszym stole goszczą krokiety do barszczu :)

Aga - do sledzi po rusku tylko to, co napisałam, nic więcej :) Długo Ci nie należą, ale spokojnie można je zrobić w niedzielę - nawet lepiej, bo najdą smakiem. Ach - z przypraw pieprz, bo nie pamiętam, czy pisalam ;)

Pieszczoszka tak jak Anik pisze Kościol dopuszcza jedzenie mięsa więc jak ktoś chce i lubi to dlaczego nie ;-) u nas od początku sie przyjeło że nie jemy i już tak zostało po prostu ;-) ale mi akurat wystarczy rybka po grecku,krokiety i pierogi na wigilie reszta może nie istnieć:-)

Kasiu chodzi ci przepis na rybe po grecku tak : my to robimy z włoszczyzny i cebuli ( wloszczyzne na tarce ,cebule kroimy ),smazymy na oleju do miekkosci i mozna dolac wody od czasu do czasu zeby sie nie przyfajczylo ,na koniec dodaje sie przecier pomidorowy pieprz i sól do smaku i tyle :-) aaa ryba dowolna oczywiscie :p

Ostatnia edycja:
Mniaaam... Przypomnialo mi sie to co najlepszego wynioslam z malzenstwa - u nich na wigilie byly ziemniaki gotowane w calosci podane ze sledziem z cebulka, jablkiem i jogurtem/smietana.... mniaaaam

Flaurka u mnie, w domu rodzinnym, zamiast obiadu w Wigilię - ziemniaki w mundurkach i po śledziku w occie - mniam. Mąż jakoś nie kontynuuje tejże tradycji, bo ziemniaków nie lubi - a szkoda...

u mnie w Wigilie nie ma obiadu dopiero jest wieczerza wigilijna i wtedy jemy konkretnie a tak to poscimy tzn cos tam zawsze sie skubnie ale obiadu jako tako nie ma. Do stołu siadamy ok godziny 17.00 w tym roku pewnie bedzie to troszke wczesniej. Wszystko zalezy od tego jak sie w kuchni wyrobimy :)

U nas też obiadu nie ma, a do stołu zawsze późno siadaliśmy - stąd każdy po ziemniaku do ręki, śledziu do drugiej - i jazda gotować dalej ;)

reklama
Mówie mamie: MAMO A WIESZ,ŻE MOŻNA JEŚĆ MIĘSO NA WIGILIE??
mama: TY CHYBA JESTEŚ CHORA!!!!:wściekła/y: POST JEST !!!:wściekła/y: CO TO BY BYLA ZA WIGILIA JAK BY SIE JADŁO MIESO JAK NA CODZIEN:wściekła/y:
ja:DOBRAAA MAMA WYLUZUJ TYLKO CI MÓWIE A TY NA MNIE WYLATUJESZ JAK JAKIŚ OBROŃCA KRZYŻA :sorry2:

Do góry