Emenems nie do Ciebie tylko do tych co płaczą, ze przytyją lub tyją w ciązy. Ja tez zaczynam płakać - bo zaczęłam tyć
To na pocieszenie dla mnie i podobnych do mnie
A co do twojego tycia, to jesteś tak chuda ze z 8kg na plusie doszłabyś do mojej wagi, więc te twoje parę kilo to pryszcz
Ale swoją drogą zastanawia mnie jak dzieci mogą być otyle kiedy matki prawie nie tyją, czy to dziła jak magazynowanie u osoby doroslej?
już w tak małym organizmie... swoją drogą myślę, ze jeżeli dziecko ma mieć tendencje do tycia to będzie je miało bezwzględu na to ile matka w ciąży przytyje. Bo przecież dziedziczy te tendencje po nas, wiec jak mój mąż teoretycznie je ma, to mimo że ja w miare szczupła to dziecie może być BIGGG...Aczkolwiek interesujące
sykatynka alloprzeciwciała tak to się nazywa kosztowaly mnie ok.60zł i one odnoszą się do konfliktu serologicznego. Co do konfliktu płytkowego :
Na komórkach krwi - erytrocytach, płytkach i granulocytach każdego człowieka występują antygeny. Na erytrocytach są to tak zwane antygeny grup krwi wchodzące w skład różnych układów grupowych (np. ABO, Rh, Kell, Duffy, Kidd i inne), a na płytkach krwi tak zwane antygeny płytek (HPA od ang. Human Platelet Antigens). Ludzie różnią się grupami krwi, różnią się też pod względem antygenów płytek krwi. Antygeny obecne na komórkach jednych osób mogą być nieobecne u innych. Są więc na przykład osoby RhD ujemne i RhD dodatnie, czy HPA-1a ujemne i HPA-1a dodatnie.
Czyli na komórkach krwi występują antygeny np. jeżeli mamy antygen D, to jesteśmy RhD+, jeżeli na naszych erytrocytach(kom.krwi) nie mamy antygenu D jesteśmy RhD- . Na płytkach krwi mamy kolejne (inne) antygeny HPA, i albo ktoś jest doadtni albo ujemny. Czyli konflikt serologiczny ma inne podłoże niż konflikt płytkowy. W konflikcie serologicznym badamy cały czas antygen D, w płytkowym antygen HPA, czy jedno może wynikać z drugiego nie wiem...
edit: wyszperałam i więcej wiem
Jeste¶ w ci±¿y? Sprawd¼, czy nie grozi ci konflikt p³ytkowy! [DARMOWE BADANIA]