reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

reklama
MOM to jest najwiekszy delikates naszego psa :-) Oczywiscie nie zmielony ale w calosci, swiezy do rzucia i gryzienia: kosci, chrzastki, tlusta skora, pazury, kopyta = ubostwia i jest to dla niej zdrowsze niz tzw. czyste mieso :-D No ale my nie psy przeciez :tak:

Ja rowniez gotuje bez kostek. Dodaje lubczyku z ogrodka i tez jest aromatycznie :happy:

Andav - jak juz bedziesz tropic etykietki: ziemniaki z Izraela sa okresowo w Edece, naprzemiennie z... egipskimi :nerd: Ostatnio widzialam je w czerwcu. Z Izraela zima w Marktkaufie widzialam tez papryke a jagniecine w REALu z... Nowej Zelandii (jakby blizej zadnych owiec nie bylo)

Przez Was wszystkie czytalam wczoraj niemieckie strony o rozszerzaniu diety i po porownaniu z polskimi i australijska strona Wikasika chaos w mojej glowie sie jeszcze spotegowal :szok: Tym bardziej dziwie sie tym laskom, ktore wyrywaly do przodu z nowymi smakami, bo ja bym te klopotliwa procedure najchetniej (z wygodnictwa) choc ciut ciut odwlekla w czasie :-p
 
Flaurka ja np cebuli nigdy do rosołu nie opalałam i nie podsmazalam nigdy warzyw wiec moze dlatego smaku takiego nie szło wydobyc i czesto wrzucalam jedna albo dwie kostki rosolowe. A ty do rosołu dajesz grzybki?
a o MOM to duzo duzo slyszalam i czytalam dlatego jak kupuje wedliny to staram sie czytac ile mięsa w mięsie jest i zwracam uwage zeby nie bylo to MOM
 
Flaurka podsmazylam warzywa na maselku i rzeczywiscie aromat super i cebulke tez dalam:tak:.... i kostki rosolowe tez:angry: bo jednak wygladalo to jak woda z warzywami- smakowalo tak samo:crazy: a teraz robie ciacho- kto chetny????

Kugela normalnie nie moge doczekac sie zakupow zeby popatrzec co i skad- na prawde paranoja zeby owce z nowej zelandi ciagnac- swiat oszalal!!!
Ja tez mam metlik w glowie z tym rozszerzaniem diety- kleiki, kaszki, co, jak, kiedy, czym lloooo matko- wiec do pazdziernika cycuje i nie zaprzatam sobie niczym glowy- co ciekawe rzeczy z tego watku kopiuje a jak przyjdzie czas to pogadam z polozna i ta mi na pewno powie co i jak- oby:tak:
 
podziele sie przepisem na zapiekanke makaronowa. Rodzinie i znajomym smakuje.

1opakowanie makaronu kokardki
0,5kg lub troche wiecej mielonego
brokuł
sos czosnkowy Knorr koniecznie musi byc w proszku
sos 4 sery z brokułami tez np z Knorra
ser żółty

Mielone smazymy na patelni dodajac przyprawy np pieprz, sol, oregano jak kto lubi oraz przecier pomidorowy, aby miesko nabrało odpowiedniego koloru. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, aby były aldente. NA dno naczynia zaroodpornego wrzucamy polowe ugotowanego makaronu, na to ukladamy podsmazone mielone, ktore polewamy przygotowanym wczesniej sosem czosnkowym, na to kolejna warstwa makaronu i ukladamy brokuły podzielone na rozyczki. Wszystko zalewamy sosem 4 sery i na koniec posypujemy zołtym serem. Zapiekamy w piekarniku tak zeby sie ser rozpuscil. Smacznego.
SL384933.jpg
moze ktoś sie skusi i podzieli sie pozniej opinia :D
 
a mi potrzebny ŚWIETNY przepis na ogórki kiszone, ale takie, które mogę zrobić w plastikowym, szczelnym wiaderku i będę je mogła zjeść wcześniej niż w zimie. dodam jeszcze, że liście dębu w mojej okolicy występują tylko w książkach.
przeczytałam na internecie mnóstwo przepisów i zgłupiałam - jedni dają wodę przestudzoną, inni wrzącą, jedni przycinają ogonki inni nie.. szaleństwo, a chciałabym choć raz zrobić dobre ogórki - moje wychodzą np smaczne, ale miękkie, albo twarde, chrupiące i kwaśne:/ najlepsze jest to, że wszystkie robiłam w tym samym czasie:dry:
bardzo proszę o pomoc:)
 
Zanetaa przepisu ci nie podam ale zamiast liści dębu możesz użyć liści porzeczki oczywiście jeśli takowa występuje w okolicy ;-)No i nie jestem pewna czy plastikowe wiaderko jest najodpowiedniejsze do kiszenia, ale ekspertem nie jestem :-)
 
Katasza - o liściu wiśni też czytałam, alb winogrona..
i też myślałam, że wiaderko jest bee, ale naczytałam się stos przepisów z kiszeniem w plastikowej butelce:szok: z resztą moja teściowa w wiaderku robi tylko mogę ją prosić o przepis - jak na biszkopt i surówkę - nie doczekam się. wiadereczko jest z przykrywką i szczelnie się zamyka.
 
Katasza - o liściu wiśni też czytałam, alb winogrona..
i też myślałam, że wiaderko jest bee, ale naczytałam się stos przepisów z kiszeniem w plastikowej butelce:szok: z resztą moja teściowa w wiaderku robi tylko mogę ją prosić o przepis - jak na biszkopt i surówkę - nie doczekam się. wiadereczko jest z przykrywką i szczelnie się zamyka.

Żaneta - jutro dam Ci przepis mojej mamy :)
 
reklama
Do góry