Koniczyna82
Fanka BB :)
Dzwoniła do mnie pani doktor z wynikami Papp-a, jutro lub pojutrze dostanę papiery, to je sobie przeanalizuję. No więc trisomia21 mam 1:181, o pozostałych wspomniała tylko zdawkowo, że nie budzą podejrzeń. Oczywiście - jak się spodziewałam - powiedziała, że zaleca punkcję, na którą ja się nie zdecyduję.
Powiem Wam, że wynik jeszcze bardziej mnie uspokoił, ale już wczoraj przyjęłam postawę, że ta statystyka może mnie pocałować w migdał i nie mam zamiaru się przejmować. Większość dzieci z NT jak moje rodzi się zdrowe, mój wiek niestety bezsensownie zawyża ryzyko, więc po co mam się zastanawiać, co jakiś program powie o mojej ciąży i nienarodzonym dziecku? No więc się nie przejmuję.
A jeśli któraś z Was zastanawia się, czy robić test Papp-a, czy nie - odradzam. Niepotrzebny stres i wyniki oparte o statystykę.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru![]()
No to świetnie, ze ryzyko takie niskie. Na twoim miejscu też bym się pewnie na punkcję nie decydowała... Ryzyko punkcji większe niż wady. Ale co do PAPPY nie mogę się zgodzić - ok, statystyka, ale spełnia swoją rolę. Z tego co pamiętam u ciebie NT było powyżej 3, wiek nie wiem jaki ale raczej nie 20, sama piszesz ze wyraźnie zawyża wynik a PAPPA tylko 1:181. To naprawdę uspokajający wynik. U mnie przy NT 2,4 (norma w Pl jest do2,5; w UK do 3), prawidłowym Usg gdzie wszystko było teoretycznie w normie PAPPA wyszło 1:3 na ZD. Potem amniopunkcja potwierdziła. Przypuszczam, ze PAPPY bym nie robiła, gdyby nie to, ze diagnosta od usg prenatalnego mi kazał. Bo niby wszystko było dobrze ale coś mu nie pasowało w przepływach. Powtarzał je kilkakrotnie i powiedział, ze nie może czegoś tam zmirzyć. Ze na ta chwile ani źle ani dobrze nie jest ale coś mu nie gra intuicyjnie i napisze mojemu prowadzącemu ginekologowi żeby mi od razu wypisał skierowanie na PAPPĘ (Medicower, ze skierowaniem miałam w pakiecie). A potem i moj ginekolog oglądał moje usg i jeszcze inny i obydwaj nie wiedzieli czemu niby u mnie na PAPPĘ ma być wskazanie, ale skoro tamten diagnosta zalecił a on ma dobra opinie (Piotr Sołowiej, w 2 szpitalach Warszawskich zauważyłam później ze lekarze cenią jego usg) to mi je wykonano.