reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Załączniki

• 1AD750D8-4FF2-4802-811D-172E4CAD66BF.jpeg
    1AD750D8-4FF2-4802-811D-172E4CAD66BF.jpeg
    2,8 MB · Wyświetleń: 61
reklama
Muli mnie troszkę ale dramatu nie ma . Ja mam zamiar z gołym tyłkiem isc odrazu 🙈😂. I ja jednak przed punkcją zrezygnuje z perfum 😜- skoro mówią ze ma to jakiś wpływ to nie będę im w paradę wchodzić . Do kliniki mam 1,5 h - nie zdąrze się jakoś perfidnie spocić 😂😂😂
Omg haha no fakt nie zapocisz sie, patrz mi nikt nie powiedział tego... ekhm:/

Generalnie kosmetyki to chemia, warto ograniczyć podczas punkcji i transferu szczególnie te mocno pachnące, bo mogą mieć wpływ na delikatne komórki czy zarodki. Nawet pracownicy laboratorium/lekarze nie powinni używać mocnych kosmetyków.
Ale nie panikuj, wiele dziewczyn szło na punkcję wyperfumowana i nie miało to na nic wpływu. Twoje komórki są młodziutkie i świeże więc nic im nie zaszkodzi. Moje stare i uszkodzone, więc bardziej na nie uważałam 😉
Możesz się ograniczyć przed transferem, bo to najważniejszy etap
No oby bo sie potne 🤣

@Szyszka99 a jak się wogole dziś czujesz ? Boli brzuszek ? Ja jakaś taka przymulona po ovitrelle jestem 🙈, głowa pobolewa . Moja lekarka mówiła żebym się nie perfumowała na punkcję . Serio to ma jakiś wpływ ? Antyperspirant tez nie ?
Ja nawet za pierwszym razem antyperspirantu nie używałam 🤣czułam się jakaś niedomyta jak jechałam 🤣

@mala_Mi 80 czemu zapachy szkodzą czy pobieraniu komórek? :O
Oj nie szkodzą, komórki a właściwie płyn jest cały czas w takiej długiej rurce. Może im przeszkadza. Na punkcję jak na każdą operacje nie malujemy paznokci ani makijażu nie ma, bo zasinienia skory czy paznokci to cenna informacja dla anestezjologa albo pielęgniarki anestezjologicznej. Same zarodki nie są przechowywane w Cleanroom klasy A tylko chyba C, najwyżej B. Nie wiadomo czy te sale zabiegowe nie mają warunków kontrolowanych. Bo jak mają to i tak powietrze jest czystsze niż na dworzu. Teoretycznie powinny mieć.

No to może powiem im że czeka na dole 🥴 Kurde naprawdę będę miała z tym problemem. Zawsze był przy mnie ale następnym razem nie będzie go ze mną. Jestem w czarnej du.pie nawet z taką pierdołą
U mnie jak szło jak po gruzie to potem było gites:-)

reklama
Do góry