reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Powiedzcie mi dzuewczyny jakie w takim razie powinno być endometrium podczas transferu. Mi lekarka mówiła że jest szansa że ono jeszcze się zmniejszy do punkcji
U nas klinice max to jest 14,optymalnie 12-14,tqojej pani doj chodzi o to ze jak ci podlaczy progesteron przed transferem ,wtedy endo hamuje i moze faktyxcznie byc ciensze,natomiast do punkcji? Nie znam takiej teorii.

Niestety nie. Po wizycie lekarz kazał nam odczekać 3 m-ce , powtórzyć nasienie potem wizyta i zdecydujemy co i jak .
Także słabo;(
Myszko a napisz mi czy lekarz tak kazal odczekac ze wzgledu na przebyty covid? U mnie kolezanki maz zrobil nasienie dwa miesiace po covidzie i byla masakra - morfologia spadla z 3 na 1 !!!! I wyczytala zeby odczekac najlepeiej pol roku. Zobacz - teraz swieta to szybko zleci caly grudzien, najbardziej bedzie sie dluzyl styczen bo on zawsze jest najdluzszy a w lutym juz bedziesz zyla mysla ze zaczniecie poza tym luty jest krociutki ;) zobacz ile juz zlecialo od ostatniego transferu - czas naprawde zapierdziela jak szalony ;)

Dziewczyny czy slyszalysvie cos o tym ze kobirya w ciazy nie powinna byc na pogrzebie?Ja nigdy takiego zabobonu nie slyszalam do dzisiaj.Zmarla tesciowa i mam zamiar isc a tu szwagierka zdziwiona ze ide.Od tej pory nie moge przestac sie zastanawiac czy isc wiem ze mezowi bardzo zalezy

Robił tylko klasyczne badanie nasienia i posiew, na wyniku nie ma nic o kariotypach i chromatynie z tego co widzę. On początkowe wyniki miał dramatyczne, ale kolejne wraz z suplementacją się poprawiały. Był nawet taki moment, że jego wyniki były całkiem dobre, ale... w momencie kiedy przestał suplementować, poza jakąś multiwitamina i cynkiem to wszystko spadało prawie do stanu wyjściowego. Dlatego tak go cisnę żeby brał i chociaż ma już dość, ale widzi efekty i to go mobilizuje.

Generalnie mamy wpisane przyczyny niepłodność męska i mój wiek. Nie pamiętam już Amh ale pamietam że lekarka powiedziała, że adekwatne do mojego wieku, a mam 42 niestety.
Jak będę miała chwile to foto wrzucę naszych supli. Tak na szybko z tego co pamietam to:
On:
multiwitamina, cynk, selen, ubichinol, ashwaganda, D3, wit. C, wit. E, astaksantyna (wcześniej była jeszcze L-carnityna i L-arginina ale już 2 miesiące nie bierze)

Ja:
jod, cynk, multiwitamina, ubichinol, ashwaganda, wit. C, D3 i resweratrol( te dwa ostatnie razem bo ma korzystny wpływ na jajniki)
Ja bym brała na twoim miejscu jeszcze l-karnityne poprawia tez jakość komórek. I generalnie jedyny suplement na teraz potwierdzony naukowo, ze działa. Ja bym parametrami męża się tak nie przejmowała bo moim zdaniem one kwalifikują do IUI, ale razem z twoim wiekiem to decyzja o in vitro. IUI się przeprowadza gdy jest minimalnie 5mln/ml. Musi być po preparatyce 1mln poprawnych plemników. Czyli koncentracja x ruch A+B x morfologia. Poniżej tych 5mln/ml odrazu wchodzi w grę in vitro.

