reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

reklama
Dzięki dziewczyny. Ja całą kuchnię mam w sprzęcie boscha/siemens (to, to samo) i wszystko sprawdza się super. Ten większy robot o którym pisałam, to też bosch i sprawdza się dobrze.
Tylko nie wiem na co miałabym zwrócić uwagę (poza mocą) przy wyborze blendera.
 
Dziękuję Fiore. Jakaś dzisiaj mało przytomna jestem i nie mogłam znaleźć stronki z poradami :baffled:.
 
ja mam chyba z brauna, tesciowa mi kiedys kupiła, prawde powiedziawszy to jeszcze z niego nie korzystalam hehe
 
JAPONKA

- 1,3 kg jabłek
- 8 jajek
- 40 dag maku
- 1 szklanka cukru
- kostka margaryny
- 10 łyżek kaszy manny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 50 dag zmielonego twarogu
- 5 łyżek cukru pudru

Żółtka i cukier utrzeć z margaryną. Dodać 2-krotnie zmielony sparzony mak, 1 kg startych i odciśniętych jabłek, proszek i kaszkę. Wymieszać z ubitymi białkami. Piec 70 min w 180 stopniach
Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Ostudzić. 3/4 wymieszać z twarogiem i pudrem, a 1/4 z resztą przetartych na mus jabłek. Na ciasto wyłożyć galaretkę twarogową , a jak nieco stężeje- jabłkową.

Aha Blacha 20x36 cm:)
 
Muffinki bananowe

2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
2/3 szklanki maślanki
2 duże jajka albo 3 małe
85g masła
3 duże banany albo dowolne inne owoce

Masło rozpuścić, dodać maślankę i jajka, wymieszać. Koniecznie w tej kolejności dodawać bo się jajecznica zrobi. W misce mieszamy suche składniki, wlewamy mokre i dorzucamy banany. Całość mieszamy łyżką aby się połączyły. Mogą zostać grudki to w niczym nie przeszkadza. Miksera nawet z szafki nie wyciągamy.
Masę przekładamy do foremek i pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem bo oczywiście każdy piekarnik piecze inaczej.
Ciasto można też wlać do zwykłej formy tylko trzeba piec trochę dłużej.
Można cukrem pudrem posypać.
 
reklama
Mufinki
2 szkl. maki
3/4 szkl cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szkl. mleka
100 gr rozpuszczonego masla
1 jajko
1 cukier waniliowy
2 tabliczki czekolady(mlecznej,bialej,gorzkiej)
1 szkl orzechow wloskich lub bakali
W misce wymieszaj skladniki suche,w drugiej mokre,polacz suche z suchymi. Dodaj czekolade(pokrojona w wieksza kostke) i bakalie(ja mielilam).Piec ok 20min w 200 stopniach. Ja robie dwa ciasta i jedne z czekolada a drugie z bakaliami:tak:
Podam Wam przepis na Murzynka sama robilam i sie udal:-)
1 kostka palmy
10 lyzek wody
1,5 szkl cukru
3 lyzki kakao - to wszystko zagotowac
4 zoltka
2 szkl maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia

Do wystudzonej masy dodac zoltka,stopniowo dodawac make z proszkiem. Na koniec dodac ubite bialka. Piec w 180 stopniach okolo 40 min ( ja pieklam godzine zalezy od piekarnika). Jak ciasto wystudzilo sie przekroilam i posmarowalam powidlami sliwkowymi a na wierzch cukier puder:tak:
 
Do góry