reklama
anik.
Mama Krzysia :)
Śledź po rusku
matjasy
ogórki kiszone
cebula
pieczarki marynowane
pieprz czarny
ok. 2-3 cebule (większe) pokroić w takie pół plastry, poddusić na oleju. Jak będzie miękka zdjąć i zostawić do ostygnięcia. Śledzie namoczyć na jakieś 4 godziny, pokroić w kostkę, podobnie jak ogórki kiszone i pieczarki marynowane. Wrzucić do cebuli, wymieszać, doprawić pieprzem.
Śledź w pomarańczach
Matjasy (najlepsze są te na tackach, ponieważ są już wstępnie przyprawione)
Puszka mandarynek
Kukurydza
Cebula
Majonez
Curry
Śledziki namoczyć na jakieś 3-4 godziny, następnie pokroić w kostkę i układać warstwowo:
kukurydza-śledzie-cebulka-mandarynki-majonez-posypać curry
matjasy
ogórki kiszone
cebula
pieczarki marynowane
pieprz czarny
ok. 2-3 cebule (większe) pokroić w takie pół plastry, poddusić na oleju. Jak będzie miękka zdjąć i zostawić do ostygnięcia. Śledzie namoczyć na jakieś 4 godziny, pokroić w kostkę, podobnie jak ogórki kiszone i pieczarki marynowane. Wrzucić do cebuli, wymieszać, doprawić pieprzem.
Śledź w pomarańczach
Matjasy (najlepsze są te na tackach, ponieważ są już wstępnie przyprawione)
Puszka mandarynek
Kukurydza
Cebula
Majonez
Curry
Śledziki namoczyć na jakieś 3-4 godziny, następnie pokroić w kostkę i układać warstwowo:
kukurydza-śledzie-cebulka-mandarynki-majonez-posypać curry
Ostatnia edycja:
anik.
Olisiaa polecam, pychota
anik.
anik. a duzo tego curry dodajesz? i ile tych sledzi mniej wiecej? bo ja zawsze kupuje z beczki na sztuki
Curry sypiesz na oko - tak, żeby cienka warstwą pokryć majonez na górze - ale nie za dużo, bo może być bardzo gorzkie. A śledzi - zależy ile chcesz zrobić tej sałatki... Ja na około 8 osób kupię 10-12 płatów śledziowych - myślę, że sporo wyjdzie, a jakby mi zostało za dużo to zrobię śledzie w zalewie octowej z tego.
aga - przepraszam za poślizg. śledź wyszedł świetny. pogotowałam chwilkę żurawinę, bo kupiłam suszoną. efekt połączonego smaku jest dopiero po nocy (robiłam wieczorem i rano próbowałam ponownie). i mieszałam te śledziki, a nie jak w przepisie nakładałam na ie śmietanę z żurawiną.
anik.
Co przygotowujecie na Wigilię? Szukam jakichś nowych inspiracji ;-)
natalka1704
Fanka BB :)
Wiec u mnie w Wigilie bedzie tak ( same standardy ;P )
- karp zwykly
- karp po grecku
- filety z dorsza,minataja po grecku
- kapusta z grzybami
- pierogi z kapusta i grzybami
- barszcz
- krokiety z kapusta i grzybami
- i sledzie w oleju
jak widac kapusta i grzyby króluja ale ja uwielbiam a potem wiadomo przy ciachu i winku bedziemy siedziec no i zapewne drugą runde zrobie z wigilijnymi potrawami ....a znowu moj tata i brat to moga tylko karpia jesc a nic wiecej moze nie istniec
to jeszcze dopisze ciasta jakie u nas beda : sernik , makowiec , 3 bit
Na świeta to dojdą miesa,sałatka, kiełbasy,bigos,wedliny itp
- karp zwykly
- karp po grecku
- filety z dorsza,minataja po grecku
- kapusta z grzybami
- pierogi z kapusta i grzybami
- barszcz
- krokiety z kapusta i grzybami
- i sledzie w oleju
jak widac kapusta i grzyby króluja ale ja uwielbiam a potem wiadomo przy ciachu i winku bedziemy siedziec no i zapewne drugą runde zrobie z wigilijnymi potrawami ....a znowu moj tata i brat to moga tylko karpia jesc a nic wiecej moze nie istniec
to jeszcze dopisze ciasta jakie u nas beda : sernik , makowiec , 3 bit
Na świeta to dojdą miesa,sałatka, kiełbasy,bigos,wedliny itp
Ostatnia edycja:
reklama
u mnie na Wigilie i świeta bedzie:
-karp smazony
-ryba po grecku
-sledzik jeszcze nie wiem jaki, moze dwa rodzaje zrobie
-barszczyk z uszkami
-pierogi
-kapusta z grzybami
-kapusta z fasola zamiast grochu
-krokiety z kapusta i grzybami
-kluski z makiem
-paszteciki
-kompot z suszu
a ze słodkosci to bedzie makowiec, sernik, chyba 3 bit albo rafaello i chyba taki placek na sucharkach z nutella i galaretka
-karp smazony
-ryba po grecku
-sledzik jeszcze nie wiem jaki, moze dwa rodzaje zrobie
-barszczyk z uszkami
-pierogi
-kapusta z grzybami
-kapusta z fasola zamiast grochu
-krokiety z kapusta i grzybami
-kluski z makiem
-paszteciki
-kompot z suszu
a ze słodkosci to bedzie makowiec, sernik, chyba 3 bit albo rafaello i chyba taki placek na sucharkach z nutella i galaretka
Podziel się: