reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Kochana, nie chciałam, torbielka to nic strasznego, jak Asia pisze, to się wchłania, tylko, że wtedy z owulacji nici... To w srodę zobaczysz co i jak, ale zrób jeszcze proga w poniedzialek, zeby owulacji nie przegapić.

Ło matko... to juz nie pytam dalej, szanuję Twojw ciśnienie ;) Ale nie dziwię sie, że dziewczyny się leczą w Polsce...
.

Ostatnia edycja:
Kochana, nie chciałam, torbielka to nic strasznego, jak Asia pisze, to się wchłania, tylko, że wtedy z owulacji nici... To w srodę zobaczysz co i jak, ale zrób jeszcze proga w poniedzialek, zeby owulacji nie przegapić.

I tak wlasnie zrobię
Oby chociaż ta owulacja była bo boje się ze nic z tego

Cześć kochane, mam pytanie odnośnie progesteronu.
W którym tygodniu ciąży odstawiłyście sztuczny progesteron, tzn. prolutex i lutinus?
Ja z prolutexu zeszlam w 13 tc. Po kilku dniach od odstawienia zrobiłam pomiar progesteronu, wyniósł 83ng/mL. Po konsultacji z lekarzem, z dwóch tabletek lutinusa zeszłam na 1 tabletkę dziennie.
Dziś zrobiłam pomiar progesteronu spadł o połowę, wynosi 40ng/l. (dziś zaczęłam 15 tc. )
Wizytę u lekarza mam w poniedziałek dopiero a moje pytanie do Was doświadczone koleżanki brzmi: czy progesteron nie spadł zbyt gwałtownie? Znalazłam normy progesteronu dla kobiet w ciąży z podziałem na tygodnie i mieszczę się w normie, ale martwi mnie ten spadek o połowę w ciągu 9 dni. Czy mam się czym martwić ? Dzwonić jutro do swojego lekarza czy poczekać do poniedziałku z wizytą?
Reasumując, jestem w 15tc, progesteron wynosi 40ng/l, biorę jedną tabletkę lutinusu dziennie jeszcze.
A to normy, które znalazłam w Internecie.

Norma progesteronu w ciąży, z uwzględnieniem wieku ciążowego, to:

• 4 tydzień ciąży – 21.6 ng/ml,
  • 6 tydzień ciąży – 26.2 ng/ml,
  • 8 tydzień ciąży – 25.9 ng/ml,
  • 10 tydzień ciąży – 30 ng/ml,
  • 12 tydzień ciąży – 33.4 ng/ml,
  • 14 tydzień ciąży – 39.5 ng/ml,
  • 16 tydzień ciąży – 47.8 ng/ml,
  • 18 tydzień ciąży – 51.8 ng/ml,
  • 20 tydzień ciąży – 55.6 ng/ml,
  • 22 tydzień ciąży – 65 ng/ml,
  • 24 tydzień ciąży – 72.2 ng/ml,
  • 26 tydzień ciąży – 81.6 ng/ml,
  • 28 tydzień ciąży – 90.4 ng/ml,
  • 30 tydzień ciąży – 104.5 ng/ml,
  • 32 tydzień ciąży – 118.2 ng/ml,
  • 34 tydzień ciąży – 134.8 ng/ml,
  • 36 tydzień ciąży – 152.3 ng/ml,
  • 38 tydzień ciąży – 159.4 ng/ml,
  • 40 tydzień ciąży – 166.2 ng/ml.

Cześć kochane, mam pytanie odnośnie progesteronu.
W którym tygodniu ciąży odstawiłyście sztuczny progesteron, tzn. prolutex i lutinus?
Ja z prolutexu zeszlam w 13 tc. Po kilku dniach od odstawienia zrobiłam pomiar progesteronu, wyniósł 83ng/mL. Po konsultacji z lekarzem, z dwóch tabletek lutinusa zeszłam na 1 tabletkę dziennie.
Dziś zrobiłam pomiar progesteronu spadł o połowę, wynosi 40ng/l. (dziś zaczęłam 15 tc. )
Wizytę u lekarza mam w poniedziałek dopiero a moje pytanie do Was doświadczone koleżanki brzmi: czy progesteron nie spadł zbyt gwałtownie? Znalazłam normy progesteronu dla kobiet w ciąży z podziałem na tygodnie i mieszczę się w normie, ale martwi mnie ten spadek o połowę w ciągu 9 dni. Czy mam się czym martwić ? Dzwonić jutro do swojego lekarza czy poczekać do poniedziałku z wizytą?
Reasumując, jestem w 15tc, progesteron wynosi 40ng/l, biorę jedną tabletkę lutinusu dziennie jeszcze.
A to normy, które znalazłam w Internecie.

