reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

Ciasto USA, prościzna i bardzo szybko się robi

4 jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao
około 4 jabłek pokrojonych w kostkę

Jaja miksujemy z cukrem, dodać mąkę z olejem i pozostałe składniki. wszystko zmiksować i wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką (ja robię na takiej średniej około 30cm na 40). jabłka pokrojone w kostkę ułożyć na gotowym cieście. Piec około 45 minut, ja zawsze trzymam trochę dłużej, żeby nie opadło i żeby się zakalec nie zrobił. temperatura 180 stopni. ciasto idealne do kawki i szybko się robi;-)

reklama
Dziewczyny, macie jakieś proste propozycje dań czy posiłków dla mam karmiących??? Będę bardzo wdzięczna!

Przykładowe menu dla kobiety karmiącej piersią…

kiedy sobie zapisałam to w ulubionych (wtedy myślałam ,ze bede karmić piersia)

Taaaa

A gdzie pobiera się kucharkę, która to wszystko ugotuje? Obiady dwudaniowe przy małym ssaku... taaaa - nawet ja taką optymistka nie jestem:))))

Antee - napiecz sobie w workach jakichś mięsek na zaś - pierś z indyka, schabik - do tego chlebek pełnoziarnisty, warzywka, w wersji obiadowej plaster tego mięska na ciepło z sosikiem ulubionym - też można na zaś zrobić - i np. kaszą - przygotowanie trwa wtedy krótko i dzieje się samo - w garnek z kaszą patrzeć nie trzeba. Ja tak jadałam przed ciążą - a jadałam tak jakiś rok - doszłam do wprawy takiej, że w kuchni spędzałam max 3 h na tydzień.

Flaurka - jak się dobrze zorganizujesz to nie tylko dwa dania, ale i deser zrobisz. Wiem, co piszę, bo u mnie codziennie tak musi być, ponieważ Lenka najada się głównie zupami i zupa codziennie musi być a M. się samą zupą nie nasyci, więc musi być i drugie;-) Zupy gotuję przeważnie na wieczór (np. teraz) aby młodej do klubu rano mieć co spakować, a jak mała w klubie jest to gotuję drugie, czasem coś zamawiamy.

ja gotuję zupę i 2 drugie dania. Zupe jem z Michałem przed jego drzemka. Po drzemce wraca maż z ppracy i jemy z tata i Kuba drugie danie. Poza tym mąz pracuje po 12 godizn wiec bierze do pracy obiad - 2 danie, a wiadomo ze nie wezmie tego samego co potem bedzie jadl w domu, bo ile mozna. Gotuje wszystko jendoczesnie, szybciej idzie i wybieram szybkie dania.

reklama
Do góry