Ja robilam ten makaron maz byl zachwycony
tylko nie dodalam papryki, tam chyba w przepisie jest, wiec bylo troche blbeszamelowy os ade w kolorystyce. ja zjadlam ale bez wiekszych rewelacji.
Jezeli chodzi o lasanie...
mam naczynko kwadratowe pod wymiar pasujace na dwa platy makaronu - wychodza wtedy 4 porcje. Na takie naczynie podam ci proporcje. Doszlam juz do wniosku takiego ze nie blanszuje tych platow i sa miekkie jak dam wiecej sosu i moduluje temperature piekarnika.
Smaze ok kilograma (moze byc troszke mniej) miesa mielonego z cebulka, dodaje 2 sosy bolonskie Knorr koniecznie - czasem robie sama - ale podaje szybka wersje
Sos beszamelowy moze sie czasem nie udac, wazne zeby mial kremowa konsystencje a nie rozwarstwial sie, lyzke masla rozpuszczam w malym garnku, dodaje lyzke maki i mieszam - teraz wazny moment jak dolewasz zimnego mleka zdejmij z gazu i mieszaj, dodawac trzeba malymi porcjami od czasu do czasu stawiajac na gazie. Ja robie taki zeby mozna bylo polewac lyzka czyli raczej rzadszy ale jak zrobisz bedzie ok. Na koniec dosypuje sol i pieprz wedlug uznania.
ZAczynasz ukladac warstwami, makaron, mieso z sosem, polewam beszamelem i scieram duzo sera, znow makaron i reszta, makaron i reszta a na wierzch makaron, polewam beszamelem i scieram ser.Wysokosc zalezy od naczynia, ja mam dosc wysokie specjalne na lasanie. Moja nie kroi sie jakos super jak jest goraca to troszke plywa ale smak jest obledny jak dla mnie i napewno nie jest sucha.POzniej jak ostygnie kroi sie lepiej i mozna podgrzac w mikrofali. WStawiasz do nagrzanego piekarnika najpierw na jakies 15 min na 150 stopni, makaron sie wtedy ugotuje a nie spiecze a pozniej zwiekszam na 170-180 na kolejne 15 min, sprawdzam czyms ostrym czy makaron jest miekki i czekam az wierzch sie zarumieni
chyba na tyle...