reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Statystycznie ok. 80% dojrzałych komórek jajowych w wyniku przeprowadzenia procedury zapłodnienia pozaustrojowego zapłodni się prawidłowo, a 30 - 50% z nich dohoduje się do stadium blastocysty; wobec czego poddając zapłodnieniu 6 dojrzałych komórek w programie refundacyjnym, statystycznie pacjenci mogą liczyć na transfer jednego świeżego zarodka i na zamrożenie 0 lub 1 blastocysty. Najważniejszy wpływ na powodzenie zapłodnienia i rozwój zarodków ma jakość komórek jajowych i plemników, w tym przede wszystkim ich materiał genetyczny (gdy zahamowanie rozwoju zarodków następuje po 3. dobie w dotychczas dobrze rozwijającym się embrionie, wówczas można podejrzewać, że przyczyna tego stanu rzeczy leży po stronie plemnika; po tym czasie włącza się genom zarodka, a więc na jego rozwój ma także wpływ jakość męskiej komórki rozrodczej), to w pewnym stopniu szanse na uzyskanie ciąży zwiększają także inne, zewnętrzne czynniki związane ze stymulacją jajników, z warunkami hodowli in vitro. Dodatkowymi czynnikami, które mogą mieć wpływ na jakość gamet i zarodków i które należy przeanalizować, są ewentualne szkodliwe warunki życia i/lub pracy, współistnienie niektórych chorób ogólnoustrojowych, stosowanie używek, np. palenie papierosów lub stałe stosowanie niektórych leków, zaawansowany wiek.

Embriolog nOvum

Co jest nie tak, że po zapłodnieniu nigdy nie mam mrozaczków?

reklama
Gosiu ......
Zastanawiam się, dlaczego wobec tego czekamy z podaniem zarodka do 5 doby, skoro w 3 są lepsze? Czy nie jest tak, że środowiskiem najlepszym do rozwoju zarodka jest macica?

Owszem, jeśli przy okazji kolejnej próby zarodków będzie mało, a poprzednia przedłużona hodowla nie dała zadawalających rezultatów, to wcześniejszy transfer w Pani sytuacji może być korzystny. Zarodkom rzeczywiście najlepiej jest w macicy. Przedłużanie hodowli ma sens wtedy, jeśli jest dużo podobnie rozwijających się zarodków i trzeba wybrać najlepiej rokujący. Gdy zahamowanie rozwoju zarodków następuje po 3. dobie w dotychczas dobrze rozwijającym się embrionie, wówczas można podejrzewać, że przyczyna tego stanu rzeczy leży po stronie plemnika; po tym czasie włącza się genom zarodka, a więc na jego rozwój ma także wpływ jakość nasienia.

Embriolog nOvum

Dlaczego czekamy z podaniem zarodka do 5. doby, skoro w 3. są lepsze?
Hej,mniej więcej coś podobnego powiedział mi dziś mój dr. Po pobraniu w środę rano ok piątek lub sobota będą chcieli zrobić transfer. Chyba,że będzie potrzeba dłużej.
U Ciebie czekają do 5 doby?

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

Hej, dziewczyny czy któraś z Was miała konflikt serologiczny ? jestem ciekawa jak to wygląda przed in vitro.
Poza tym każde badania przynoszą nowe problemy, za tydzień w poniedziałek zobaczymy co powiedzą na nasze nowe wyniki :(
i te nieszczęsne przeciwciała ANA i ANA2 dodatnie. Dopiero zaczynamy drogę a już mam dość :)
Ja mam z m konflikt serologiczny ja mam grupę 0rh- a m ARh+ Mamy córkę po porodzie dostałam zastrzyk corka ma grupę krwi m a jak teraz pytałam lekarza o ten konflikt to twierdził ze na początku to nie ma znaczenia dopiero jak bedzie ciaza sie to sprawdza

Hej,mniej więcej coś podobnego powiedział mi dziś mój dr. Po pobraniu w środę rano ok piątek lub sobota będą chcieli zrobić transfer. Chyba,że będzie potrzeba dłużej.
U Ciebie czekają do 5 doby?

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom
W mojej klinice zawsze podają w 2 lub 3 dobie. Ja niestety jeszcze nigdy nie miałam zarodków

reklama
Do góry