reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

U nas zawsze jest śledź z rodzynkami... A moja ciocia robi rewelacyjną sałatkę ze śledziami dała mi nawet przepis, ale mi już taka nie wyszła...:(

reklama
Olisia - Śledzie w sosie żurawinowym przepis | Kotlet.tv
ale żurawinę bym dała suszoną, w biedronce podobno słodka, idealna do śledzia, obyło by się tez bez cukru podczas gotowania, tak myślę, chyba zrobię teraz to zdam relację:) idealnego przepisu nie znalazłam, więc muszę sama skomponować.

Mysio - waham się między minitortillami, a faszerowanymi pieczarkami, więc coś w ten deseń:) teraz nad tymi śledziami myślę.. wrzuć przepisy na Twoje propozycje, może mi podpasują:)

Ostatnia edycja:
Sałatka jajcowa: duuuużo jajków, por, papryka żółta i czerwona, szczypiorek, czerwona cebulka, ser, szynka, czasami daję rzodkiewkę. To wszystko się kroi tragicznie drobno (ja wrzucam w malakser ;P) ser trę na drobnej tarce, pieprzę, sólam, papryczę trochę słodką i ostrą papryką w proszku i dodaję majonez... Wychodzi coś na wzór pasty fajne do chlebka czosnkowego lub grzanek z bagietki, lubię też to na plasterku awokado :D

Rogaliki tudzież przekładaniec z szpinakiem i serem:) Ja lubie na ciescie francuskim. Szpinak kupuję taki z lidla w sosie smietanowym, Go sobie rozpuszczam wkładam na ciasto sypię trochę rozgniecionym czosnkiem obkładam serem (duuuuzo sera ma być jak dla mnie :p) zawijam i sru do piekarnika. temp nie podaje bo ja na oko ustawiam w mym magicznym piekarniku

mmmm ale tu smacznie-
a ja drugi raz zrobilam salatke z selerem naciowym- moze ktos tez bedzie chcial zrobic
seler naciowy
piers z kuraka
majonez
przyprawa do gyrosa

cycuszki kroimy w drobna kostke i podsmazamy z przyprawa do gyrosa, seler kroimy w pol ksiezyce- mieszamy wszystko z majonezem- przypraw nie trzeba bo miecho juz przyprawione- mi smakuje ;)

apropo czy ktos wie co sie stalo z zalozycielka tego watku????

andav - tak, nasza Kochana Wiki:( jeszcze później zaglądała, ale chyba lepiej jej bez nas..

olisia - nie, tak akurat ten przepis wydał mi się najlepszy. nie mam jakiejś jednej strony, czasem lubię blogowe przepisy - ludzie piszą po.. ludzku.. ja ciemniak jestem, więc lubię mieć czarno na białym, bez domysłów i pytań.

Ze świątecznych potraw... śledź po rusku (pycha), śledź w pomarańczach (mniam), u nas krokiety z kapustą, mięsem, groszkiem i marchewką... czasami robię gołąbki z ryżem i pieczarkami, kapucha z grochem, 2 sałatki (jarzynowa i z pieczarek marynowanych).

Paulinka wrzuć przepis na tę sałatkę - kocham śledzie :-D

reklama
Słoik śledzi wiejskich
20 dag sera żółtego
1 jabłko
sÓl, pieprz
3 łyżki śmietany
5 łyżek majonezu
opcjonalnie 3 kawałki papryki konserwowej.

Śledzi kroimy w większą kostkę, kroimy również cebulę ze słoika ze śledziemi (płuczemy ją wodą z nadmiaru oleju), ser kroimy w trochę mniejszą kostkę niż śledzie, a jabłko w najmniejszą ( ale nie drobną). Jeśli dodajemy paprykę to myjemy ją dokładnie z zalewy - wtedy sałatka dłużej postoi, i też ją kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, śmietanę z majonezem mieszamy i zalewamy sałatkę. Następnie trzeba to tylko wymieszać:)

Moja już czeka na jutrzejsze urodzinki mężą:) Z tym, że ja zamiast śledzi wiejskich dałam marynowane, bo takie miałam... He he mimo diety pół łyżeczki zjadłam:) Nie mogłam się po prostu powstrzymać:)

Do góry