reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Margit a jak ja jestem od 2 miesięcy na zwolnieniu od neurologa i chciałabym teraz przejść na l4 ciążowe to też muszę robić ten 1 dzień przerwy?
Iskra napisz wniosek o 1 dzień urlopu na żądanie (nie mogą odmówić) a od następnego dnia weź zwolnienie z kodem B czyli ciąża płatne 100 procent - nie będą mieli możliwości wręczyć ci wypowiedzenia i będziesz miała pełny okres zasiłkowy tj. 270 dni (ciąża)

reklama
Iskra napisz wniosek o 1 dzień urlopu na żądanie (nie mogą odmówić) a od następnego dnia weź zwolnienie z kodem B czyli ciąża płatne 100 procent - nie będą mieli możliwości wręczyć ci wypowiedzenia i będziesz miała pełny okres zasiłkowy tj. 270 dni (ciąża)
Pamiętaj że nie musisz mieć zdolności do pracy jak jesteś na urlopie wypoczynkowym (jest mnóstwo wyroków sądu najwyższego w tym temacie - zdolność do pracy jest potrzeba w momencie dopuszczenia do pracy)

Pamiętaj że nie musisz mieć zdolności do pracy jak jesteś na urlopie wypoczynkowym (jest mnóstwo wyroków sądu najwyższego w tym temacie - zdolność do pracy jest potrzeba w momencie dopuszczenia do pracy)
To jest dyskusyjna sprawa i zależy od widzimisię pracodawcy bo orzeczenia sądu idą w dwie różne strony. Część orzekła, ze nie trzeba mieć zdolności a część, że jednak tak.

"Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym"

Mogą Cię zwolnić dopiero jak przyjdziesz po badaniach dopuszczających do pracy ale nie można zwolnić kobiety w ciąży, tylko w wyjątkowych sytuacjach jest to dopuszczalne.

Czyli najpierw proszę o skierowanie na badania, a potem razem z zaświadczeniem o zdolności (o ile je dostanę:dry:) wysyłam co? zwykłe info że jestem w ciąży? Czy to musi być zaświadczenie od lekarza? I wtedy wracam na jeden dzień do pracy bądź jeden dzień urlop, a potem l4 od gin?

Ale czytałam że w czasie urlopu mogą zwolnić nawet za pośrednictwem poczty e-mail.

I jakie to są te wyjątkowe sytuacje?
1515581956-143020ffa8345523-aaaaaa.png

"Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym"

reklama
Kochana czyli moge iść jutro normalnie na l4 jak lekarz będzie kazał iść to mam sie nie zastanawiać i isc tak ? I nic mi nie będą mogli zrobić

Do góry