reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Margit a jak ja jestem od 2 miesięcy na zwolnieniu od neurologa i chciałabym teraz przejść na l4 ciążowe to też muszę robić ten 1 dzień przerwy?
Iskra napisz wniosek o 1 dzień urlopu na żądanie (nie mogą odmówić) a od następnego dnia weź zwolnienie z kodem B czyli ciąża płatne 100 procent - nie będą mieli możliwości wręczyć ci wypowiedzenia i będziesz miała pełny okres zasiłkowy tj. 270 dni (ciąża)

reklama
Iskra napisz wniosek o 1 dzień urlopu na żądanie (nie mogą odmówić) a od następnego dnia weź zwolnienie z kodem B czyli ciąża płatne 100 procent - nie będą mieli możliwości wręczyć ci wypowiedzenia i będziesz miała pełny okres zasiłkowy tj. 270 dni (ciąża)
Pamiętaj że nie musisz mieć zdolności do pracy jak jesteś na urlopie wypoczynkowym (jest mnóstwo wyroków sądu najwyższego w tym temacie - zdolność do pracy jest potrzeba w momencie dopuszczenia do pracy)

Pamiętaj że nie musisz mieć zdolności do pracy jak jesteś na urlopie wypoczynkowym (jest mnóstwo wyroków sądu najwyższego w tym temacie - zdolność do pracy jest potrzeba w momencie dopuszczenia do pracy)
To jest dyskusyjna sprawa i zależy od widzimisię pracodawcy bo orzeczenia sądu idą w dwie różne strony. Część orzekła, ze nie trzeba mieć zdolności a część, że jednak tak.

"Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym"

Mogą Cię zwolnić dopiero jak przyjdziesz po badaniach dopuszczających do pracy ale nie można zwolnić kobiety w ciąży, tylko w wyjątkowych sytuacjach jest to dopuszczalne.

Czyli najpierw proszę o skierowanie na badania, a potem razem z zaświadczeniem o zdolności (o ile je dostanę:dry:) wysyłam co? zwykłe info że jestem w ciąży? Czy to musi być zaświadczenie od lekarza? I wtedy wracam na jeden dzień do pracy bądź jeden dzień urlop, a potem l4 od gin?

Ale czytałam że w czasie urlopu mogą zwolnić nawet za pośrednictwem poczty e-mail.

I jakie to są te wyjątkowe sytuacje?
1515581956-143020ffa8345523-aaaaaa.png

"Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym"

reklama
Kochana czyli moge iść jutro normalnie na l4 jak lekarz będzie kazał iść to mam sie nie zastanawiać i isc tak ? I nic mi nie będą mogli zrobić

Do góry