reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Mój mąż zadał mi pytanie i w sumie to nie wiem jaka jest prawidłowa odpowiedź...

Skoro z jednego cyklu pobrali komórki i z jednej porcji nasienia je zapłodnili czy to będą bliźnięta? Czy wszystkie maluchu urodzone z tych powstałych zarodkow, nawet jeżeli wrócimy po nie po latach będą podobne do siebie?... jak bliźniaki?
No bo bliźniaki dwujajowe są z dwóch komórek... A przy stymulacji tak jest...
Bliźniaki dwujajowe to jak rodzeństwo urodzone w osobnych ciążach. Łączy je jedynie to że rozwijają się jednocześnie w macicy dlatego 'blizniaki". Dzieci urodzone z zarodków z jednej stymulacji w różnym czasie to nie bliźniaki. Jeśli podano by dwa zarodki i oba rozwijały by się w macicy to tylko wówczas będą bliźniakami, w żadnym innym wypadku.

reklama
To super że tyle masz napewno będzie dobry wynik
Ja chodzę właśnie do dr Sieg
Mogę Ci polecić jeszcze dr Hajdusianka mega dr bardzo miły i dużo wyjaśni- pobierał mi komórki i byłam nim zachwycona
strasznie się boję że nic nie wyjdzie kolejny raz... To ostatnia refundowana stymulacja. Hajdusiane.k tez mi pobierał i spodobał mi sie. Może spróbuje właśnie się do niego na weryfikację wcisnąć.... 😊

A jak Ci tutaj . Nie samotna ? Dajesz radę?
W tygodniu pracuje zdalnie od 9.30 do 18 [emoji85] a w weekendy znajomi 'mnie zabawiaja' [emoji1787]
Tęsknie za mężem ale wiemy, że musimy przetrwać. I dobrze, że w PL zostałam po scratchingu bo od jutra przylatując z UK trzeba siedzieć na kwarantannie[emoji85] więc to by pokomplikowalo dużo.

A jaka jest przyczyna Twojego leku ? Masz jakąś chorobę 😔? Musi się udać 🙏🙏🙏
Ile Ci zawsze pobierali ?
poza amh 1.03, fragmentacja 19% i wskazaniami do pgd (choroba meza) nic nie stwierdzono.
1 stymulacja dała 3 zarodki które przestały sie rozwijać 1 w 1 dobie A dwa w 5. Druga stymulacja dała jedna komórkę i z tego mamy jedna blastke 5.2.3. I tak zbieramy do pgd... Żeby było z czego wybrać bo ryzyko 50%. Boję sie ze ta stymulacja tez da jedna albo i nie blastke i to za malo zeby badać... 😔

Też, tak to tłumaczyłam. Jednak w mojej rodzinie urodziły się bliźniaczki dwujajowe a są prawie identyczne... I się zastanawiamy jak to możliwe?
Bliźniaki dwujajowe to jak rodzeństwo urodzone w osobnych ciążach. Łączy je jedynie to że rozwijają się jednocześnie w macicy dlatego 'blizniaki". Dzieci urodzone z zarodków z jednej stymulacji w różnym czasie to nie bliźniaki. Jeśli podano by dwa zarodki i oba rozwijały by się w macicy to tylko wówczas będą bliźniakami, w żadnym innym wypadku.

Dziewczyny myślicie, że ten prog zostawić na takich dawkach jak jestem? Bo serio zaczynam srac ogniem i się boje, że będzie spadał :( i czy to możliwe że jak nie wzięłam jednej dawki to on mógł spaść z 80 na 40? No bo kurde wydaje mi się, że wzięłam jednak...

reklama
Mój mąż zadał mi pytanie i w sumie to nie wiem jaka jest prawidłowa odpowiedź...

Skoro z jednego cyklu pobrali komórki i z jednej porcji nasienia je zapłodnili czy to będą bliźnięta? Czy wszystkie maluchu urodzone z tych powstałych zarodkow, nawet jeżeli wrócimy po nie po latach będą podobne do siebie?... jak bliźniaki?
No bo bliźniaki dwujajowe są z dwóch komórek... A przy stymulacji tak jest...
Nie będą bo będą jakby dwujajowe czyli z innej komórki jajowej i z innego plemnika. Bliźniaki dwujajowe są często zupełnie różne :) Tylko jednojajowe są identyczne bo są z tej samej komórki i z tego samego plemnika. W innym przypadku to poprostu rodzeństwo :)

Do góry