reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

tak, najlepiej w szklanym, chyba, że już się ma pół spiżarki słoików i na więcej 1.człowieka nie stać 2. nie ma miejsca.
w wiaderku chcemy zrobić i zjeść na "już":) przy takich paściach, które jadamy ogórki z plastiku to nic złego;p
 
reklama
Żaneta, obiecany przepis - na małosolne (po czym robią się pyszne kiszone) :) mam nadzieję, że się przyda:

Na 1 l. wody kopiasta łyżka stołowa soli, przyprawa do kiszenia ogórków, ziele angielskie, liście laurowe, gorczyca, czosnek (kilka ząbków) - zalać gorącą wodą, można włożyć kromkę chleba - szybciej kisną :) aaa i koperek :) smacznego :)
 
jaka ta przyprawa do kiszenia ma być? widziałam tylko do konserwowych:eek:
koper suszony, czy świeży?
jak długo muszą "kisnąć" zanim je będzie można jeść?
mają być w cieple, czy zimnie?
 
zanetaa - nasiona kopru a nie taki koperek do ziemniaczkow. Wystarczy im temperatura pokojowa. Zadnej przyprawy gotowej ze sklepu bym nie dawala.
 
ja jak robię ogórki to też nie daję żadnej przyprawy do ogórków.
Zanetaa kisną tak długo aż nie uznasz że są ok;-) wszystko zależy od tego jakie kto lubi:tak: a koper ja zawsze daję świeży.
 
Tyle ile kobiet tyle przepisów na ogórki, i każdy dobry:) Ja zalewam ogóry kranówą niegotowaną - na zimno:) Nie pasteryzuję:)

ps. mam pół piwnicy weków po poprzednim właścicielu - chętnie oddam - zapraszam - odbiór tylko osobisty:)
 
reklama
np. taka Galeo :: Przyprawa do kwaszenia ogórków
koperek świeży, można taki normalny jak do ziemniaków, można też ten do kiszenia, wedle uznania :)
kisną kilka dni, zależy - jeśli są w cieple kisną szybciej :) jak skórka żółknie, znaczy się - kisną :D (ok. 2-3 dni i można je jeść).
W cieple, szybciej ukisną.

Co do przyprawy - zawiera suszone przyprawy i naprawdę nie ma obawy przed jej dodaniem. Ja dodaję zawsze, moja mama także i wierz mi wychodzą pyszne :)

EDIT: Teraz ja proszę o jakiś przepis na buraczki do słoików na zimę :)
 
Ostatnia edycja:
Do góry