Kochana jestem jeszcze w takim szoku i chyba bardziej nie dowierzam temu wszystkiemu niż na początku. Boję się robić zakupy, wogole to nie wiem od czego zacząć a w głowie milion myśli 😱
Zwarieowac można, ciuszek jest tyle że oczoplasu można dostać.
Tak po cichu myślałam że początki będą najwygodniejsze w spiochach zapinanych na bok albo małe kaftaniki i galotki jakieś 🙂
Moja córcia jest ułożona poziomo i mój brzusio jest mega rozciągnięty i nisko, ale niby to niczemu nie przeszkadza.
A jak wygląda to wszystko u Ciebie ? 🤗🥰❤️
Ja w sobote powinjnam miec 24 tydzien. w pn mam wizyte i jestem po przebytym covidzie - oczywoscie sie denerwuje czy wszystko jest ok. U mnie Natalka najczesciej sobie siedzi do gory nogami nie wiedziec czemu ;) Ale podobno to nie ma znaczenia. Moj brzuszek jest bardzo widoczny bo jest bardzo wystajacy - taka piłka ;) nic nie idzie w boki tylko do przodu najwiecej w okolicach pepka ;) Szyjka byla ostatnio na 4 cm i lekarz mowil ze super wszystko podomykane ;) Obecnie jestem jeszcze na kwarantannie - 16 dzien !!! Jak tylko wyjde to od razu robie badania krwi i moczu a w przyszlym tygodniu napewno krzywa glukozowa. Czuje fajnie ruchy Łukasz tez juz przez skore - co nas bardzo smieszy ;) Dzisiaj sie troche zmartwilam bo moja kolezanka urodzila wlasnie swoj corke w 8 miesiacu odeszly jej wody - najprawdopodobniej spowodowane stresem i wysokim cisnieniem. Dziecko jest zdrowe ale w glowie juz mi sie zasiala panika ze tak szybko jej wody odeszly. Jesli potrzebujesz jakis rad na temat wyprawki to ja sie bardzo duzo dowiedzialam na ciężaróweczki po in vitro ;) Tam sa nasze dziewczyny ktore wszystko dokladnie pisza - nie masz pojecia jakie ja mialam pytania hahahahaha teraz juz wszystko wydaje sie byc prostsze ;)

Myszko a napisz mi czy lekarz tak kazal odczekac ze wzgledu na przebyty covid? U mnie kolezanki maz zrobil nasienie dwa miesiace po covidzie i byla masakra - morfologia spadla z 3 na 1 !!!! I wyczytala zeby odczekac najlepeiej pol roku. Zobacz - teraz swieta to szybko zleci caly grudzien, najbardziej bedzie sie dluzyl styczen bo on zawsze jest najdluzszy a w lutym juz bedziesz zyla mysla ze zaczniecie poza tym luty jest krociutki ;) zobacz ile juz zlecialo od ostatniego transferu - czas naprawde zapierdziela jak szalony ;)
Mąż miał zabieg na przysadce. Ma się wszystko wyregulować i wtedy wyniki nasienia do przeglądu. Lekarz się boi ,że nie będzie z czego wybierać. Zobaczymy co wyjdzie w wynikach i wtedy będziemy myśleć jak to ułożyć. U nas bardzo słobo ok. 4 mln w całości , zła fragmentacja a testu wiązania z hialuronionem nawet nie dało się zrobić.
Łatwo się mówi, że szybko zleci tylko człowiek ciągle czeka. My już 2 lata w samej klinice się leczymy. 4 transfery . A jak coś działam to zawsze łatwiej mi to znieść;) bo jest plan. Jednak nie pozostaje nic innego jak czekać. Niestety u nas cała procedura od początku. 3 stymulacja.

Mój progesteron wczoraj wynosił 160! Czy to nie za dużo, ja ledwo funkcjonuje szczerze mówiąc.
Mój 120 i tez ledwo żyje ;-) mam mdlosci, senność, kręci mi się w głowie. Pryszcze jak nastolatka i zmienny humor tez :p
Edit: a duzo bierzesz bo ja mam 3x1 lutinus i 1x1 prolutex i może jak odstawia prolutex to będzie luz:-)

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny czy slyszalysvie cos o tym ze kobirya w ciazy nie powinna byc na pogrzebie?Ja nigdy takiego zabobonu nie slyszalam do dzisiaj.Zmarla tesciowa i mam zamiar isc a tu szwagierka zdziwiona ze ide.Od tej pory nie moge przestac sie zastanawiac czy isc wiem ze mezowi bardzo zalezy
Co???? Kurcze przykro mi bardzo a jeszcze nie dawno pisalas ze nawet tlenu nie potrzebowała ;( Kochana ja mysle ze to nie jest zabobon tylko wszystko zalezy zwyczajnie od twojego stanu emocjonalnego. Poza tym trzeba przemyslec czy ze wzgeldu na wirus nie byloby lepiej zostac w domu. Ale to jednak tesciowa i nikt ci nie moze zabronic pożegnac sie z nia na swoj sposob!!!! To jest twoja decyzja - fajnie ze jestes moja zołzo ;)

Do góry