reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Tak mam rozległą endometrioze i tylko 1 jajnik pracuje i jestem pacjentem słabo odpowiadającym na stymulację. Ale idzie coraz lepiej :D
Z takim optymistycznym podejściem musi być tylko lepiej :)
Nie możemy się poddawać! Zesz kurcze później będą nam się te nasze dzieciaki odwdzieczac ;)

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

Gosiu ......
Zastanawiam się, dlaczego wobec tego czekamy z podaniem zarodka do 5 doby, skoro w 3 są lepsze? Czy nie jest tak, że środowiskiem najlepszym do rozwoju zarodka jest macica?

Owszem, jeśli przy okazji kolejnej próby zarodków będzie mało, a poprzednia przedłużona hodowla nie dała zadawalających rezultatów, to wcześniejszy transfer w Pani sytuacji może być korzystny. Zarodkom rzeczywiście najlepiej jest w macicy. Przedłużanie hodowli ma sens wtedy, jeśli jest dużo podobnie rozwijających się zarodków i trzeba wybrać najlepiej rokujący. Gdy zahamowanie rozwoju zarodków następuje po 3. dobie w dotychczas dobrze rozwijającym się embrionie, wówczas można podejrzewać, że przyczyna tego stanu rzeczy leży po stronie plemnika; po tym czasie włącza się genom zarodka, a więc na jego rozwój ma także wpływ jakość nasienia.

Embriolog nOvum

Dlaczego czekamy z podaniem zarodka do 5. doby, skoro w 3. są lepsze?
Czytalam juz ta wypowiedz :)
U nas w 4 jeszcze byly rewelacyjne :) dupa byla 5 dnua rano jak sie spowolnily i nie zrobily sie blastkami

Hej,mniej więcej coś podobnego powiedział mi dziś mój dr. Po pobraniu w środę rano ok piątek lub sobota będą chcieli zrobić transfer. Chyba,że będzie potrzeba dłużej.
U Ciebie czekają do 5 doby?

U mnie tak czekaja ale nie wiem czy jest to regula z 4 dobrze rozwijajacych sie zarodkow nie mam ani ciazy ani mrozakow dzieki temu ze czekali. Husann tez czeka di 5 doby my w tej samej klinice sie leczymy tylko w innych miastach ale transfer obydwie mamy w Bialymstoku

U mnie tak czekaja ale nie wiem czy jest to regula z 4 dobrze rozwijajacych sie zarodkow nie mam ani ciazy ani mrozakow dzieki temu ze czekali. Husann tez czeka di 5 doby my w tej samej klinice sie leczymy tylko w innych miastach ale transfer obydwie mamy w Bialymstoku
Zobaczymy jak u mnie będzie.
Tez się martwię ile będą czekać.
Przede mną kilka dni siedzenia na szpilkach...ehh a tak bym lampkę wina wypiłam dla relaksu :(

reklama
Do góry