reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny czy slyszalysvie cos o tym ze kobirya w ciazy nie powinna byc na pogrzebie?Ja nigdy takiego zabobonu nie slyszalam do dzisiaj.Zmarla tesciowa i mam zamiar isc a tu szwagierka zdziwiona ze ide.Od tej pory nie moge przestac sie zastanawiac czy isc wiem ze mezowi bardzo zalezy
Ja w ciąży nie jestem, ale moja lekarka powiedziała że jeśli mi się uda, to mam siedzieć w domu, bo do końca 1go trymestru jeśli złapie covid to dziecko może mieć wadę płuc.

reklama
Ja bym brała na twoim miejscu jeszcze l-karnityne poprawia tez jakość komórek. I generalnie jedyny suplement na teraz potwierdzony naukowo, ze działa. Ja bym parametrami męża się tak nie przejmowała bo moim zdaniem one kwalifikują do IUI, ale razem z twoim wiekiem to decyzja o in vitro. IUI się przeprowadza gdy jest minimalnie 5mln/ml. Musi być po preparatyce 1mln poprawnych plemników. Czyli koncentracja x ruch A+B x morfologia. Poniżej tych 5mln/ml odrazu wchodzi w grę in vitro.

Hey widzę że się orientujesz w badaniach nasienia. Lekarz zaproponował nam inseminacje.
Mój partner ma 6 mln/ml, 35%ruch i 4% morfo. Po twoich obliczeniach wyszło mi, że ma tylko 84.000 plemników nadających się do inseminacji...
Jest sens ja robić, czy lepiej od razu in vitro? Co myślisz?

Bierze od 5 mcy suplementy i wyniki znacznie się poprawiły...

Dziewczyny czy slyszalysvie cos o tym ze kobirya w ciazy nie powinna byc na pogrzebie?Ja nigdy takiego zabobonu nie slyszalam do dzisiaj.Zmarla tesciowa i mam zamiar isc a tu szwagierka zdziwiona ze ide.Od tej pory nie moge przestac sie zastanawiac czy isc wiem ze mezowi bardzo zalezy
Ja bym nie poszla, bo z tesciowa nie mam kontaktu, bardzo sie nie lubimy [emoji14]
Natomiast zabobon jest durny i oczywiscie zignorowalabym go i poszla na pogrzeb w ciazy.

Hey widzę że się orientujesz w badaniach nasienia. Lekarz zaproponował nam inseminacje.
Mój partner ma 6 mln/ml, 35%ruch i 4% morfo. Po twoich obliczeniach wyszło mi, że ma tylko 84.000 plemników nadających się do inseminacji...

6mln/ml ? Czy w całym nasieniu?

3x4 Lutinus +3x2 Progesterone Besins [emoji85] ja jestem tylko zupełnie bez energii i apetytu.
I nie obniżają Ci po konsultacji z lekarzem..? Bo ja mam tak zwolnione reakcje, ze nie mam jak prowadzić auta. Myslałam, ze może da się obniżyć. Nie ma nadziei dla nas ;-P

W kwestii parametrów nasienia, które może zostać użyte do inseminacji, rekomendacje Polskiego Towarzystwa Medycyny Rozrodu są następujące: „Zaleca się, aby zakwalifikować parę do inseminacji domacicznej liczba plemników o ruchu prawidłowym (ruch progresywny A+B) powinna być większa od 1 mln po przygotowaniu nasienia. Jeśli liczba plemników o ruchu prawidłowym jest mniejsza niż 1 mln odsetek ciąż wynosi poniżej 1% na cykl. Można również za graniczną wartość kwalifikującą do IUI przyjąć 5 mln/ml wszystkich ruchomych plemników. Zastosowanie samej oceny morfologii nasienia w przypadku kwalifikacji inseminacji domacicznej budzi kontrowersje. Szereg badań wskazuje na fakt, że morfologia nasienia sama w sobie nie koreluje z szansą na ciąże również w przypadku inseminacji. Wartością graniczną jest tu 4% prawidłowych plemników wg kryteriów Krugera.”

6mln/ml ? Czy w całym nasieniu?
6 mln na ml
W kwestii parametrów nasienia, które może zostać użyte do inseminacji, rekomendacje Polskiego Towarzystwa Medycyny Rozrodu są następujące: „Zaleca się, aby zakwalifikować parę do inseminacji domacicznej liczba plemników o ruchu prawidłowym (ruch progresywny A+B) powinna być większa od 1 mln po przygotowaniu nasienia. Jeśli liczba plemników o ruchu prawidłowym jest mniejsza niż 1 mln odsetek ciąż wynosi poniżej 1% na cykl. Można również za graniczną wartość kwalifikującą do IUI przyjąć 5 mln/ml wszystkich ruchomych plemników. Zastosowanie samej oceny morfologii nasienia w przypadku kwalifikacji inseminacji domacicznej budzi kontrowersje. Szereg badań wskazuje na fakt, że morfologia nasienia sama w sobie nie koreluje z szansą na ciąże również w przypadku inseminacji. Wartością graniczną jest tu 4% prawidłowych plemników wg kryteriów Krugera.”
Puuuh...

6 mln x 35% to 2.100.000 więc mieściłoby się w zaleceniach.
Ale morfo należałoby również brać pod uwagę..???

W piątek mamy wizytę i będziemy decydować, szczerze mówiąc nie mam pojęcia co robić.

Staramy się 2,5 roku, 2 poronienia na koncie.

reklama
Owszem jest taki zabobon, słyszałam o nim. Powiem tak gdyby to był. Ktoś obcy to bym nie szla, jeśli rodzina jak najbardziej bym szla.

Do góry