reklama
Flaurka
Fanka BB :)
Najszybsze ciasto czekoladowe.
Do miski wsypać/wlać:
szklanka mąki
pół szklanki cukru
szczypta soli
dwie łyżki kakao
łyżeczka cynamonu
łyżeczka sody
pół szklanki mleka
ćwierć szklanki oleju
dwa jajka
Zabełtać to łyżką, nie miksować. Jak się połączy to dodać dwie pełne łyżki dżemu/powideł/marmolady i lekko zabełtać, tak, żeby nie rozmiksować całkiem.
Wlać do tortownicy małej - ja mam taką o średnicy 19 cm. Piec ok 40-50 min w ok 180 st.C.
Ja ten przepis zmodyfikowałam z takiego na dużą tortownice - w tamtym było 2 razy więcej wszystkiego, tylko 3 jajka - a tu mam 2.
Ciacho wychodzi mocno czekoladowe i mocno wilgotne. No i do mycia jedna misk, jedna szklanka i jedna łyżka))
Do miski wsypać/wlać:
szklanka mąki
pół szklanki cukru
szczypta soli
dwie łyżki kakao
łyżeczka cynamonu
łyżeczka sody
pół szklanki mleka
ćwierć szklanki oleju
dwa jajka
Zabełtać to łyżką, nie miksować. Jak się połączy to dodać dwie pełne łyżki dżemu/powideł/marmolady i lekko zabełtać, tak, żeby nie rozmiksować całkiem.
Wlać do tortownicy małej - ja mam taką o średnicy 19 cm. Piec ok 40-50 min w ok 180 st.C.
Ja ten przepis zmodyfikowałam z takiego na dużą tortownice - w tamtym było 2 razy więcej wszystkiego, tylko 3 jajka - a tu mam 2.
Ciacho wychodzi mocno czekoladowe i mocno wilgotne. No i do mycia jedna misk, jedna szklanka i jedna łyżka))
czarnula83
prosciutkie, moze wyprobuje to kolejne sie zaliczy do zakalca takie mam szczescie
pieszczoszka1988
Jestem mamusią
dzis zrobie to proste ciacho zobaczymy co to wyjdzie
pieszczoszka1988
Jestem mamusią
wiec tak: własnie jem ciasto.. i gdyby nie polewa zrobiona z czekolady milky to chyba to ciasto bylo by bez smaku he.... dałam wszystko tak jak napisane wyżej.Ciasto owszem wyszło,ładnie urosło...
Ale ja radze je pozypac cukrem pudrem lub dac polewe wtedy jest dobre.
i jeszcze kawałki pokrojone i posmarowane dżemikiem truskawkowym tez pycha he
Ale ja radze je pozypac cukrem pudrem lub dac polewe wtedy jest dobre.
i jeszcze kawałki pokrojone i posmarowane dżemikiem truskawkowym tez pycha he
Ostatnia edycja:
Flaurka
Pieszczoszka - jedno z dwóch - bo my albo mamy inna definicje łyzki kakao - może faktycznie powinnam napisac 2 łychy kakao, z czubami, albo mamy inny poziom wyczuwania słodkiego - dla mnie to ciasto bywa za słodkie No ale np. sok z brzozy tez jest obrzydliwie słodki dla mnie ,a Tobie pasuje. Przy kazdym badaniu glukozy wychodzi mi 70-75, a więc dolna granica, może to dlatego ja tak dziwnie słodkie czuję
pieszczoszka1988
Jestem mamusią
ja wiecej dałam nawet kakao ale tak jak mówisz dla Ciebie moze byc słodkie a dla mnie mniej
Ciasto jest pyszne ale tak jak mówie z dodatkiem jesli chodzi o mnie;P
Ciasto jest pyszne ale tak jak mówie z dodatkiem jesli chodzi o mnie;P
U nas dzisiaj ogórkowa i racuchy - jakbyście miały ochotę to wrzucam mój ulubiony, sprawdzony racuchowy przepis:
Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe
paulinka88
Mama Mikołajka i Marcelka
Właśnie robię to ciasto czekoladowe Spróbujemy co to takiego jest
reklama
Powodzenia! Mnie się ciasto czekoladowe ze świnką PEPPĄ kojarzyWłaśnie robię to ciasto czekoladowe Spróbujemy co to takiego jest
Podziel się: