reklama
czarnula83
Fanka BB :)
Dzięki Wiolka 
chyba skuszę się na serniczek, 3 bit ma masę jak do karpatki a ta masa nigdy mi nie wychodzi - nawet jeśli kupuję ją w torebce to i tak mi nie wychodzi heheh więc się nawet nie będę brała ale serniczek mmmmmm
chyba skuszę się na serniczek, 3 bit ma masę jak do karpatki a ta masa nigdy mi nie wychodzi - nawet jeśli kupuję ją w torebce to i tak mi nie wychodzi heheh więc się nawet nie będę brała ale serniczek mmmmmm
WIOLKA1509
fiore znam to jak mieszkalismy w irlandii i chcialam upiec polskie ciasto na ich skladnikach zawsze lipa z tego wychodzila. potem sie zmadrzylam i zakupy na ciasto robilam w polskich sklepach.
ja ogolnie tez malo jem ciast, przewaznie jak jest jakas impreza i to z jeden , czasem dwa kawalki i sie zaslodze
czarnula ja tez juz kilka razy wyrzucalam mase na karpatke:-)
ja ogolnie tez malo jem ciast, przewaznie jak jest jakas impreza i to z jeden , czasem dwa kawalki i sie zaslodze
czarnula ja tez juz kilka razy wyrzucalam mase na karpatke:-)
Martusia22267
co do sernika to najważniejsze jest aby dodać do niego dobry ser ja zdecydowanie polecam ser firmy "Jana" w wiaderku jest dość drogi ale jeśli sernik ma być wyśmienity to nie można szczędzić
ja nie dawno piekłam i wyszedł pyszny
sprawdzony przepis z zeszytu mamy od wielu wielu lat, jeśli ktoś będzie zainteresowany to mogę podać przepis moim zdaniem nie jest super trudny
fiore 6 jajek to pikuś bo do mojego sernika potrzeba w sumie 15 jaj!
ale wcale mnie to nie odstrasza bo przecież nie piekę go codziennie tylko raz na jakiś czas no i nikt przecież nie je sam całej blachy sernika
fiore 6 jajek to pikuś bo do mojego sernika potrzeba w sumie 15 jaj!

WIOLKA1509
martusia napisz ten przepis. uwielbiam serniki;-)
Martusia22267
bardzo proszę Wiolka
MASA SEROWA:
1 kg sera
1 kostka palmy
1/2 szklanki kartoflanki
2 szklanki cukru
12 żółtek - białka ubić
mały olejek cytrynowy
Rozpuścić palmę i pozostawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem dodać ser, rozpuszczoną palmę, kartoflankę, olejek cytrynowy i na koniec białka i delikatnie wymieszać. Jeśli ktoś lubi sernik z rodzynkami to może je wrzucić do masy ja tego nie robię bo wolę bez.
CIASTO NA SPÓD:
2 jajka
3 łyżki cukru
0,5 kostki margaryny
niecała szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
Gotowy spód dokładnie rozkładamy na blaszce i na to wylewamy masę serową.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom ja z termoobiegiem tak na 170-180 stopni na ok 1 godzinę i 5 minut
ja sprawdzam drewnianym patyczkiem i jeśli wychodzi z ciasta czysty to znak, że już gotowe. Jak ostygnie to go lukruję i pychota gotowa!
SMACZNEGO!:-)
Jeszcze nigdy w naszej rodzinie ten przepis nie zawiódł więc wam na pewno też wyjdzie;-)
MASA SEROWA:
1 kg sera
1 kostka palmy
1/2 szklanki kartoflanki
2 szklanki cukru
12 żółtek - białka ubić
mały olejek cytrynowy
Rozpuścić palmę i pozostawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem dodać ser, rozpuszczoną palmę, kartoflankę, olejek cytrynowy i na koniec białka i delikatnie wymieszać. Jeśli ktoś lubi sernik z rodzynkami to może je wrzucić do masy ja tego nie robię bo wolę bez.
CIASTO NA SPÓD:
2 jajka
3 łyżki cukru
0,5 kostki margaryny
niecała szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
Gotowy spód dokładnie rozkładamy na blaszce i na to wylewamy masę serową.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom ja z termoobiegiem tak na 170-180 stopni na ok 1 godzinę i 5 minut
SMACZNEGO!:-)
Jeszcze nigdy w naszej rodzinie ten przepis nie zawiódł więc wam na pewno też wyjdzie;-)
Ostatnia edycja:
reklama
WIOLKA1509
zanetko kartoflanka i maka ziemniaczana to to samo a co do konsystencji to nie wiem i sama poczekam na odpowiedz:-)
Podziel się: