Ale przecież to nie jest takie proste. Wszystko zależne jest od wieku powyżej 40rz szacuje się ze 90% zarodków jest wadliwa genetycznie. Do 30 rz około 40% ale to zależy od wielu czynników wiec można mieć w wieku 25lat wszystkie zarodki z aberracjami chromosomalnymi bo masz wadliwy kariotyp lub słabe gamety - chromatyna podwyższona. Ogółem tak na 6 zarodków jeden jest zdrowy bo zrobił se killer celi jest klasy 4CC no ale te CC mówi, ze komórki są słabe i ma mały potencjał przyzyciowy. Zatem mimo tego ze jest zdrowy jest słaby i się nie zaimplantuje. Dlatego czasem udaje się druga procedura a pierwsza nie. Bo w drugiej mamy ten zdrowy i silny zarodek. Morfologia to nie wszystko, No i jeszcze statystyka działa tak ze w tej procedurze masz zero zdrowych zarodków w drugiej wszystkie zdrowe - jak losowanie kulek z urny. Razem jest 50% szans na zdrowy zarodek.No ja prawdopodobnie za długo czekam. Pani doktor mówi że ,jeden, dwa, ewentualnie trzy zarodki mogły mieć wadę, ale nie wszystkie! Podchodzę teraz siódmy raz, i mają podać mi dwa zarodki. Więc podsumowując coś z mojej strony jest nie tak...