Norma progesteronu w ciąży, z uwzględnieniem wieku ciążowego, to:

• 4 tydzień ciąży – 21.6 ng/ml,
  • 6 tydzień ciąży – 26.2 ng/ml,
  • 8 tydzień ciąży – 25.9 ng/ml,
  • 10 tydzień ciąży – 30 ng/ml,
  • 12 tydzień ciąży – 33.4 ng/ml,
  • 14 tydzień ciąży – 39.5 ng/ml,
  • 16 tydzień ciąży – 47.8 ng/ml,
  • 18 tydzień ciąży – 51.8 ng/ml,
  • 20 tydzień ciąży – 55.6 ng/ml,
  • 22 tydzień ciąży – 65 ng/ml,
  • 24 tydzień ciąży – 72.2 ng/ml,
  • 26 tydzień ciąży – 81.6 ng/ml,
  • 28 tydzień ciąży – 90.4 ng/ml,
  • 30 tydzień ciąży – 104.5 ng/ml,
  • 32 tydzień ciąży – 118.2 ng/ml,
  • 34 tydzień ciąży – 134.8 ng/ml,
  • 36 tydzień ciąży – 152.3 ng/ml,
  • 38 tydzień ciąży – 159.4 ng/ml,
  • 40 tydzień ciąży – 166.2 ng/ml.
Ja luteine brałam do 38tc. Także myślę, że to indywidualna sprawa.

U nas też przede wszystkim czynnik męski i jeśli chodzi o to, to i w Polsce też nie bardzo coś z tym robią. Nam androlog powiedział że jeśli jesteśmy zdecydowani na in vitro to nie ma sensu leczyć bo male szanse zeby sie cos poprawilo a mogłoby też pogorszyć. Badalismy tylko kariotyp i CFTR ktore wyszly Ok.
Nie wiem czy u Ciebie w klinice badają i biorą pod uwagę tarczyce (u mnie w angielskiej klinice to były z tym jaja) a w Polsce to też podstawa.
Jeśli nie to zrobilabym to na Twoim miejscu przy okazji w Polsce.
No i krzywą glukozowo-insulinowa. Proste i tanie badania które mogą mieć wplyw na powodzenie.
Pozdrawiam[emoji4]
Cftr i kariotyp byl robiony, zalecili diete i duuuzo ruchu... na pytanie czy mozna cos zrobic więcej to sam lekarz powiedzial ze fak mozna tylko to nie daje zadnej gwarancji na poprawe... a jesli chodzi o tarczyce to nie robili, sama probowalam od gp cos dodatkowego wydebic ale nie widzieli wskazań. Dziekuje za rade, napewno zrobie przy okazji, albo nawet zrobie prywatnie dla swietego spokoju. :-)

Dziewczynki powodzenia na dzis!!!

@tina35 daj znac jak jajka!

@ilmenau jesli mozesz to dopisz mnie na 13.03 podgladanie bąbelków

No i w tym tygodniu Margit, Adansonia i wczoraj Chlopkers sie rozpakowaly ;)
Dziewczyny za wszystkie, które dzisiaj mają ważny dzień, trzymam kciuki. Powodzenia i czekamy na wieści.
@ilmenau kochana ja będę prosiła o zmianę daty podglądania z 28.02 na 08.03.
Miłego dnia wszystkim!
@ilmenau jesli mozesz to dopisz mnie proszę:
7 marzec - podglądanie maluszka
21 marzec - prenatalne.
Dziękuję:)
Miłego dnia wszystkim.
prosz,ę o zmianę 27.02 termin porodu cc :p
To ja bym poprosiła o dopisanie do kalendarza 11.03.2019r. Usg kontrolne
Tak transfer na świeżo w niedziele o 12 w poludnie. Bardziej odpowiedniego czasu chyba nie może byc;) święta godzina musi pomoc:)
Wiem,ze to za wcześnie na radość ale ja juz tak strasznie sie ciesze,ze cala moja gromadka zyje i walczy.
Mam nadzieję ze transferowany maluszek wroci z Nami do Irlandii i za kilka miesięcy przylecimy do Pl w trójkę na wakacje:)

Wszystkie zmiany w kalendarzu. Laurka, twój transfer też :)

@dżoasia - przekaż gratulacje @chlopkers, @adansonia i @Margit2018 :) :) :) co za cudowne wieści! ❤️ ❤️ ❤️

reklama
Do góry