reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Hej jak uważacie lepiej zrobić laparoskopie czy histeroskopie koleżance proponują jeden tych zabiegów ? Ma którąś z Was jakieś doświadczenie Ja miałam tylko histeroskopie ale podobno laparoskopia bardziej dokładna jest?
Laparoskopia. Jest dokładniejsza i sprawdza narządy od zewnatrz, nacieki endometriozy mogą byc na jelitach, pęcherzu moczowym, jajnikach itd.. Do tego lekarz oceni jajniki, czy dobrze pracują, macice czy jest elastyczna, mi to nawet jelita posprawdzał.
Ja miałam w tym roku w marcu laparoskopie diagnostyczna z histeroskopia, drożnością i biopsja. Bardzo dobrze zniosłam.

reklama
Dzień dobry. 🙂
Jestem na forum od niedawna, podczytuje Was bo jesteście kopalnią wiedzy, każdej kibicuje i trzymam kciuki! Dzisiaj jednak chciałabym prosić o poradę. Od środy (16.06) rozpoczęłam stymulację, jestem na gonalu. Wczoraj miałam pierwszy podgląd i zdaniem Pani doktor wszystko wygląda dobrze, jednak chciałabym Was prosić o ocenę. Na obrazie USG widocznych było około 14 pęcherzyków, średnio po 12mm, endonetrium 9,2 (wydaje mi się to trochę dużo). W piątek kolejny podgląd. Od tej środy zaczynam dodatkowo brać orgalutran. Planowana punkcja wtorek, transfer 2-3 dni później. (Czyli łącznie, licząc od pierwszego zastrzyku gonalem będzie 14 dni do punkcji, z tym, że Pani doktor ostateczną decyzję podejmie w piątek). Leczę się poza krajem, nie miałam wykonanych dzisiaj badań z krwi bo Pani doktor nie widziała potrzeby. Powiedzcie, czy Waszym zdaniem wygląda to wszystko dobrze? Czy endometrum nie jest za grube? Czy powinnam na własną rękę zrobić jakieś badania z krwi? Będę wdzięczna za wskazówki! Pozdrawiam
Ja nie mam za wielkiej wiedzy dziewczyny zweryfikują pewnie ale moim zdaniem wyglada to bardzo dobrze. Nie ma się do czego przyczepić. Endo może być chyba nawet do 12. Na własna rękę nic bym nie robiła bo nic ci to nie da. Ładnie rosną ci pecherzyki wiec super.

Hej jak uważacie lepiej zrobić laparoskopie czy histeroskopie koleżance proponują jeden tych zabiegów ? Ma którąś z Was jakieś doświadczenie Ja miałam tylko histeroskopie ale podobno laparoskopia bardziej dokładna jest?
Zależy na co. Histeroskopia to zajrzenie do macicy przez szyjkę. A laparoskopia to przebicie przez powłoki brzuszne i zobaczenie całego brzucha. Woec zależy co jej dolega.

Zaczynam dzis kolejną stymulację. Tym razem w fazie lutealnej i mega dawki. W 29dc jest 20 pecherzykow antralnych, więc podobno jest to wynik rokujacy. Dr idzie na urlop i ktoś inny będzie robił wizytę weryfikacyjna. @Tagitagi do kogo chodzisz? Miał nas przejąć Sie.g Ale akurat to w pracy tez nie bedzie. Kogo jeszcze mogę się spodziewać w invicta Gdańsk?
To super że tyle masz napewno będzie dobry wynik
Ja chodzę właśnie do dr Sieg
Mogę Ci polecić jeszcze dr Hajdusianka mega dr bardzo miły i dużo wyjaśni- pobierał mi komórki i byłam nim zachwycona

Tak sobie myślę, że in vitro jest jak hazard, choć nigdy nie grałam. Stawiamy ogromne pieniądze na coś, co jest niepewne, niezależne od nas, często nie potrafimy przestać, wyznaczyć granicy, walczymy do upadłego, na ile pozwolą nam środki finansowe bądź starczą wewnętrznej siły ... Pamiętam jak przed pierwszą punkcją leżałam na sali i czekałam na swoją kolej, rozmawiałam z innymi dziewczynami i mówiłam, że jest to moja pierwsza i ostatnia próba, że jest to dla mnie wszystko ciężkie i jak się nawet nie uda to nie wrócę już w to miejsce i nie trafię na to zabiegowe łóżko i co? 🤔obecnie wcinamy z mężem różne witaminy, żeby w razie w.. podejść jak najszybciej do kolejnej stymulacji. In vitro to uzależniająca gra, nie o pieniądze lecz o inne dobra, które z niczym innym nie można równać, z tym że wynik gry nie zależy często od nas, nie mamy na niego wpływu, a o możliwości wygranej często decyduje przypadek i to jest takie niesprawiedliwe 😪😪 ehh ja jeszcze powalczę, krótko, długo, nie wiem, bo im bardziej się nie udaje to tym większy jest mój wku*w więc postawie kolejną ogromną kasę 🤑 a może coś wygram? 🎁🤰Boziu dopomóż🙏 bo zimą będziemy chodzić bez 👞👞👞

reklama
Mój mąż zadał mi pytanie i w sumie to nie wiem jaka jest prawidłowa odpowiedź...

Skoro z jednego cyklu pobrali komórki i z jednej porcji nasienia je zapłodnili czy to będą bliźnięta? Czy wszystkie maluchu urodzone z tych powstałych zarodkow, nawet jeżeli wrócimy po nie po latach będą podobne do siebie?... jak bliźniaki?
No bo bliźniaki dwujajowe są z dwóch komórek... A przy stymulacji tak jest...

Do góry