Koniczyna82
Fanka BB :)
Dzwoniła do mnie pani doktor z wynikami Papp-a, jutro lub pojutrze dostanę papiery, to je sobie przeanalizuję. No więc trisomia21 mam 1:181, o pozostałych wspomniała tylko zdawkowo, że nie budzą podejrzeń. Oczywiście - jak się spodziewałam - powiedziała, że zaleca punkcję, na którą ja się nie zdecyduję.
Powiem Wam, że wynik jeszcze bardziej mnie uspokoił, ale już wczoraj przyjęłam postawę, że ta statystyka może mnie pocałować w migdał i nie mam zamiaru się przejmować. Większość dzieci z NT jak moje rodzi się zdrowe, mój wiek niestety bezsensownie zawyża ryzyko, więc po co mam się zastanawiać, co jakiś program powie o mojej ciąży i nienarodzonym dziecku? No więc się nie przejmuję.
A jeśli któraś z Was zastanawia się, czy robić test Papp-a, czy nie - odradzam. Niepotrzebny stres i wyniki oparte o statystykę.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru
No to świetnie, ze ryzyko takie niskie. Na twoim miejscu też bym się pewnie na punkcję nie decydowała... Ryzyko punkcji większe niż wady. Ale co do PAPPY nie mogę się zgodzić - ok, statystyka, ale spełnia swoją rolę. Z tego co pamiętam u ciebie NT było powyżej 3, wiek nie wiem jaki ale raczej nie 20, sama piszesz ze wyraźnie zawyża wynik a PAPPA tylko 1:181. To naprawdę uspokajający wynik. U mnie przy NT 2,4 (norma w Pl jest do2,5; w UK do 3), prawidłowym Usg gdzie wszystko było teoretycznie w normie PAPPA wyszło 1:3 na ZD. Potem amniopunkcja potwierdziła. Przypuszczam, ze PAPPY bym nie robiła, gdyby nie to, ze diagnosta od usg prenatalnego mi kazał. Bo niby wszystko było dobrze ale coś mu nie pasowało w przepływach. Powtarzał je kilkakrotnie i powiedział, ze nie może czegoś tam zmirzyć. Ze na ta chwile ani źle ani dobrze nie jest ale coś mu nie gra intuicyjnie i napisze mojemu prowadzącemu ginekologowi żeby mi od razu wypisał skierowanie na PAPPĘ (Medicower, ze skierowaniem miałam w pakiecie). A potem i moj ginekolog oglądał moje usg i jeszcze inny i obydwaj nie wiedzieli czemu niby u mnie na PAPPĘ ma być wskazanie, ale skoro tamten diagnosta zalecił a on ma dobra opinie (Piotr Sołowiej, w 2 szpitalach Warszawskich zauważyłam później ze lekarze cenią jego usg) to mi je wykonano.