reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Hahahahah
Ogolnie jak zaczynasz ciąże miesiaczka to jest 0t1d czyli tydzien pierwszy, i do konca 13 tygodnia czyli do 12t6d masz trn pierwszy trymestr

reklama
Zalamalam się... Wiem że to tylko kalendarz ale tak bardzo czekam na ten drugi trymestr :( taki psychologiczny checkpoint

Podpowiem ci ze zrobiłam tak jak ty i dowiedziałam sie po :D ogolnie uważałam sie w 2 trymestrze od poczatku 13 tygodnia :)

sykatynka jak liczą ze 1 trym. kończy się po 12tc, to liczą ze miesiąc ma 4tygodnie, zatem ciąża trwa 10 miesięcy;-)tez widziałam takie "podziały" ale są niesłuszne. Już niedługo będzie twój 2 trymestr, serduszko biło, wiec raczej to już żadna różnica czy to jeszcze 1 czy już 2 trym.:-p

Kate Twoja wiedza jest ogromna. Dzięki za odp. :-) Z mojej kartoteki wynika, że IVF było 29.11 o godz. 10:45 a o 12:30 ICSI a stan, który mrozili był na 1.12 na 9:30 a te świeże podali mi jakoś koło 13-tej. Teraz nie miałam 6-stki tylko 4bl i 5bl.
Powiedz mi jeszcze kochana jak oni je rozmrażają to one jeszcze się dzielą i widzą, że jest ok? Bo czytałam nieraz, że mogą nie przeżyć rozmrożenia a tutaj nikt mi tego nie mówił a ja nie pytałam.

Ostatnia edycja:
bety72 5bl jest w trakcie dzielenia się na 6bl:-p pewnie jakby embriolog spojrzał za godzinke to by było 6bl. Co do mrożenia to mrożenie szkodzi, często blastomery są uszkodzone, ale zarodek potrafi sobie taki blastomer naprawić, albo "odtworzyć" albo po prostu wykluczyć- jeżeli moze. W 3 dniu zarodek ma od 6-8 blastomerów, w 4 dniu od 16-32 jak zaczną się zlewać w całość to nie da się policzyć ile taka blastka ma blastomerów w 5 dniu(chyba ok. 100, ale nie jestem pewna). Dlatego blastki lepiej się mrożą, bo jak wypadnie jeden blastomer ze 100 to jeszcze sobie jakoś nadrobi. Jednak te wszystkie komórki to komórki macierzyste, czyli mogą być w przyszłości kością, skórą..itp, więc nie wiemy jak ten zarodek sobie poradzi. Zarodki najlepsze się odmrożą, bo uszkodzenia w balstomerach dopiero się pojawią, a nie się pogłębią. Czyż to nie jest fascynujące? :-)
Wniosek, trzeba czekać, nikt z nas wróżką nie jest a natura rządzi się swoimi prawami:-p No i tak, zostawiają zarodek i patrzą czy się dzieli, chyba ze maja jakieś inne metody sprawdzenia :eek:.

witam :) ja po wizycie u dr.Kunickiego :) lekarz troche eksperymentuje zemna :p dostałam podsawowe leki plus zwiekszyl mi dawke esftrofemu z 2 na 3x1 , pozatym dostałam acard i do rozpatrzenia cleaxane 0,4 , mam miec podane 2 zarodki jesli sie zgodza mam nadzieje ze tak.... transfer 21.07 juz za kilka dni :)!!! jak to jest z tym ananasem kiedy zaczac jesc bo juz niepamietam:)???
kochane ale oczywiscie bez problemow sie nie obedzie..... niemoge wziasc zwolnienia z pracy.... ;/ i urlopu....moze jakos wyskubie te 2 dni chociaz....kurcze.... po drugie w dniu transferu jestem umowiona na zageszczanie rzes czy moge je zrobic czy mam zrezygnowac/????

a po trzecie.... mam dodatkowa prace sprzatanie u jednych osob w domu i akurat w czwartek lub w piatek czyli 2-3dzien po transferze...wypada mi sprzatanie.....co robic...

sykatynka to sa przeciwciała skierowane przeciwko płodowi czy jakos tak. Alloprzeciwciała robi się w 10 i potem 24tc, ale to ostatnie chyba jak grozi konflikt serologiczny. Btw konflikt płytkowy (nie mylić z serologicznym) jest teraz za darmo do zrobienia i moja ginekolog powiedziała że warto go zrobić. Strona główna..
A ja ma tez pyatniee do Ciebie jak ja miałam na początku TSH, ft4,ft3 i było dobrze (niby zdrowa jestem, dopóki nie udowodnię inaczej:-p) to robić jeszcze raz?

A tu artykuł dal tych które ładnie tyją w ciąży i płaczą:-p żeby już nie płakały bo to dobrze:-)
Kaiser Permanente Share | Healthy Moms Program Helps Women Who Are Obese Limit Weight Gain During Pregnancy
W przypadku kobiet tyjących za dużo i za mało( powyżej lub poniżej normy) częściej występuje otyłość u dzieci, o niedowadze już nie wspomnę:-p nie wiadomo jeszcze jak waga wpływa na metabolizm dziecka, ale widać że waga matki czy jest za wysoka, czy za niska ma znaczenie. Trzeba tyć dziewczyny, ale oczywiście w granicach rozsądku:-p A że najwięcej się tyje w III trymestrze, to mam nadzieje, że jeszcze przybędzie mi z 9kg:eek: bo na razie przybrałam 1,5kg:-według tabel jestem obecnie 4-5kg na minusie, wiec mam się czym martwić...

reklama
sykatynka to sa przeciwciała skierowane przeciwko płodowi czy jakos tak. Alloprzeciwciała robi się w 10 i potem 24tc, ale to ostatnie chyba jak grozi konflikt serologiczny. Btw konflikt płytkowy (nie mylić z serologicznym) jest teraz za darmo do zrobienia i moja ginekolog powiedziała że warto go zrobić. Strona główna..
A ja ma tez pyatniee do Ciebie jak ja miałam na początku TSH, ft4,ft3 i było dobrze (niby zdrowa jestem, dopóki nie udowodnię inaczej:-p) to robić jeszcze raz?

A tu artykuł dal tych które ładnie tyją w ciąży i płaczą:-p żeby już nie płakały bo to dobrze:-)
Kaiser Permanente Share | Healthy Moms Program Helps Women Who Are Obese Limit Weight Gain During Pregnancy
W przypadku kobiet tyjących za dużo i za mało( powyżej lub poniżej normy) częściej występuje otyłość u dzieci, o niedowadze już nie wspomnę:-p nie wiadomo jeszcze jak waga wpływa na metabolizm dziecka, ale widać że waga matki czy jest za wysoka, czy za niska ma znaczenie. Trzeba tyć dziewczyny, ale oczywiście w granicach rozsądku:-p A że najwięcej się tyje w III trymestrze, to mam nadzieje, że jeszcze przybędzie mi z 9kg:eek: bo na razie przybrałam 1,5kg:-według tabel jestem obecnie 4-5kg na minusie, wiec mam się czym martwić...

Czy ty do mnie pijesz?? Hahaha
Ja mam 3 na plusie 15 tydzien - troche spadło od zeszłego tygodnia ale nie potrafię zarcia wcisnąć bo apetyt zero ...

Zabieram sie za lekturę !! Dzieki kate

Do góry