reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

reklama
Najszybsze ciasto czekoladowe.

Do miski wsypać/wlać:

szklanka mąki
pół szklanki cukru
szczypta soli
dwie łyżki kakao
łyżeczka cynamonu
łyżeczka sody
pół szklanki mleka
ćwierć szklanki oleju
dwa jajka

Zabełtać to łyżką, nie miksować. Jak się połączy to dodać dwie pełne łyżki dżemu/powideł/marmolady i lekko zabełtać, tak, żeby nie rozmiksować całkiem.
Wlać do tortownicy małej - ja mam taką o średnicy 19 cm. Piec ok 40-50 min w ok 180 st.C.

Ja ten przepis zmodyfikowałam z takiego na dużą tortownice - w tamtym było 2 razy więcej wszystkiego, tylko 3 jajka - a tu mam 2.

Ciacho wychodzi mocno czekoladowe i mocno wilgotne. No i do mycia jedna misk, jedna szklanka i jedna łyżka;)))

Ciaso super. Do kawki nawet Anatolka z mlekiem:) pychaaaa:)))
Pozdrawiam.:-)

Pochwaliłam się na głównym to i tutaj wrzucę. U mnie dzisiaj łosoś z grilla z kuskusem i bakłażanem. Przepisu konkretnego nie ma, ale całość bardzo prosta.

Dzwonki z łososia skrapiam sokiem z cytryny, posypuję pieprzem cytrynowym i odrobiną soli morskiej z ziołami. Wrzucam na grilla ale nie potrafię określić na ile, bo to zależy od grilla, grubości dzwonków i tak dalej. Generalnie piecze się krótko. Bakłażana trzeba trochę wcześniej pokroić w plastry tak 1,5 centymetra grubości. Układamy na sicie i posypujemy solą. Odstawiamy żeby puścił sok (inaczej będzie gorzki). Potem płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Posypujemy dowolną przyprawą do grilla i układamy na ruszcie. Pieczemy kilka minut z obu stron. Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Trwa to jakieś 5 minut.
Smacznego :)

efekt dzisiejszych wypieków ulubione ciasto mojego S, taty i siostrzeńca KRÓWKA:-)

P060412_17.15.jpg

Podam przepis gdyby któraś była chętna:

Upiec biszkopt.

MASA BUDYNIOWA:
- 2 szkl mleka
- 2 budynie o smaku krówki (ja kupuję te duże z delecty i wtedy nie gotuję w 2 szkl mleka tylko w ok 4 szkl) słodzimy według przepisu
- 25 dkg masła
- sok z połowy cytryny

MASA KRÓWKOWA:
- 30 dkg krówek (kruchych)
- 10 dkg masła
- 4-5 łyżek mleka

Małe beziki do przybrania.

Budynie gotujemy, dodajemy cukier i pozostawiamy do ostudzenia.
Ostudzoną masę ucieramy z masłem i dodajemy sok z cytryny.Gotową masę rozkładamy na biszkopcie a na to układamy beziki.

W garnku rozgrzewamy mleko + masło + krówki aż do ich całkowitego rozpuszczenia.
Gotową polewą polewamy beziki i gotowe:-)

Od razu zaznaczam że to zdecydowanie nie jest ciasto dla dbających o linię;-) u mnie wszyscy je uwielbiają:tak:

Oj żebym dostała przepis wcześniej:) A tak to dzisiaj od rana improwizacja:) Bo z przepisów nie chce mi się korzystać:)

Dzisiaj Post a Wy robicie mi apetyt takimi smakołykami....oj zjadłoby sie :-D
Martusia a krówke od razu bym sprobowała :-D smakowicie wyglada

reklama
Do góry