reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Tak mam rozległą endometrioze i tylko 1 jajnik pracuje i jestem pacjentem słabo odpowiadającym na stymulację. Ale idzie coraz lepiej :D
Z takim optymistycznym podejściem musi być tylko lepiej :)
Nie możemy się poddawać! Zesz kurcze później będą nam się te nasze dzieciaki odwdzieczac ;)

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

Gosiu ......
Zastanawiam się, dlaczego wobec tego czekamy z podaniem zarodka do 5 doby, skoro w 3 są lepsze? Czy nie jest tak, że środowiskiem najlepszym do rozwoju zarodka jest macica?

Owszem, jeśli przy okazji kolejnej próby zarodków będzie mało, a poprzednia przedłużona hodowla nie dała zadawalających rezultatów, to wcześniejszy transfer w Pani sytuacji może być korzystny. Zarodkom rzeczywiście najlepiej jest w macicy. Przedłużanie hodowli ma sens wtedy, jeśli jest dużo podobnie rozwijających się zarodków i trzeba wybrać najlepiej rokujący. Gdy zahamowanie rozwoju zarodków następuje po 3. dobie w dotychczas dobrze rozwijającym się embrionie, wówczas można podejrzewać, że przyczyna tego stanu rzeczy leży po stronie plemnika; po tym czasie włącza się genom zarodka, a więc na jego rozwój ma także wpływ jakość nasienia.

Embriolog nOvum

Dlaczego czekamy z podaniem zarodka do 5. doby, skoro w 3. są lepsze?
Czytalam juz ta wypowiedz :)
U nas w 4 jeszcze byly rewelacyjne :) dupa byla 5 dnua rano jak sie spowolnily i nie zrobily sie blastkami

Hej,mniej więcej coś podobnego powiedział mi dziś mój dr. Po pobraniu w środę rano ok piątek lub sobota będą chcieli zrobić transfer. Chyba,że będzie potrzeba dłużej.
U Ciebie czekają do 5 doby?

U mnie tak czekaja ale nie wiem czy jest to regula z 4 dobrze rozwijajacych sie zarodkow nie mam ani ciazy ani mrozakow dzieki temu ze czekali. Husann tez czeka di 5 doby my w tej samej klinice sie leczymy tylko w innych miastach ale transfer obydwie mamy w Bialymstoku

U mnie tak czekaja ale nie wiem czy jest to regula z 4 dobrze rozwijajacych sie zarodkow nie mam ani ciazy ani mrozakow dzieki temu ze czekali. Husann tez czeka di 5 doby my w tej samej klinice sie leczymy tylko w innych miastach ale transfer obydwie mamy w Bialymstoku
Zobaczymy jak u mnie będzie.
Tez się martwię ile będą czekać.
Przede mną kilka dni siedzenia na szpilkach...ehh a tak bym lampkę wina wypiłam dla relaksu :(

reklama
Do góry