reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

jak ja was czytam dziewczyny, to albo mój lekarz mnie naciągał albo tak o mnie dba:-p ja mam morfologie plus glukoza i badanie moczu co miesiąc teraz, wcześniej co 2-3 tyg. Łącznie z wszystkimi różyczkami itp., do tego alloprzeciwciała, oraz konflikt płytkowy ( bo to można do 20tc zrobić tylko). Nie długo obciążenie oraz allo znowu ....

Bety72
6bl oznacza ze zarodek jest 6 - cio blastomerowy (6-cio komórkowy). Klasa I to bez fragmntacji, czyli najpiękniejsze zarodki, natomiast klasa II z lekka fragmentacją, III- IV się nie podaje bo są za bardzo pofragmentowane, no chyba ze nie ma innych zarodków.
Co do rokowań, to trochę wróżenie z fusów, bo 4 doba jest decydująca wchodzi w grę genom zarodka czyli składowa genów matki i ojca. Wcześniej "jakby" rozwój zarodka napędzają geny matki.
W 3 dniu po punkcji zarodek powinien mieć od 6 do 8 blastomerów i być klasy I lub II. Po twojej historii widzę, ze nawet 4 blastomerowe zarodki się implantowały w 3 dobie, wiec nie ma reguł. Jednak to tez zależy od czasu ile minęło od punkcji do transferu, bo jeżeli punkcja była o 12ej a ET o 8.00 to w chwili transferu zarodek może jeszcze nie mieć 8bl ale około 12ej w brzuszku już będzie mieć. Klasa I-II u Ciebie bardzo dobrze rokuje, obstawiam na tego szybszego:-p tylko nie wiadomo jaki plemnik tam się trafił, ale myślę że musi się dobry tafić:-p

reklama
Kate to ja na narkomankę wychodze bo w tym tygodniu juz dwa razy mocz oddalalm do analizy a krew co trzy tygodnie pare probówek zabierają :)
Na szczescie to wszystko za darmo.

Edenlayn w przypadku 3 dniowych zarodków, bete z krwi możesz zrobić 8dpt, powinna już wyjść wtedy to bardzo dobrze rokuje. Co do testu z moczu, wrażliwość zależy od wielu czynników chociażby od skąldu moczu, dlatego jednej wyjdą już 10dpt a komuś innemu dopiero 16dpt.. Ja miałam podana blastocyste i dość wysoka bete ale testy z moczu zaczęły mi wychodzić dopiero koło 10dpt, ale sa dzieczyny którym testy wychodzą w 6dpt w przypadku 5 dniowego zarodka:-p

Kate, ja mam teraz co miesiąc morfologie i mocz, co miesiąc wizyta, na te wizytę teraz miałam do zrobienia mnóstwo badań, i jeszcze progesteron też mam na razie regularnie badany, miałam też badana Wit. D i pakiet tarczycowy....
Acha, właśnie się dowiedziałam ze koleżanka jest w ciąży, oczywiście wpadka.... I aż mąż się ze mnie śmieje bo mu powiedziałam ze chciałam być teraz jedyną kobietą w ciąży a ona mi numer zrobiła :p ale dla porównania ona jest w 4 tygodniu i już o tym trąbi, ja jutro zaczynam 13 tydzień (czyli 4 miesiac?) a nikt prawie nie wie, tej koleżance też nie powiedzieliśmy :o ale lada chwila zaczną się wszyscy domyślać bo brzuch zaczyna być naprawdę widać....

sykatynka jak my zaskoczyliśmy, to tez mieliśmy podobną sytuacje, laska w 6tc trąbiła, ze jest w ciąży a my nic nie mówiliśmy bo strach itp. Tak swoją droga nie wiem czy to takie rozsądne, już tak wcześnie mówić o ciąży gdy ryzyko jest ogromne. Ale tak to jest jak nie ma się problemu z zajściem w ciąże, my za dużo już przeszłyśmy i za dużo wiemy.

edit; jak skończysz 13tc czyli od 13tc1dz będziesz w II trymestrze, ten będzie się kończył w 26tc1dz:-)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry