reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

reklama
Śledź po rusku

matjasy
ogórki kiszone
cebula
pieczarki marynowane
pieprz czarny

ok. 2-3 cebule (większe) pokroić w takie pół plastry, poddusić na oleju. Jak będzie miękka zdjąć i zostawić do ostygnięcia. Śledzie namoczyć na jakieś 4 godziny, pokroić w kostkę, podobnie jak ogórki kiszone i pieczarki marynowane. Wrzucić do cebuli, wymieszać, doprawić pieprzem.

Śledź w pomarańczach

Matjasy (najlepsze są te na tackach, ponieważ są już wstępnie przyprawione)
Puszka mandarynek
Kukurydza
Cebula
Majonez
Curry

Śledziki namoczyć na jakieś 3-4 godziny, następnie pokroić w kostkę i układać warstwowo:
kukurydza-śledzie-cebulka-mandarynki-majonez-posypać curry

Ostatnia edycja:
anik. a duzo tego curry dodajesz? i ile tych sledzi mniej wiecej? bo ja zawsze kupuje z beczki na sztuki

Curry sypiesz na oko - tak, żeby cienka warstwą pokryć majonez na górze - ale nie za dużo, bo może być bardzo gorzkie. A śledzi - zależy ile chcesz zrobić tej sałatki... Ja na około 8 osób kupię 10-12 płatów śledziowych - myślę, że sporo wyjdzie, a jakby mi zostało za dużo to zrobię śledzie w zalewie octowej z tego.

aga - przepraszam za poślizg. śledź wyszedł świetny. pogotowałam chwilkę żurawinę, bo kupiłam suszoną. efekt połączonego smaku jest dopiero po nocy (robiłam wieczorem i rano próbowałam ponownie). i mieszałam te śledziki, a nie jak w przepisie nakładałam na ie śmietanę z żurawiną.

Wiec u mnie w Wigilie bedzie tak ( same standardy ;P )
- karp zwykly
- karp po grecku
- filety z dorsza,minataja po grecku
- kapusta z grzybami
- pierogi z kapusta i grzybami
- barszcz
- krokiety z kapusta i grzybami
- i sledzie w oleju

jak widac kapusta i grzyby króluja :D ale ja uwielbiam a potem wiadomo przy ciachu i winku bedziemy siedziec :p no i zapewne drugą runde zrobie z wigilijnymi potrawami :p....a znowu moj tata i brat to moga tylko karpia jesc a nic wiecej moze nie istniec ;)

to jeszcze dopisze ciasta jakie u nas beda : sernik , makowiec , 3 bit

Na świeta to dojdą miesa,sałatka, kiełbasy,bigos,wedliny itp

Ostatnia edycja:
reklama
u mnie na Wigilie i świeta bedzie:
-karp smazony
-ryba po grecku
-sledzik jeszcze nie wiem jaki, moze dwa rodzaje zrobie
-barszczyk z uszkami
-pierogi
-kapusta z grzybami
-kapusta z fasola zamiast grochu
-krokiety z kapusta i grzybami
-kluski z makiem
-paszteciki
-kompot z suszu

a ze słodkosci to bedzie makowiec, sernik, chyba 3 bit albo rafaello i chyba taki placek na sucharkach z nutella i galaretka

Do góry