reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

reklama
ktoras tu pisala ze gotuje rosol bez kostek rosolowych-sorry wiem ze troche nie na temat- ale ja zawsze tak probuje i za chiny bez kostek nie ma smaku rosolu!! ja ty to robisz ze to smakuje??? jakie przyprawy???
 
andav dobre pytanie-bo dla mnie to by bylo tez jałowe i jakies nie doprawione. Rosół musi miec dosc wyrazny smak bo inaczej to tak jak bym wode jadla.
 
Dziewczyny- przede wszystkim trzeba bardzo długo wywar gotować no i dobre mięso kupić (ja lubię z wiejskiej kury). Z przypraw- liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, natka pietruszki. Na koniec doprawić solą i pieprzem mielonym. Ważne żeby nie sypać soli wcześniej.
 
Laski - kostka rosołowa to głównie sól, wzmacniacz smaku i żółty barwnik -mozna sobie darować. Ja daję 3-4 suszone grzybki, opalona nad ogniem cebulę - i mam kolor i smak. No i duzo warzyw i koniecznie mięso z kościami - lepszy jest na elementach rosołowych niz na samych udkach. Ale jak kto lubi.
 
co to sa elementy rosolowe??? i wy wszystkie zupy gotujecie bez kostek?? musze wypobowac - z cebula to musialabym zapalniczka opalic bo nie mam kuchenki gazowej:angry: dzis zamirzam jakas zupe ugotowc- skrzydelka odmrozone:tak:
 
andav - kiedy Ty z Polski wyjechałaś??? A jak w Polsce byłaś to do sklepu zajrzalas?:)))

Elementy rosołowe to kadłubek z kurczaka, po odcięciu cycków, nóżek i skrzydełek. Sprzedaja to jako elementy rosołowe albo mielą i robia z tego MOM. Ja od niedawna mam płyte indukcyjna i cebule opalałam na suchej patelni ceramicznej - też robi sie czarna;)

Nie mam w domu kostek, veget, przypraw a la "przyprawa do bigosu", "fix do czegoś tam" - kwestia wypracowania nawyków, nie powiem - klełam nieraz, że np. barszcz czerwony nie smakuje jak u mamy. Do niektórych zup dodaje nieco cukru i to pomaga w wydobyciu smaku, np pomidorowa, barszcz z buraków, szczawiowa. Uzywam duzo majeranku - do krupniku, ziemniaczanej, marchewkowej, fasolowej, grochowej. No i tam gdzie sie da, zupę zaczynam gotowac od obsmażenia na oliwie posiekanej włoszczyzny - potem zalewam wodą i reszte daję - takie podsmażenie warzyw wydobywa mnóstwo smaku.
 
Ostatnia edycja:
HAHAHA flaurka bo ja w pl zakupow nie robilam ani gotowac nie gotowalam:-D:-D hajtnelam sie i dopiero zaczelam przy garach stac:tak::-D dzieki za pomysl z cebula- i zabicie mnie ale co to MOM to ja tez nie wiem:szok:
 
reklama
Mom = Mięso Oddzielone Mechanicznie, czyli pies zmielony z budą - najgorsze ochłapy: kości, tłuszcz, skóry zmielone na papkę - dodawane namiętnie do parówek i mielonych wędlin jak np kiełbasa śląska :szok: czytajcie etykiety, cena nic nie mówi.
 
Do góry