reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
No wlasnie to samo pani z labu mi powiedziala ze przy takiej koncentracji tamtych badan sie nie robi bo nie ma szans by je wykonac i ze od razu kwalifikujemy sie do ICSI nazwala jak sluszalam "iksi, piksi" wiec sadze ze o to chodzi i powiedziala ze bedzie normalnie separacja plemnikow i tyle. I ze maja dużo takich par z takimi parametrami nasienia. U nas w klinice nie maja tej metodyIMSI, czy jestes w stanie nat na chlopski rozum powiedziec jaka jest roznica pomiędzy ICSI a IMSI? Czytałam o tym ale jakos nie wiem. A zapytalam roniez czy udaje sie chodowla do blastocysty z taka koncentracja to powiedziala ze na ten moment nie jest w stanie mi odpowiedzic.
Tak ogólnie to ICSI od IMSI rózni się dokładnością. W obu metodach wybierają plemniki, tylko w IMSI pod bardzo dużym powiększeniem, więc mogą każdy dokładniej ocenić. Trwa to dłużej i są głosy, że może to szkodzic komorkom jajowym, oczekującym na zapłodnienie. Nie wiem jak jest, moje komórki są super, to uważam, że przetrwają :)
Co do hodowli do blastocysty - standardowo u mnie tego nie robią, bo uważają, że zarodkom jest lepiej w macicy i ttansferują w 3 dobie. Ale u nas były 4 transfery w 3 dobie, plus jeden zarodek po rozmrożeniu nie dał rady. Przed 5 transferem sama dr prowadząca po konsultacji z szefową labu embrio zaproponowała, by pozostałe 4 które mieliśmy rozmrozić i dohodować do blastocysty. Po 3 dniu wchodzi w grę czynnik męski i pewnie on nam knocił sprawę. Na 4 rozmrożone, w 5 dniu mieliśmy 1 ładniutką blastkę, 1 średnią i 2 nie-blastki słabeusze. Podano mi ładną i średnią, z czego zaimplantowały się obie, tylko w 9 tyg jedno z bliźniąt obumarło. Drugie ma się dobrze i mamy 18 tydzień ciąży. Pozostałym zarodkom dano szanse do 7 doby. W 7 dobie jeden dobił do blastocysty i został powtórnie zamrożony, a drugi zdegenerował. Wynika z tego, że w przypadku złego nasienia i powtarzających się niepowodzeniach w transferach zarodków 3 dniowych, większe szanse jednak mają te, które dotrwają do blastocysty. Pytanie, czy przy słabym nasieniu uda się.je dociągnąć do blastki, bo może być tak, że zostaniesz z niczym. Pogadajcie o tym z lekarzem prowadzącym.

Jedziesz z koksem Olka! Trzymamy kciuki, czuję, że to jest ten czas :)

Dzięki Mietku, 18 tc mamy. Płci nie znam, bo ostatnie usg robiłam prenatalne w 12 tyg. 28.02 mam połówkowe, to może poznam :) Chodzę na NFZ bo mam dość lekarzy :) Od naglych przypadków mam zaufanego w szpitalu, ale całe szcześcir od swiąt nie musiałam korzystać. Spokój, siedzę na zwolnieniu, czasem plamię z polipa, co przyprawia mnie o zawał ;). Kupiłam kilka bodziaków, bo chciałam oswajać ciążę, ale jak je kupiłam, tak stoją w reklamówce w pokoju :)

Nie wiem, czy te dokładne badania są potrzebne. Mój mąż ma 0.5 mln/ml, robiliśmy badanie ogólne, nikt potem chromatyny ani niczego innego nie proponował. I tak ivf jest jedynym rozwiązaniem, zalecili ICSI, to zrobiliśmy, choć efektem złego nasienia jak przypuszczam jest to, że na 8 zarodków został z nami jeden. Ale następnym razem poproszę o IMSI i hodowlę do blastocysty, może będzie lepiej.

W kwestii encortonu ufałabym Paśnikowi. Ja też brałam metforminę trochę na wyrost, ale ten jeden transfer na metforminie się udał, więc mam o niej dobre zdanie ;). Trzy tabletki metki dla Twej ciążowej sylwetki ;)

Surykatko - Jakoś wcześnie masz te połówkowe ja dopiero 11.03 i teraz się zastanawiam przez Ciebie czy nie za późno.

Ola - trzymam kciuki!!! To już za tydzień w ciąży będziesz. [emoji7][emoji7][emoji7][emoji7][emoji7]

@Olk@24 trzymam kciuki!!!!!!!!!

U mnie natomiast transfer odwołany, bo endometrium nie ładne, brak widocznej struktury warstwowej. Także teraz do miesiączki, a później start, z estrofemem od początku 3x1, USG szybciej bo 9 dc, tym razem bez encotronu od początku, bo on podobno lubi zamieszać z endometrium i tego 9dc może mi go dopiero włączy

@Olk@24 trzymam kciuki!!!!!!!!!

U mnie natomiast transfer odwołany, bo endometrium nie ładne, brak widocznej struktury warstwowej. Także teraz do miesiączki, a później start, z estrofemem od początku 3x1, USG szybciej bo 9 dc, tym razem bez encotronu od początku, bo on podobno lubi zamieszać z endometrium i tego 9dc może mi go dopiero włączy

Ech ;((((
Coś ostatnio na forum te endometria niegrzeczne ;((((
Żeby Ci szybko czas minął!

reklama
Do góry