reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Ja dziś juz po 2 wizytach. Dziś wieczorem kończę stymulację (ostatnie dwa zastrzyki), potem tylko antybiotyk i w środę rano punkcja. Finalnie jest 7 "ładnych i dojrzałych pecherzykow" jak to doktorek mój powiedział :)
Estradiol ok 3000, progesteron 0.61
Mówi, ze wszystko póki co zgodnie z planem.
Mam mega stres :(

Napisane na SM-G900F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Gosiu ......
Zastanawiam się, dlaczego wobec tego czekamy z podaniem zarodka do 5 doby, skoro w 3 są lepsze? Czy nie jest tak, że środowiskiem najlepszym do rozwoju zarodka jest macica?

Owszem, jeśli przy okazji kolejnej próby zarodków będzie mało, a poprzednia przedłużona hodowla nie dała zadawalających rezultatów, to wcześniejszy transfer w Pani sytuacji może być korzystny. Zarodkom rzeczywiście najlepiej jest w macicy. Przedłużanie hodowli ma sens wtedy, jeśli jest dużo podobnie rozwijających się zarodków i trzeba wybrać najlepiej rokujący. Gdy zahamowanie rozwoju zarodków następuje po 3. dobie w dotychczas dobrze rozwijającym się embrionie, wówczas można podejrzewać, że przyczyna tego stanu rzeczy leży po stronie plemnika; po tym czasie włącza się genom zarodka, a więc na jego rozwój ma także wpływ jakość nasienia.

Embriolog nOvum

Dlaczego czekamy z podaniem zarodka do 5. doby, skoro w 3. są lepsze?

Do góry