reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

Ja sie na smazone karpie doczekac nie moge - poza tym to lubie jeszcze barszcz wigilijny - ale u mnie w domu od zawsze je sie barszcz grzybowy, nigdy czerwony - barszcz czerwony to bywa na obiad, a grzybowy - to zapach i smak swiąt:)

Laski - szukam, szukam i znaleźć nie moge - jadlam u znajomej ciasto o nazwie pleban - ciasto robila mama kolezanki mamy mojej znajomej - czy ja musze tlumaczyc, ze mam problem z dotarciem do przepisu?:))) Doktor Google nie zna, ciasto to takie kruchem nieslodkie placki przekladane taka nieslodka masa - pycha - prawie wytrawne ciasto, ale jednak tyłkorozpychacz. ALe jak znajdziecie przepis, to go popelnie na te swieta, razem z makowcem na kruchym ciescie - tyle z mojego wkladu w swieta.

reklama
barszcz grzybowy? Czy to barsz z grzybem czy grzybowa z burakiem? ;-) U nas tradycja jest grzybowa z suszonych, wlasnorecznie zebranych borowikow :tak:

Dzięki :)

U mnie na pewno będzie:
-barszcz czerwony z uszkami
-krokiety z mięsem i kapustą
-śledź w pomarańczach
-śledź po rusku (moja mama robi więc dowiezie)
-bigos (też maminy)
-kapusta postna
-sałatka jarzynowa
-sałatka z tuńczyka z ananasem (bo lubię, a co :-p)

Ciasta pewnie teść przywiezie, ale jeśli o mnie chodzi upiekę jakieś ciasteczka (pewnie imbirowe, bo my z Maćkiem za ciastami nie przepadamy). W pierwszy dzień świąt na obiad natomiast - kaczka z jabłkami :sorry2: już mi dzisiaj mama kupiła, taką 2 kg, więc na nas dwoje, to i w drugi dzień świąt będziemy ją dojadać ;-) Muszę tylko do niej coś wyczarować - może pieczone ziemniaczki? Albo po prostu - sałatka jarzynowa? :blink::blink:

Kugela - ja nie wiem co to grzybowa z grzybow, a nasz barszcz grzybowy to wywar z grzybow suszonych gotowanych do pierogow, przyprawy i cebulka smazona na oleju - pychaaa - musi to pyrkac sobie wolno troche czasu i jest lepsze - zero dodatkow w stylu warzywa czy smietana - sama czarna grzybowa dobrze doprawiona woda.

Flaurka takiego barszczu to nie znałam :) u mnie zawsze tradycyjny barszyk z uszkami, nie wyobraza sobie swita wlasnie bez barszyku, karpia i kapust :D

A u mnie jest zawsze zarówno grzybowa jak i barszczyk czerwony z uszkami. Do tego karp smażony i w galarecie, ryba po grecku, śledzie w cieście i na zimno, pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grochem, do tego makiełki i kompot z suszu

co dom to obyczaj ;-) U nas jest smietana i... kasza jaglana ale nie ma cebuli i warzyw a grzyby je sie razem z zupa (tzn. tak robia wszyscy w rodzinie poza mna, bo mnie suszone nie smakuja :-p)

U nas będzie
-barsz czerwony z uszkami
-grzybowa (z marakronem łazanki)
-karp smażony
-kapusta z grzybami
-kapusta z grochem
-ryba po grecku

reklama
Do góry