reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

Ja sie na smazone karpie doczekac nie moge - poza tym to lubie jeszcze barszcz wigilijny - ale u mnie w domu od zawsze je sie barszcz grzybowy, nigdy czerwony - barszcz czerwony to bywa na obiad, a grzybowy - to zapach i smak swiąt:)

Laski - szukam, szukam i znaleźć nie moge - jadlam u znajomej ciasto o nazwie pleban - ciasto robila mama kolezanki mamy mojej znajomej - czy ja musze tlumaczyc, ze mam problem z dotarciem do przepisu?:))) Doktor Google nie zna, ciasto to takie kruchem nieslodkie placki przekladane taka nieslodka masa - pycha - prawie wytrawne ciasto, ale jednak tyłkorozpychacz. ALe jak znajdziecie przepis, to go popelnie na te swieta, razem z makowcem na kruchym ciescie - tyle z mojego wkladu w swieta.

reklama
barszcz grzybowy? Czy to barsz z grzybem czy grzybowa z burakiem? ;-) U nas tradycja jest grzybowa z suszonych, wlasnorecznie zebranych borowikow :tak:

Dzięki :)

U mnie na pewno będzie:
-barszcz czerwony z uszkami
-krokiety z mięsem i kapustą
-śledź w pomarańczach
-śledź po rusku (moja mama robi więc dowiezie)
-bigos (też maminy)
-kapusta postna
-sałatka jarzynowa
-sałatka z tuńczyka z ananasem (bo lubię, a co :-p)

Ciasta pewnie teść przywiezie, ale jeśli o mnie chodzi upiekę jakieś ciasteczka (pewnie imbirowe, bo my z Maćkiem za ciastami nie przepadamy). W pierwszy dzień świąt na obiad natomiast - kaczka z jabłkami :sorry2: już mi dzisiaj mama kupiła, taką 2 kg, więc na nas dwoje, to i w drugi dzień świąt będziemy ją dojadać ;-) Muszę tylko do niej coś wyczarować - może pieczone ziemniaczki? Albo po prostu - sałatka jarzynowa? :blink::blink:

Kugela - ja nie wiem co to grzybowa z grzybow, a nasz barszcz grzybowy to wywar z grzybow suszonych gotowanych do pierogow, przyprawy i cebulka smazona na oleju - pychaaa - musi to pyrkac sobie wolno troche czasu i jest lepsze - zero dodatkow w stylu warzywa czy smietana - sama czarna grzybowa dobrze doprawiona woda.

Flaurka takiego barszczu to nie znałam :) u mnie zawsze tradycyjny barszyk z uszkami, nie wyobraza sobie swita wlasnie bez barszyku, karpia i kapust :D

A u mnie jest zawsze zarówno grzybowa jak i barszczyk czerwony z uszkami. Do tego karp smażony i w galarecie, ryba po grecku, śledzie w cieście i na zimno, pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grochem, do tego makiełki i kompot z suszu

co dom to obyczaj ;-) U nas jest smietana i... kasza jaglana ale nie ma cebuli i warzyw a grzyby je sie razem z zupa (tzn. tak robia wszyscy w rodzinie poza mna, bo mnie suszone nie smakuja :-p)

U nas będzie
-barsz czerwony z uszkami
-grzybowa (z marakronem łazanki)
-karp smażony
-kapusta z grzybami
-kapusta z grochem
-ryba po grecku

reklama
Do góry